Στους 29 οι νεκροί από τροχαία δυστυχήματα φέτος

*Οι 6 τις τελευταίες 11 ημέρες

*Αποφασίστηκε σχέδιο δράσης σε σύσκεψη στο Αρχηγείο Αστυνομίας

 


Στους είκοσι εννέα ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από τροχαία δυστυχήματα που σημειώθηκαν από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα, εκ των οποίων οι έξι καταγράφηκαν τις τελευταίες έντεκα μέρες, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Εκπρόσωπου Τύπου της Αστυνομίας Χρίστου Ανδρέου, μετά τη σύσκεψη στο Αρχηγείο Αστυνομίας για τις πρόσφατες θανατηφόρες και σοβαρές οδικές συγκρούσεις.imagew-5.aspx

Στη σύσκεψη συμμετείχαν η ηγεσία της Αστυνομίας, ο Διευθυντής και τα στελέχη της Τροχαίας Αρχηγείου και οι υπεύθυνοι των επαρχιακών κλάδων Τροχαίας.

Ο κ. Ανδρέου ανέφερε ότι, με οδηγίες του Αρχηγού Αστυνομίας, συγκλήθηκε σήμερα σύσκεψη με σκοπό να αξιολογηθούν όλα τα στοιχεία γύρω από τα τελευταία τραγικά συμβάντα στην άσφαλτο, που είχαν ως αποτέλεσμα 6 νεκρούς και άλλους σοβαρά τραυματίες τις τελευταίες 11 ημέρες, καθώς επίσης και το σχέδιο δράσης της Αστυνομίας για την οδική ασφάλεια.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας σημείωσε ότι μετά τη νεκροτομή του 71χρονου, όπου διαπιστώθηκε ότι ο θάνατος του οφείλεται σε έμφραγμα μυοκαρδίου επί παλαιού εδάφους, φέτος (1/1-26/8/19) σημειώθηκαν 29 θανατηφόρες συγκρούσεις και 29 νεκροί.

«Τα δυσάρεστα αυτά στατιστικά στοιχεία καθιστούν απαραίτητη τη γενική συστράτευση και κινητοποίηση ολόκληρης της κοινωνίας στον αγώνα μας», ανέφερε.

«Ο Αρχηγός και η ηγεσία της Αστυνομίας θέλουν να εκφράσουν τη λύπη, την ανησυχία, αλλά και τον προβληματισμό, γιατί παρά τις προσπάθειες, το συντονισμό, τον προγραμματισμό και την πρόβλεψη για πιθανότητα ύπαρξης αυξημένων κρουσμάτων τροχαίων συγκρούσεων δεν έγινε δυνατή η πρόληψη που αναμενόταν», πρόσθεσε.

Η συνάντηση αυτή, όπως είπε, έγινε για ανταλλαγή απόψεων, εισηγήσεων, αλλά και για προβληματισμό με σκοπό την εξεύρεση περαιτέρω βελτιωτικών μέτρων και πρόληψης.

Ως Αστυνομία, συνέχισε, «υπογραμμίζουμε τη σημασία να τεθεί σε εφαρμογή το σύστημα φωτοεπισήμανσης στο οδικό δίκτυο. Είναι αποδεδειγμένη διεθνώς η συμβολή τέτοιων συστημάτων στη μείωση των τροχαίων συγκρούσεων και στο σύντομο χρονικό διάστημα που εφαρμόστηκε στην Κύπρο, έδρασε ως καταλύτης, περιορίζοντας σχεδόν κατά το ήμισυ τις συγκρούσεις».

Επίσης επανειλημμένα, είπε ο κ. Ανδρέου, «θέσαμε τις εισηγήσεις μας ενώπιον της πολιτείας για αύξηση των ποινών ως αναγκαίο και αναγκαστικό αποτρεπτικό μέτρο. Με τις υφιστάμενες ρυθμίσεις, παρατηρείται το απογοητευτικό σκηνικό να γίνονται εκατοντάδες έλεγχοι και καταγγελίες με χιλιάδες παραβάτες χωρίς αλλαγή νοοτροπίας και συμπεριφοράς».

Παράλληλα, είπε, η Αστυνομία προβαίνει σε εκστρατείες, διαλέξεις, ενημέρωση/διαφώτιση (σχολεία, στρατόπεδα, οργανωμένα σύνολα) τροχονομικούς έλεγχους και καταγγελίες.

