Η Κίνα κάλεσε την Τουρκία και την Κύπρο να ξεκινήσουν διάλογο

 

Η Κίνα καλεί την Τουρκία και την Κύπρο να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να ξεκινήσουν διάλογο σχετικά με τις γεωτρήσεις στη Μεσόγειο προκειμένου να αποφευχθεί η κλιμάκωση, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Γκεν Σουάνγκ, την Τρίτη.4006043

«Παρακολουθούμε προσεκτικά αυτό που συμβαίνει στην ανατολική Μεσόγειο. Η Κίνα διατηρεί φιλικές σχέσεις με την Κύπρο και με την Τουρκία. Καλούμε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, (να ξεκινήσουν) διάλογο και διαβούλευση για την επίλυση των διαφορών μεταξύ τους και να αποτρέψουν την κατάσταση από την κλιμάκωση», επισήμανε ο Κινέζος διπλωμάτης.

Η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο είναι τεταμένη, με την Άγκυρα να στέλνει πλοία – γεωτρύπανα στην κυπριακή ΑΟΖ. Σήμερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανακοίνωσε ότι θα σταλεί και τέταρτο πλοίο στην περιοχή.

Τη Δευτέρα, οι 28 υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ υιοθέτησαν και επίσημα κυρώσεις κατά της Τουρκίας για τις τουρκικές γεωτρήσεις.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, μείωση της προενταξιακής βοήθειας προς την Τουρκία για το 2020, αναστολή διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία περί ολοκληρωμένων αερομεταφορών, καθώς και ακύρωση του «Συμβουλίου Σύνδεσης» και των συνεδριάσεων του διαλόγου υψηλού επιπέδου ΕΕ-Τουρκίας.

Απαντώντας στις κυρώσεις, η τουρκική πλευρά διαμήνυσε μέσω του ΥΠΕΞ ότι η απόφαση της ΕΕ «δεν θα επηρεάσει τη βούλησή μας να συνεχίσουμε τις δραστηριότητες μας σχετικά με τους υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο».