Δύο ελληνικές τράπεζες, η Alpha Bank και η Eurobank, έχουν προσφύγει στον ELA

ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΠΡΟΣΕΦΥΓΑΝ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΣΤΟΝ  ELA ΓΙΑ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣύμφωνα με πληροφορίες από έγκυρους οικονομικούς κύκλους στην Αθήνα, δύο ελληνικές τράπεζες, η Alpha Bank και η Eurobank, έχουν προσφύγει προληπτικά στον ELA, (Emergency Liquidity Assistance), στον οποίο καταφεύγουν τράπεζες που αδυνατούν να αντλήσουν χρηματοδότηση από το ευρωσύστημα γιατί δεν έχουν να δώσουν ενέχυρα με την ελάχιστη πιστοληπτική διαβάθμιση που απαιτεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Δημοσιογραφικές πηγές αναφέρουν ότι με τον περιορισμό πρόσβασης στη διατραπεζική αγορά «εξαιτίας της πολιτικής αβεβαιότητας», οι τράπεζες αύξησαν την εξάρτηση από την ΕΚΤ στα 65 δισ. ευρώ, «κάνοντας χρήση των επιλέξιμων ενεχύρων και αξιοποιούν πλέον και τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας της Τράπεζας της Ελλάδος.

Πληροφορίες φέρουν και τις άλλες δύο, από τις τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες, την Εθνική και την Πειραιώς, να ζητούν βοήθεια από τον ELA.

Και οι τέσσερις τράπεζες έχουν ανοικτή μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου τη χρηματοδότητση από την ΕΚΤ, με τίτλους του δημοσίου ως εγγύηση.

Η παροχή ρευστότητας μέσω ELA είναι «ακριβότερη» από εκείνην μέσω της ΕΚΤ, που παραμένει στα επίπεδα κάτω από 0,5%. Όπως επισημαίνει ο οικονομικός συντάκτης του capital.gr Γιάννης Αγγέλης, «η διαφορά μεταξύ των δύο μηχανισμών είναι ότι στην περίπτωση του ELA οι εγγυήσεις που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι τράπεζες είναι σχεδόν όλα τα assets του δανειακού χαρτοφυλακίου τους, ενώ για την ΕΚΤ χρειάζονται τίτλους του ελληνικού δημοσίου».

Πάντως, έγκυροι οικονομικοί αναλυτές σημειώνουν πως παρά το γεγονός ότι είναι επί του παρόντος ελεγχόμενες οι εκροές καταθέσεων, «η ρευστότητα περιορίζεται εξαιτίας της απορρόφησης πόρων από τις εκδόσεις εντόκων και τη μη καταβολή των δόσεων που εκκρεμούν, ενώ η διατραπεζική κλείνει από απροθυμία ανάληψης ελληνικού ρίσκου που οδηγεί σε αναγκαία μετατροπή των repos των τραπεζών σε χρηματοδότηση από το ευρωσύστημα».

Το αίτημα των δύο ελληνικών τραπεζών για προληπτική βοήθεια σε ρευστότητα από τον ELA, θα συζητηθεί την επόμενη Πέμπτη, στη Φρανκφούρτη.

H K.Tράπεζα  με ανακοίνωση της  αναφέρει