Με τη στρατιωτική παρέλαση κορυφώθηκαν οι εορτασμοί για την επέτειο της κυπριακής ανεξαρτησίας


Με την καθιερωμένη στρατιωτική παρέλαση στη Λευκωσία κορυφώθηκαν  οι εκδηλώσεις για την 59η επέτειο από την ανακήρυξη της κυπριακής ανεξαρτησίας.imagew

Το χαιρετισμό της παρέλασης που άρχισε στις έντεκα το πρωί στη λεωφόρο Ιωσήφ Χατζηιωσήφ στο Στρόβολο δέχθηκε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η πολιτική ηγεσία. Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. Φέτος για πρώτη φορά παρίσταται στην παρέλαση και εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Σερβίας και συγκεκριμένα ο ΥΠΑΜ Aλεξάνταρ Βούλιν.

 

Μιλώντας μετά το πέρας της στρατιωτικής παρέλασης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας  ανέφερε ότι η σημερινή μέρα είναι μέρα προβληματισμού και μέρα που προσφέρεται για να περάσουμε ένα μήνυμα ότι θέλουμε την ειρήνη, επιδιώκουμε τις συνθήκες εκείνες που θα μας επιτρέψουν να ζήσουμε ειρηνικά με τους συμπατριώτες μας, την ίδια ώρα όμως μπροστά στις απειλές της Τουρκίας δεν μπορεί παρά αμυντικά να θωρακιστούμε κατά τρόπο που να προστατεύσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία από τυχόν επιβουλές.imagew

Τόνισε ότι ταυτόχρονα και εργαζόμαστε για την ειρήνη, προσθέτοντας ότι οι τελευταίες εξελίξεις αποδεικνύουν την αποφασιστικότητά μας να συμβάλουμε «ώστε επιτέλους να δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα μας οδηγήσουν σε ένα δημιουργικό διάλογο για την επίτευξη μιας λύσης που θα επιτρέπει σε όλους τους νόμιμους κατοίκους της Κυπριακής Δημοκρατίας να ζουν με ειρήνη, να απολαμβάνουν τα αγαθά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως και οι υπόλοιποι των Ευρωπαίων χωρίς εγγυήσεις, εξαρτήσεις και προνομιακή μεταχείριση του οποιουδήποτε».

Ο ΠτΔ ανέφερε πως η σημερινή μέρα προσφέρεται πριν και πάνω από όλα για να αποτίσουμε φόρο τιμής σε όσους με τις θυσίες και τους αγώνες τους, συνετέλεσαν ώστε η Κυπριακή Δημοκρατία να αποκτήσει την ανεξαρτησία της και μια κρατική οντότητα που παρά τα όσα μεσολάβησαν διατηρείται ακεραία υπό την έννοια της νομικής διάστασης , «γιατί δυστυχώς η εδαφική ακεραιότητα από το 1974 δέχεται την βάρβαρη κατοχή εδαφών και την αποστέρηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ο Πρόεδρος συνεχάρη τον Υπουργό Άμυνας, τον αρχηγό  ΓΕΕΦ, τους αξιωματικούς και επιτελείς και γενικότερα το στράτευμα «για την άψογη εμφάνιση και αυτό που αποτέλεσε φόρο τιμής για τους αγωνιστές της ελευθερίας και της δημοκρατίας».

Μετά το πέρας της παρέλασης, στις 12 και μισή ο Πρόεδρος παρέθεσε  στο Προεδρικό Μέγαρο δεξίωση προς τα μέλη του Διπλωματικού Σώματος.

Με την ευκαιρία της επετείου κόμματα και οργανώσεις εξέδωσαν ανακοινώσεις διατρανώνοντας την δέσμευσή τους να αγωνιστούν για επανένωση της Κύπρου  και επίτευξη λειτουργικής λύσης.