Θρίλερ με το ιρανικό τάνκερ,άλλαξε προορισμό

Συνεχίζεται το θρίλερ με το ιρανικό τάνκερ, το οποίο απέπλευσε από το Γιβραλτάρ την προηγούμενη εβδομάδα. Άγνωστος ο προορισμός του πετρελαιοφόρου.

Χωρίς «τελικό προορισμό» φέρεται να πλέει αυτή τη στιγμή το ιρανικό τάνκερ «Adrian Darya», το οποίο έχει καταστεί θρυαλλίδα για την εκ νέου κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσιγκτον.4284352

Νωρίτερα το πρωί, το πετρελαιοφόρο φερόταν να κατευθύνεται στο λιμάνι της Μερσίνης, στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα ναυτιλιακών δεδομένων «Refinitiv Eikon», αυτή τη στιγμή το ιρανικό τάνκερ φέρεται να πλέει χωρίς συγκεκριμένο προορισμό.

Υπενθυμίζεται ότι αρχικός προορισμός του ιρανικού τάνκερ ήταν το λιμάνι της Καλαμάτας, αλλά οι ελληνικές αρχές, κατόπιν αμερικανικών πιέσεων, διαμήνυσαν ότι δεν πρόκειται να προσφέρουν διευκολύνσεις στο πλοίο.

Το Σάββατο, παράλληλα, διέρρευσαν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες το «Adrian Darya» κατευθυνόταν προς το λιμάνι της Μερσίνης, στη νοτιοανατολική Τουρκία. Σήμερα, όμως, – όπως προαναφέρθηκε – τα δεδομένα της Refinitiv Eikon δεν διευκρινίζουν τον ακριβή προορισμό του τάνκερ.

Σε κάθε περίπτωση, αυτή τη στιγμή, το ιρανικό πετρελαιοφόρο πλέει νότια της ηπειρωτικής Ελλάδας και δυτικά της Κρήτης.

Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος της ιρανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ανακοίνωσε ότι βρέθηκε αγοραστής για το πετρέλαιο, το οποίο βρίσκεται στα αμπάρια του πλοίου.

Διευκρίνισε μάλιστα, ότι ο αγοραστής, τα στοιχεία του οποίου παραμένουν άγνωστα, θα είναι αυτός που θα αποφασίσει πού θα κατευθυνθεί το πλοίο.

Νωρίτερα, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον, έστειλε νέο μήνυμα για την τύχη του ιρανικού τάνκερ.

«Όλοι μαζί στην εκστρατεία για να εμποδίσουμε το Ιράν να χρηματοδοτήσει την τρομοκρατία, να αποσταθεροποιήσει τον κόσμο και να παραβιάσει τις διεθνείς κυρώσεις. Το παράνομο πετρέλαιο, το οποίο κατευθύνεται προς την Τουρκία, δεν πρέπει να εκφορτωθεί σε λιμάνι ή θάλασσα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι το «Adrian Darya» είχε κατασχεθεί από τις αρχές του Γιβραλτάρ στις 4 Ιουλίου του 2019, υπό την υποψία της μεταφοράς ιρανικού πετρελαίου στη Συρία, παραβιάζοντας τις κυρώσεις της Ε.Ε.

Κατόπιν των αναγκαίων διευκρινίσεων και εγγυήσεων εκ μέρους της Τεχεράνης, οι τοπικές αρχές άφησαν ελεύθερο το πλοίο. Στο μεταξύ, όμως, οι ΗΠΑ υπέβαλαν αίτημα για την εκ νέου «κατάσχεσή» του.

Ωστόσο, οι δικαστικές αρχές του Γιβραλτάρ το απέρριψαν, επικαλούμενες τη διαφορετική προσέγγιση μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε. έναντι των ιρανικών κυρώσεων.