N.Aναστασιάδης:«Ξέρω ποιοι είναι οι συγγραφείς των δημοσιευμάτων της OCCRP»

Το μήνυμα ότι ο Νίκος Αναστασιάδης “δεν εκβιάζεται” ‘εστειλε σε όσους φέρονται να εμπλέκονται στην συγγραφή του δημοσιεύματος της μη κυβερνητικής οργάνωσης OCCRP anastasiadis_03περί “ξεπλύματος” χρημάτων από το πρώην δικηγορικό γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, έστειλε ο ίδιος. Σε αποκλειστική συνέντευξη στην εκπομπή Αlpha Ενημέρωση και τον δημοσιογράφο-παρουσιαστή Αντρέα Κημήτρη είπε ότι γνωρίζει ποιοί είναι οι συγγραφείς του δημοσιεύματος και ότι πρόκειται για άτομα που θεωρούν ότι τους αδίκησε.

“Eίμαι απόλυτα γνώστης του και ποιοί τις κατευθύνουν και ποιοί είναι οι συγγραφείς, δεν θέλω να πω πέραν αυτού. Απλά θέλω να προειδοποιήσω ότι η υπομονή έχει όρια. Δεν το αποδίδω σε πολιτικό κόμμα για να είμαι δίκαιος. Το πολιτικό κόμμα το ΑΚΕΛ αξιοποιεί αυτά που νομίζουν ότι με το να τα προωθήσουν μέσω μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης μπορεί να πλήξουν τον Νίκο Αναστασιάδη γιατί θεωρούν ότι τους αδίκησα, μένω μέχρι εδώ.”
Ερωτηθείς εάν πρόκειται για άτομα που αδικήθηκαν όπως είπε, σε διορισμό ή επαναδιορισμό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θέλησε να επεκταθεί και τους συνέστησε ότι:

“Ουδέν σχόλιο. Καλό είναι να μην λέγουν και περισσότερα από ότι πρέπει και να παίρνω μηνύματα από πολιτικούς της Ελλάδος ότι σε συνομιλίες που είχαν μαζί τους, απειλούσαν ότι θα απαντήσουν.”
Ερωτηθείς εάν η αναφορά αφορά στον Επίτροπο Χρίστο Στυλιανίδη, ο Νίκος Αναστασιάδης απάντησε:

“Όχι, σας παρακαλώ. Δεν έκανα καμία αναφορά κανενός ονοματος, κανενός περιστατικού, απλά λέω ότι καλό είναι να είναι προσεκτικότεροι όσοι νομίζουν ότι θα πλήξουν τον Νίκο Αναστασιάδη. Είναι πολλες οι απόπειρες που έγιναν, δεν άφησα ποτέ τίποτα αναπάντητο με την έννοια της έρευνας: Nikos Plot, Ryan AIr ότι φανταστείτε. Όλες κάτω από την έρευνα είτε του Γενικού Ελεγκτή είτε οπωσδήποτε ερευνητικών αρχών της χώρας ή άλλως πως, που απέδειξαν ότι επρόκειτο περί μυθοπλασίας. Μία νέα προσπάθεια μυθοπλασίας, που προσπαθεί να συνδυάσει εταιρείες που όντως είναι πελάτες του δικηγορικού γραφείου με άλλες εταιρείες που δεν είναι του γραφείου αλλά θέλουν να μας τις αποδώσουν για καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι το δικηγορικό γραφείο με μια συναλλαγή των 229 ή 320 εκατομμυρίων, εμπλέκεται σε ξέπλυμα και έχει σχέση με την Troika ή πως ονομάζεται, με εταιρείες που δεν ανήκουν στο δικηγορικό γραφείο και τις θεωρούν πρωταγωνιστές και μιλούν για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος 4,5 δις. Ξέρετε τις μου ενθυμίζει; Το ρητό “ράβδος εν γωνία άρα βρέχει.” Τι να απαντήσω; Γιατί η ράβδος είναι στη γωνία και δεν βρέχει;”

Σε άλλα σημεία της συνέντευξης του ανέφερε ότι στα μέτρα που καταβάλλει η κυβέρνηση του για να μην στοχοποιείται η Κύπρος ως φορολογικό ςπαράδεισος ή για ξέπλυμα έκλεισαν 77.000 εταιρείες-κέλυφος (shell-companies) και ήδη υπάρχουν αναφορές ότι η Κύπρος βρίσκεται σε καλό δρόμο. Οσον αφορά στις κατηγοριες για «χρυσά διαβατήρια» είπε ότι από  τις 5000 πολιτογραφήσεις το δικηγορικό Γραφείο Ν.Αναστασιάδης και Συνεργάτες έκανε μόνο 42.Διερωτήθηκε γιατί  δεν αναφέρονται όπως  στις εκατοντάδες άλλα δικηγορικά και ελεγκτικά γραφεία;

Το 2023 τερματίζεται η θητεία μου και η παρουσία μου στην πολιτική

Κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες για συνάντηση των ηγετών ΔΗΚΟ ΑΚΕΛ και τις δηλώσεις του Αντρου Κυπριανου ότι στόχος του κόμματος  του είναι να εκδιωχθεί ο Ν.Αναστασιάδης και ο ΔΗΣΥ από την εξουσία ,ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε:

« Το 2023 τερματίζεται η θητεία μου στην προεδρία της χώρας.Τερματίζεται και η  η παρουσία μου στην πολιτική» Εχουν δικαίωμα να θέλουν να με εκδιώξουν .Ομως έχω εκλεγεί για μια πενταετία και θα εξαντλήσω τη θητεία μου σύμφωνα με την εντολή που μου έδωσε ο λαός» .

Στην ερώτηση ότι προτού εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε διαφορετικές θέσεις στο κυπριακό, απάντησε πως δεν μπορεί όταν διαπιστώνεις δυσκολιες και εμπόδια να επιμένεις για κάτι που δεν μπορεί να λειτουργήσει.Ενας πολιτικός οφείλει και έχει υποχρέωση να αλλάζει προς όφελος του λαού και του τόπου . Ο λαός δεν με έκλεξε για να φέρω την όποια λύση, αλλά μια λύση που θα λειτουργήσει σε βάθος χρόνου και θα διασφαλίζει τα συμφέροντα και την ασφάλεια ολων των πολιτών.Στο σημείο αυτό υπενθύμισε πως ο ίδιος με πολιτικό κόστος είχε πρωτοστατήσει υπέρ του «Ναι » στο σχέδιο Ανάν και κάποιοι άλλοι (υπονοώντας το ΑΚΕΛ) άλλαξαν θέση για καθαρά πολιτικές σκοπιμότητες.