Γ.Λακκοτρύπης στο Sputnik:«Οσο η Τουρκία επιλέγει να είναι μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης στην Κυπριακή ΑΟΖ η εξίσωση γίνεται πιο περίπλοκη»

Τις τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ και την ενδεχόμενη συμμετοχή της Ρωσίας στους διαγωνισμούς για τα κοιτάσματα, σχολίασε στο Sputnik, ο Υπουργός Ενέργειας της Κύπρου.4022573

«Όσο η Τουρκία επιλέγει να είναι μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης στην Κυπριακή ΑΟΖ τόσο η εξίσωση γίνεται πιο περίπλοκη. Όλοι θα θέλαμε να συμπεριφερθεί υπεύθυνα, άξια του μεγέθους της και της ιστορίας της», επισημαίνει στο Sputnik, ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας τ Γιώργος Λακκοτρύπης. 

Μιλώντας στο πάνελ του συνεδρίου του Economist έκανε λόγο για την ανακάλυψη φυσικού αερίου στα ανοικτά της Κύπρου από την ExxonMobil και την Qatar Petroleum που αντιστοιχεί σε κάτι παραπάνω από 40% του φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2018 και «δημιουργεί ενεργειακό διάδρομο».

Παράλληλα προανήγγειλε τη συνέχιση των ερευνών για ανακάλυψη υδρογονανθράκων, από την Κυπριακή Δημοκρατία.

 «Θα γίνουν πέντε επιπλέον ερευνητικές γεωτρήσεις και τέσσερις επιβεβαιωτικές μέσα στα επόμενα δύο χρόνια», τόνισε ο Κύπριος Υπουργός Ενέργειας.

Κληθείς από το Sputnik, να σχολιάσει τις κυπρορωσικές σχέσεις και μια ενδεχόμενη εμβάθυνση τους στο ενεργειακό κομμάτι, τόνισε μεταξύ άλλων ότι οι ρωσικές εταιρείες είναι ευπρόσδεκτες να συμμετάσχουν στους επόμενους διαγωνισμούς.

«Οι σχέσεις της Κύπρου με τη Ρωσία είναι βαθιές από όλες τις απόψεις. Είναι και οικονομικές είναι και πολιτιστικές. Εμείς ως Κυπριακή Δημοκρατία κινούμαστε πάντα στο πλαίσιο των διεθνών διαγωνισμών. Κανείς δεν μπορεί να διαχωρίσει τις εταιρείες που θα συμμετέχουν. Δεν υπάρχουν δηλαδή εταιρείες που επιτρέπονται ή εταιρείες που δεν επιτρέπονται. Οι ρωσικές εταιρείες είναι ευπρόσδεκτες να συμμετάσχουν στους επόμενους διαγωνισμούς», επισήμανε χαρακτηριστικά στο Sputnik.

Τα προηγούμενα χρόνια ο Γιώργος Λακκοτρύπης που κατείχε και το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου τουρισμού κατόρθωσε να κάνει την Κύπρο ιδιαίτερα ελκυστικό προορισμό για τους Ρώσους Τουρίστες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο  Υπουργός Ενέργειας, είχε μια σύντομη κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του Κωστή Χατζηδάκη, στο πλαίσιο του συνεδρίου του Economist.

Πηγή: Sputnik