Σημείωσε ότι η Αστυνομία «βρίσκεται καθημερινά στην πρώτη γραμμή του αγώνα για μείωση των θανατηφόρων οδικών συγκρούσεων. Ενεργεί με σχέδιο και κινητοποιεί σημαντικές δυνάμεις και πόρους – ιδιαίτερα την περίοδο των θερινών διακοπών – για να επιτύχει το καλύτερο αποτέλεσμα. Ήδη έχουν ενισχυθεί οι κλάδοι τροχαίας με προσωπικό».

Σήμερα, είπε, «δόθηκαν οδηγίες από την ηγεσία για ακόμα πιο έντονη παρουσία και την μέγιστη προτεραιότητα και αυστηρότητα, ιδίως στις παραβάσεις του κώδικα οδικής κυκλοφορίας που χωρίς καμία αμφιβολία, συνιστούν παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές ή θανατηφόρες οδικές συγκρούσεις, όπως είναι: η υπερβολική ταχύτητα, η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης ή εξαρτησιογόνων ουσιών, η οδήγηση χωρίς κράνος, η χρήση κινητού, η οδηγήση χωρίς τη ζώνη ασφαλείας».

Τα μέλη της Αστυνομίας, πρόσθεσε, « έχουν λάβει εντολές να είναι αυστηροί στην επιβολή του νόμου, όσο κι αν αυτά τα ζητήματα προκαλούν ορισμένες φορές την δυσαρέσκεια ή την αντίδραση των οδηγών. Είναι προτιμότερο να δυσαρεστηθούν ορισμένοι, παρά να συνεχίζεται από ορισμένους η ανεύθυνη οδήγηση».

«Στον αγώνα αυτό ζητούμε τη συνεργασία όλων των άμεσα αρμόδιων φορέων και υπηρεσιών. Η Αστυνομία δεν πρέπει να είναι μόνη της σε αυτή την προσπάθεια. Δόθηκαν επίσης οδηγίες, για χαρτογράφηση και εντοπισμό προβληματικών σημείων στο οδικό δίκτυο», είπε.

Δυστυχώς, συνέχισε, «πολλοί παράγοντες υπεισέρχονται στην τραγική κατάσταση που επικρατεί στην πατρίδα μας γύρω από τα ζητήματα της οδικής ασφάλειας με κυριότερο τον ανθρώπινο παράγοντα, δηλαδή την υπεύθυνη οδηγική συμπεριφορά, την αμυντική οδήγηση, την συνεχή έγνοια για τους κινδύνους που διατρέχει ο κάθε ένας για να αποσοβήσει κατά το δυνατό την πιθανότητα να γίνει το επόμενο θύμα, σκορπώντας την οδύνη στους δικούς του και σε συνανθρώπους του».

Η Αστυνομία, είπε, « βρίσκεται επίσης στην προμετωπίδα των προσπαθειών για πρόληψη και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης. Ηγείται των προσπαθειών στα σχολεία, στα στρατόπεδα και αλλού, όπου είναι εφικτό  ιδίως για την ενημέρωση της νέας γενιάς. Σε κάθε περίπτωση, η προσπάθεια αυτή χρειάζεται να ενδυναμωθεί και να αποκτήσει πιο συνεκτικό χαρακτήρα με τη συμβολή όλων των οργανωμένων φορέων της πολιτείας, της οικογένειας και της τοπικής κοινωνίας».

Η προσπάθεια της Αστυνομίας, ανέφερε, «θα συνεχιστεί με όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της με απώτερο σκοπό τη μείωση των θανατηφόρων και σοβαρών δυστυχημάτων στο ελάχιστο.

«Ιδιαίτερη έκκληση απευθύνουμε προς τους νεαρούς οδηγούς, κατά τη διάρκεια της οδήγησής τους να συμμορφώνονται με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Προτρέπουμε τους ίδιους τους γονείς, να συμβουλεύουν τα παιδιά τους όταν θα οδηγήσουν, να έχουν πάντα στο μυαλό τους, τους κανόνες οδικής ασφαλείας, καθώς και τους συγγενείς, φίλους και γνωστούς των οδηγών, όπου είναι δυνατόν να αποτρέψουν τροχαία παρανομία, να το πράττουν», πρόσθεσε.

Απηύθυνε, τέλος, έκκληση σε όλους να συνδράμουν την προσπάθεια της Αστυνομίας με σκοπό την υιοθέτηση μιας ώριμης, συνετής και αμυντικής οδικής συμπεριφοράς, που να σέβεται τη δική μας ζωή, τη ζωή των παιδιών μας και τη ζωή των συνανθρώπων μας.