Ελλάδα:Το βράδυ τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών

Διεξάγονται σήμερα, Κυριακή 7 Ιουλίου, οι εθνικές εκλογές στην Ελλάδα, με τα στοιχεία όλων των δημοσκοπήσεων να καταγράφουν προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας ως προς την πρόθεση ψήφου των πολιτών.Τα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν το βράδυ.imagew

Οι εκλογές, που για πρώτη φορά στη χώρα γίνονται στα μέσα του καλοκαιριού, προκηρύχθηκαν μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου, στις οποίες η ΝΔ κέρδισε με 9,5 μονάδες διαφορά, γεγονός που οδήγησε τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα σε πρόωρη προσφυγή στην κάλπη.

Παρά το γεγονός ότι το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας αποτελεί ένα σταθερό εύρημα των δημοσκοπήσεων, ερώτημα παραμένει αν το κόμμα της Πειραιώς θα καταφέρει να εξασφαλίσει αυτοδυναμία στην επόμενη Βουλή, έτσι ώστε να σχηματίσει μονοκομματική κυβέρνηση.

Ως εκ τούτου, σε όλες τις προεκλογικές του συγκεντρώσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτάσσει το ζήτημα της καθαρής νίκης και της ευρείας αυτοδυναμίας του κόμματός του, ώστε να μπορέσει, όπως αναφέρει ο ίδιος, να εφαρμόσει απρόσκοπτα το πρόγραμμά του. Κεντρικές προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ είναι η μείωση των φορολογικών συντελεστών, η προσέλκυση επενδύσεων και η εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες, τομείς όπου ο κ. Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί ότι θα πραγματοποιήσει τις πρώτες νομοθετικές παρεμβάσεις, εάν το κόμμα του καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση.

Από την άλλη πλευρά, ο Αλέξης Τσίπρας ελπίζει σε ανατροπή των δημοσκοπικών προβλέψεων, έτσι ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να ανανεώσει την εντολή διακυβέρνησης.

Σύμφωνα, πάντως, με τις δημοσκοπήσεις, το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να κυμανθεί από 25% έως 28%, γεγονός που συνεπάγεται τη σταθεροποίησή του ως ενός από τους δύο βασικούς πόλους του πολιτικού συστήματος της Ελλάδας. Σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ λάβει ένα ποσοστό κοντά στο 30%, θα δώσει την ώθηση στον Αλέξη Τσίπρα να υλοποιήσει τον σχεδιασμό του για επανίδρυση του κόμματος, έτσι ώστε να καταστεί ο βασικός φορέας έκφρασης της «Προοδευτικής Παράταξης», που αποτελεί έναν από τους διακηρυγμένους στόχους του Έλληνα Πρωθυπουργού.

Από την πλευρά της, η Νέα Δημοκρατία έχει ξεκαθαρίσει ότι σε περίπτωση που δεν εξασφαλίσει αυτοδυναμία, θα συζητήσει την πιθανότητα σχηματισμού συγκυβέρνησης μόνο με το Κίνημα Αλλαγής. Ωστόσο, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά έχει απορρίψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, υποστηρίζοντας ότι το κόμμα της μπορεί να παράσχει μόνο ψήφο ανοχής σε μια κυβέρνηση μειοψηφίας της ΝΔ. Το συγκεκριμένο ενδεχόμενο, όμως, απορρίπτεται από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος έχει εξαγγείλει ότι σε περίπτωση που δεν κατορθώσει να σχηματίσει κυβέρνηση, η χώρα θα οδηγηθεί εκ νέου σε εκλογές εντός σαράντα ημερών.

Στόχος της Φώφης Γεννηματά είναι η αύξηση των ποσοστών του ΚΙΝΑΛ από το 7,33% των ευρωεκλογών και η εξασφάλιση της τρίτης θέσης.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα κόμματα, το ΚΚΕ αναμένεται να κινηθεί στα ποσοστά των ευρωεκλογών (5,5%), ενώ μάχη για την είσοδό τους στη Βουλή φαίνεται ότι δίνουν η Χρυσή Αυγή, η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου και το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το εκλογικό σύστημα, απαραίτητο ποσοστό για την είσοδο ενός κόμματος στην Βουλή είναι το 3%, ενώ η αυτοδυναμία εξαρτάται από το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής. Όσο ψηλότερο είναι το ποσοστό των εκτός κοινοβουλίου κομμάτων, τόσο μικρότερο είναι το ποσοστό που χρειάζεται το πρώτο κόμμα για να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία.