Με δάκρυα οργής οι εργαζομενοι των Κ.Αερογραμμών διαδήλωσαν εξω από τις κλειστές πόρτες του ΥΠΟΙΚ

Ο Υπουργός Οικονομικών αρνήθηκε να τους δεχθεί  και αύριο μεταφέρουν τη διαδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Προεδρικό

Με δάκρυα οργής  και με την αγανάκτηση  να τους πνίγει οι εργαζόμενοι των Κυπριακών Αερογραμμών που  από  τη  περασμένη Παρασκευή βρίσκονται και αυτοί στο δρόμο της ανεργίας ÅÊÄÇËÙÓÇ ÄÉÁÌÁÑÔÕÑÉÁÓ - ÅÑÃÁÆÏÌÅÍÏÉ ÊÕÐÑÉÁÊÙÍ ÁÅÑÏÃÑÁÌÌÙÍ διαδήλωσαν σήμερα έξω από το Υπουργείο Οικονομικών με τον Υπουργό Οικονομικών κ.Γεωργιάδη να αρνείται να δεχθεί αντιπροσωπεία τους. Στη διάρκεια της εκδήλωσης διαμαρτυρίας επικράτησε ένταση και συγκρούσεις εργαζομένων με αστυνομικούς. Υπήρξαν τρεις λιποθυμίες γυναικών, τραυματισμοί αστυνομικών ενώ τραυματίστηκε και κινηματογραφιστής του ΑΝΤ1. Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να προχωρήσουν και αύριο σε διαμαρτυρία, αυτή την φορά έξω από το προεδρικό, στις 12 το μεσημέρι.ÅÊÄÇËÙÓÇ ÄÉÁÌÁÑÔÕÑÉÁÓ - ÅÑÃÁÆÏÌÅÍÏÉ ÊÕÐÑÉÁÊÙÍ ÁÅÑÏÃÑÁÌÌÙÍ

Κατά την εκδήλωση διαμαρτυρίας, οι συγκεντρωθέντες κρατούσαν ένα κύριο πανό που έγραφε: «Άμεση εργοδότηση υπαλλήλων των Κυπριακών Αερογραμμών λόγο παράνομου και άδικου κλεισίματος της εταιρείας» και μικρότερα πανό που έγραφαν, μεταξύ άλλων, «Που είναι ο Εθνικός Αερομεταφορέας;, Όχι, άλλοι εργαζόμενοι στην ανεργία, Το κράτος να αναλάβει τις ευθύνες του προς τους εργαζόμενους, Το κράτος να μας δώσει επιλογή εργασίας, Θέλουμε δουλειά, Μας ρίξατε στην ανεργία, Ο τόπος χρειάζεται εθνικό αερομεταφορέα».

Ενδιαφέρον για την εκδήλωση διαμαρτυρίας επέδειξαν και ξένα ΜΜΕ.ÅÊÄÇËÙÓÇ ÄÉÁÌÁÑÔÕÑÉÁÓ - ÅÑÃÁÆÏÌÅÍÏÉ ÊÕÐÑÉÁÊÙÍ ÁÅÑÏÃÑÁÌÌÙÍ

Ο Πρόεδρος της ΣΥΝΥΚΑ ΟΗΟ ΣΕΚ Βαγγέλης Μαππουρίδης, μιλώντας προς τους συγκεντρωθέντες είπε ότι «μετά τον προγραμματισμένο θάνατο που έκαναν της εταιρείας μας δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να μαζευόμαστε κάθε μέρα αν χρειάζεται είτε λέγεται Υπουργείο Οικονομικών είτε λέγεται Βουλή είτε λέγεται Προεδρικό ή οπουδήποτε αλλού για να διαμαρτυρόμαστε για το που μας έφεραν» και πρόσθεσε ότι δεν θα αφήσουν αυτό το πράγμα να μείνει έτσι.

«Σήμερα είμαστε εμείς, αύριο θα είναι άλλοι Οργανισμοί και καλούμε τον κόσμο να είναι δίπλα μας. Πρέπει κάθε μέρα να είμαστε παρών για να διαδηλώσουμε την αγανάκτηση μας. Οι Κυπριακές Αερογραμμές για μας ήταν το δεύτερο μας σπίτι. Αυτοί δε σεβάστηκαν τίποτα. Τα έκλεισαν σε μία νύχτα», πρόσθεσε.

Ο ΓΓ ΟΗΟ ΣΕΚ Ανδρέας Ηλία διάβασε το ψήφισμα των εργαζομένων των Κυπριακών Αερογραμμών, σύμφωνα με το οποίο οι εργαζόμενοι των ΚΑ διαπιστώνουν ότι για το κλείσιμο των ΚΑ μετά από περίπου εβδομήντα χρόνια λειτουργίας και προσφοράς στον τόπο, υπάρχουν ευθύνες οι οποίες θα πρέπει άμεσα να διερευνηθούν και να αποδοθούν εκεί και όπου διαπιστώνονται.ÅÊÄÇËÙÓÇ ÄÉÁÌÁÑÔÕÑÉÁÓ - ÅÑÃÁÆÏÌÅÍÏÉ ÊÕÐÑÉÁÊÙÍ ÁÅÑÏÃÑÁÌÌÙÍ

Στο ψήφισμα, το οποίο δόθηκε σε Λειτουργό του Υπουργείου Οικονομικών, εφόσον ο υπουργός αρνήθηκε να δεχθεί αντιπροσωπεία των εργαζομένων, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι η εξέλιξη αυτή θα πρέπει να προβληματίσει ιδιαίτερα αυτούς που παίρνουν αποφάσεις και έχουν την ευθύνη για την διαχείριση των θεμάτων που απασχολούν την σημερινή κυπριακή κοινωνία, αναλαμβάνοντας και τις συνέπειες των πράξεων τους.

Οι εργαζόμενοι των ΚΑ απαιτούν από το κράτος, ως τον κύριο μέτοχο των ΚΑ, να αναλάβει τις ευθύνες του έναντι των εργαζομένων με τον καθορισμό χρονοδιαγράμματος για την άμεση καταβολή όλων των δικαιωμάτων των υπαλλήλων των ΚΑ, την ανάληψη συγκεκριμένων δεσμεύσεων για ενέργειες που θα δώσουν την ευκαιρία εργοδότησης εργαζομένων είτε στο κράτος είτε στην περίπτωση σύστασης νέας αεροπορικής εταιρείας κυπριακών συμφερόντων, την καταβολή αποζημιώσεων στους απολυθέντες εργαζόμενους στην βάση πρακτικών ανάλογων περιπτώσεων στο παρελθόν και την υλοποίηση της δέσμευσης του κράτους, ρυθμίσεων σε σχέση με το Ταμείο Προνοίας, που αφορά τους περσινούς απολυθέντες.

Το ψήφισμα εγκρίθηκε από τους συγκεντρωθέντες οι οποίοι απαιτούσαν να κατέβει ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών να παραλάβει το ψήφισμα, παρά να μεταβούν οι εκπρόσωποι των συντεχνιών στο γραφείο του Υπουργού και να του παραδώσουν κατ` ιδίαν το ψήφισμα.

Ο κ. Ηλία ανέφερε ότι είναι δικαιολογημένη η αγανάκτηση του κόσμου και πρόσθεσε ότι δεν είναι εύκολο να στέλνεις στην ανεργία οικογένειες με υποχρεώσεις και δεν είναι εύκολο να στερείται ο τόπος τις υπηρεσίες ενός εθνικού αερομεταφορέα.

Ο ΓΓ της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ Αντώνης Νεοφύτου μιλώντας στους συγκεντρωθέντες είπε ότι είναι ένα έγκλημα το κλείσιμο των ΚΑ και για τους εργαζόμενους και για την οικονομία.

Παρών στην εκδήλωση ήταν και εκπρόσωποι της ΕΠΟΕΤ ΟΗΟ ΣΕΚ .

Την ώρα που αντιπροσωπεία των συντεχνιών των ΚΑ εισήλθε εντός του κτηρίου για να επιδώσει το ψήφισμα με τα αιτήματα των εργαζομένων, σημειώθηκε ένταση έξω από την είσοδο του Υπουργείου Οικονομικών ανάμεσα σε αστυνομικούς και εργαζόμενους στις ΚΑ όταν ομάδα εργαζομένων επιχείρησε να διασπάσει τον αστυνομικό κλοιό και να εισέλθει εντός του κτηρίου.

Μετά την εξέλιξη αυτή, η αντιπροσωπεία των συντεχνιών των ΚΑ αποφάσισε να μην επιδώσει η ίδια το ψήφισμα. Ο Πρόεδρος της ΣΥΝΥΚΑ ΟΗΟ ΣΕΚ είπε ότι «φωνή λαού,οργή Θεού» και πρόσθεσε ότι δεν θα πάνε να δώσουν το ψήφισμα στον ΥΠΟΙΚ, αλλά θα το στείλουν και θα μείνουν κάτω να διαμαρτυρηθούν.

Ο ΓΓ της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ, σε δηλώσεις του είπε ότι καλούν δημόσια τον ΥΠΟΙΚ και την Κυβέρνηση, τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να δώσουν εξηγήσεις στους εργαζόμενους για το κλείσιμο των ΚΑ, να αναλάβουν τις ευθύνες τους έναντι των εργαζομένων.

Ο ΓΓ της ΟΗΟ ΣΕΚ, σε δηλώσεις του είπε ότι  «εμείς θεωρούμε ότι θα πρέπει δημόσια να τοποθετηθεί το κράτος για τις απαιτήσεις τις δικαιολογημένες σε σχέση με τους εργαζόμενους που ρίχνονται στην ανεργία», όπως ανέφερε.

Από την ένταση τρεις κοπέλες λιποθύμησαν, ενώ τραυματίστηκε στο πόδι ο κινηματογραφιστής του ANT1 Μιχάλης Καπετάνιος και κλήθηκε στο ΥΠΟΙΚ ασθενοφόρο. Οι συντεχνίες εξέφρασαν την συμπάθεια τους προς τον κινηματογραφιστή.

Εν αναμονή για να δοθεί απάντηση από τον Υπουργό Οικονομικών στα αιτήματα τους, οι συγκεντρωθέντες απέκοψαν το δρόμο έξω από το κτήριο. Η διαδήλωση έληξε μετά τις 14:00 και ο δρόμος δόθηκε στην κυκλοφορία.

Σε δηλώσεις τους, οι συγκεντρωθέντες εξέφρασαν την απογοήτευση τους, τη λύπη τους, την αγανάκτηση τους για το κλείσιμο των ΚΑ .Κάποιοι μάλιστα έφεραν πανό στα οποία αναγράφετο (παραφρασμένο το σύνθημα του Παρισιού) Je suis Cyprus Airways…

Ο πρώην Πρόεδρος των ΚΑ Τώνης Αντωνίου, ο οποίος παρευρέθηκε στην εκδήλωση για να συμπαρασταθεί στους εργαζόμενους στις ΚΑ, ερωτηθείς αν θεωρεί ότι η εταιρεία έβαλε λουκέτο λόγω των χειρισμών αυτής της Κυβέρνησης ή λόγω των κρατικών ενισχύσεων που δόθηκαν από την προηγούμενη Κυβέρνηση, είπε ότι «σίγουρα το δεύτερο κατά κύριο λόγο, όμως η παρούσα Κυβέρνηση, σύμφωνα και με τα αποτελέσματα που είχαμε φέρει πριν 2-3 μήνες που παραιτήθηκα θα έπρεπε να ήταν αρκετά αισιόδοξη να προχωρήσει σε μέτρα ούτως ώστε να επιταχυνθεί ή τουλάχιστον να πεισθούν επενδυτές με άλλους τρόπους παρά με την διαδικασία που έχει γίνει».

