Ορατό το ενδεχόμενο τριμερούς τον Οκτώβριο, δηλώνει ο Πρόεδρος μετά τη συνάντηση με ΓΓ ΟΗΕ


Ορατό ενδεχόμενο θεωρεί τη σύγκληση τριμερούς συνάντησης από το Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών εντός Οκτωβρίου, είτε στη Νέα Υόρκη, είτε σε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.imagew

Σε δηλώσεις μετά την ιδιαίτερα δημιουργική – όπως την χαρακτήρισε – συνάντηση που είχε στην έδρα του ΟΗΕ με τον Αντόνιο Γκουτέρες, είπε  ότι του εξέθεσε την κατάσταση και του ανέπτυξε τις θέσεις της ε/κ πλευράς.

«Είμαστε έτοιμοι για μια συμφωνία όρων αναφοράς προκειμένου να επιτραπεί η επανέναρξη του διαλόγου με τα τρία συστατικά, όπως είναι η κοινή δήλωση της 11ης Φεβρουαρίου 2014, οι συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί μέχρι το Κραν Μοντανά και το πλαίσιο του Γενικού Γραμματέα, όπως έχει παρουσιαστεί στις 30 Ιουνίου 2017», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι είναι έτοιμος ανά πάσα στιγμή να συναντηθεί με τον ΓΓ και τον Τ/κ ηγέτη σε μία τριμερή συνάντηση, προκειμένου να βρεθεί ο τρόπος συμφωνίας, ή τουλάχιστον να επαναληφθεί η συναντίληψη που επικράτησε στις 9 (Αυγούστου) και τις ώρες μετά την άφιξη της κ. Λουτ στο νησί.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε ικανοποίηση για την ετοιμότητα του ΓΓ να συνεργαστεί με τα μέρη.

«Φαίνεται το ενδεχόμενο της τριμερούς να είναι ορατό. Και ενδεχόμενα – και αν υπάρξει κατάληξη κατά την τριμερή – να συγκληθεί και μία άτυπη πενταμερής, προκειμένου και οι εμπλεκόμενες πλευρές που αφορούν τις εξωτερικές πτυχές του Κυπριακού, να συμφωνήσουν στο αντικείμενο – όπως λέει και ο κ. Τσαβούσογλου – των συζητήσεων. Η δική μας πλευρά ήταν ξεκάθαρη ως προς αυτό το στόχο».

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι ο Γενικός Γραμματέας θα πει πότε θα πραγματοποιηθεί η τριμερής, την οποία ο ίδιος αναμένει εντός του Οκτωβρίου, είτε στη Νέα Υόρκη είτε σε κάποια ευρωπαϊκή πόλη.