«Αν πράγματι υπήρχε πολιτική βούληση να παραμείνει η εταιρεία τουλάχιστον θα έπρεπε να διαπραγματευτούμε περισσότερο με τους επενδυτές που απόρριψαν και κάποιους άλλους που θα μπορούσαμε να προσεγγίσουμε. Δεν έγινε καμία προσέγγιση από εμάς όλο αυτό το χρόνο για να βρούμε επενδυτές», πρόσθεσε.

Εκλεισαν τις Κ.Α για να στηρίξουν ιδιώτη

Ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΠΙ Πέτρος Σουππουρής, σε δηλώσεις του είπε ότι σύμφωνα με την απόφαση των Βρυξελλών η Κυβέρνηση δεν κατάφερε να δώσει ένα συγκροτημένο σχέδιο για πλήρη εξυγίανση των ΚΑ τον τελευταίο ένα χρόνο και πρόσθεσε ότι οι δύο Υπουργοί και η Κυβέρνηση σκέφτηκαν περισσότερο τις εταιρείες και το κεφάλαιο παρά τους Κύπριους πολίτες που είναι εδώ όλοι άνεργοι.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Σουππουρής είπε ότι ο ΥΠΟΙΚ και ο Υπουργός Συγκοινωνιών δεν θα προχωρήσουν σε δημιουργία ή σε άνοιγμα διαγωνισμού για νέα εταιρεία «γιατί δεν έκαναν όλες αυτές τις ενέργειες για να ανοίξουν καινούργια εταιρεία, αλλά για να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένη εταιρεία από το εξωτερικό».

Ο Αναπληρωτής Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου, ο οποίος παρευρέθηκε στην εκδήλωση με μέλη του ΑΚΕΛ, σε δηλώσεις του είπε ότι η Κυβέρνηση συνειδητά και μεθοδευμένα έχει τροχοδρομήσει και δυστυχώς πέτυχε τον κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών.

«Μιας εταιρείας κρατικής με ιστορία 67 τόσων χρόνων. Πρόκειται για φόνο εκ προμελέτης. Έχουν μεθοδεύσει, έχουν προγραμματίσει, έχουν συνεννοηθεί με ιδιωτικές εταιρείες και έχουν πετάξει στο δρόμο 600 τόσους εργαζόμενους, 600 οικογένειες. Ως ΑΚΕΛ δεν θα το αφήσουμε εδώ. Θα γράψουμε άμεσα θέμα στη Βουλή για διεξαγωγή έρευνας για τις ευθύνες» κατέληξε.

Εκδήλωση διαμαρτυρίας, όπως είχαν προαναγγείλει, πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι των Κυπριακών Αερογραμμών, έξω από το Υπουργείο Οικονομικών, όπου προκλήθηκαν επεισόδια, με λιποθυμίες και τραυματισμούς.

Εργαζόμενοι προσπάθησαν να μπουν στο κτήριο του υπουργείου Οικονομικών, ενώ έριχναν πορτοκάλια στους αστυνομικούς.

Οι εργαζόμενοι φώναζαν συνθήματα εναντίον του Υπουργού Οικονομικών και της Κυβέρνησης, στους οποίους αποδίδουν ευθύνες για το κλείσιμο της εταιρείας, τα οποία όπως είπαν ήταν το δεύτερό τους σπίτι. Θεωρούν ότι, οι εκποιήσεις όπως είπαν, άρχισαν από τις Κυπριακές Αερογραμμές, αφού μετά το κλείσιμο αναμένουν να εκποιηθούν και τα σπίτια τους.

Οι συντεχνίες απαιτούν την άμεση καταβολή όλων των δικαιωμάτων του προσωπικού των Κυπριακών Αερογραμμών καθώς επίσης και αποζημιώσεις. Επιπλέον, ζητούν να δοθεί προτεραιότητα στην εργοδότηση των υπαλλήλων των Κυπριακών Αερογραμμών, σε περίπτωση σύστασης νέας εταιρείας.