Ο Ιταλός Ντάβιντ-Μαρία Σασόλι ο νέος Πρόεδρος του ΕΚ

O Ιταλός Ντάβιντ-Μαρία Σασόλι από την Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών εξελέγη για μια θητεία 2,5 χρόνων, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά τον δεύτερο γύρο της διαδικασίας, στο Στρασβούργο.imagew.aspx

Όπως ανακοίνωσε ο απερχόμενος Πρόεδρος του ΕΚ Αντόνιο Ταγιάνι, ο κ. Σασόλι έλαβε 345 ψήφους.

Από τους συνυποψηφίους του κατά τον δεύτερο γύρο, ο Γιαν Ζαχραντίλ των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών έλαβε 160 ψήφους, η Σκα Κέλερ των Πρασίνων έλαβε 119 ψήφους και η Σίρα Ρέγκο της Αριστεράς 43 ψήφους.

Ψήφισαν συνολικά 704 Ευρωβουλευτές, υπήρχαν 667 έγκυρα ψηφοδέλτια ενώ κατατέθηκαν και 37 λευκά ή άκυρα.

Ο κ. Σασόλι ήταν ένας εκ των Αντιπροέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά την προηγούμενη θητεία, ενώ εκλέγεται στο ΕΚ από το 2009. Προέρχεται από το Δημοκρατικό Κόμμα της Ιταλίας (PD), είναι 63 χρονών και είχε εργαστεί ως δημοσιογράφος, πριν εμπλακεί στην πολιτική.

Κατά τον πρώτο γύρο, ο Ντάβιντ-Μαρία Σασόλι είχε λάβει 325 ψήφους, ο Γιαν Ζαχραντίλ 162 ψήφους, η Σκα Κέλερ 133 ψήφους και η Σίρα Ρέγκο 42 ψήφους, από σύνολο 735 ψηφισάντων.

Μεγαλύτερη τόλμη

Ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην πρώτη του ομιλία ανφέρθηκε στις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η ΕΕ, με ιδιαίτερη έμφαση στο μεταναστευτικό,  ζητώντας μεγαλύτερη τόλμη σε θέματα όπως η μεταρρύθμιση του Κανονισμού του Δουβλίνου.

Κατά την ομιλία του στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, αμέσως μετά την ανακοίνωση της εκλογής στου στην προεδρία του Σώματος, ο κ. Σασόλι απευθύνθηκε στο Συμβούλιο της Ένωσης, λέγοντας ότι «η απόφαση είναι στα χέρια σας και δεν μπορείτε να απεκδύεστε των ευθυνών σας ούτε να αναβάλετε τις αποφάσεις, καλλιεργώντας τη δυσπιστία απέναντι στην Ένωση μας».

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να γίνει το φόρουμ για να συζητηθεί η μεταρρύθμιση του Κανονισμού του Δουβλίνου, ένα θέμα που έχει προταθεί και κατά την προηγούμενη θητεία, είπε και σημείωσε ότι οι πολίτες ζητούν μεγαλύτερη αλληλεγγύη από τα κράτη μέλη στο θέμα αυτό.

Οι πολίτες, συνέχισε, διερωτώνται κάθε φορά που συμβαίνει κάτι επείγον «πού είναι η Ευρώπη;».

«Θα πρέπει το Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και η Επιτροπή να αναλάβουν αυτό το καθήκον, να αποκριθούν με μεγαλύτερη τόλμη στις απαιτήσεις των νέων μας που ζητούν με ηχηρές φωνές να ξυπνήσουμε, να ανοίξουμε τα μάτια, να σώσουμε ανθρώπινες ζωές», είπε και ζήτησε από τους πολίτες να βοηθήσουν το Ευρωκοινοβούλιο να είναι πιο τολμηρό.

Ο κ. Σασόλι ανέφερε εξάλλου ότι μετά από μια έντονη προεκλογική περίοδο για τις Ευρωεκλογές ξεκινά μια νέα θητεία του ΕΚ που τοποθετεί ευθύνες στους ώμους όλων, προσθέτοντας παράλληλα ότι δε μπορούμε να θεωρούμε τίποτα ως δεδομένο.

Έκανε επίσης λόγο για επανέναρξη της διαδικασίας ολοκλήρωσης της ΕΕ, ώστε η Ένωση να αλλάξει και να ανταποκριθεί με πιο αποφασιστικό τρόπο στις ανησυχίες των πολιτών.

Πρέπει να θυμηθούμε τις ιδρυτικές αξίες της ελευθερίας, της ισότητας, της δικαιοσύνης και να σκεφτόμαστε πιο συχνά σε τι κόσμο καλούμαστε να ζήσουμε, είπε.

Ο Πρόεδρος Σασόλι είπε ακόμη ότι η ΕΕ δεν είναι τυχαίο προϊόν της ιστορίας. «Είμαστε όλοι Ευρωπαίοι και λατρεύουμε τις χώρες μας» όμως ο εθνικισμός δημιουργεί θανάσιμους κινδύνους, συμπλήρωσε. Ανέφερε ακόμη ότι δεν χρειαζόμαστε διχασμούς, ενώ οι ευρωπαϊκές ομάδες θα πρέπει να είναι ανάχωμα για την δημοκρατία, είπε.

Απηύθυνε ακόμη έκκληση στους Βρετανούς Ευρωβουλευτές «να σκεφτούν καλά το Brexit» και είπε ότι με κάθε σεβασμό στην επιλογή των Βρετανών πολιτών «για εμάς τους Ευρωπαίους είναι ένα πολιτικό βήμα που πρέπει να γίνει με ορθολογισμό, διάλογο και σε πνεύμα φιλικό» .

Ο κ. Σασόλι διαβεβαίωσε τέλος το Συμβούλιο και τις εναλλασσόμενες προεδρίες του Συμβουλίου, καθώς και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι μπορούν να υπολογίζουν στην στήριξη του Ευρωκοινοβουλίου, ενώ ευχαρίστησε και τον απερχόμενο Πρόεδρο Ταγιάνι για την αφοσίωση του στο θεσμό.

«Δεν είμαι ο άνθρωπος του Συμβουλίου»

Μιλώντας ακολούθως κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο κ. Σασόλι ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για την επιλογή του, λέγοντας πως και ο ίδιος ξαφνιάστηκε αρχικά. Συνέχισε, ωστόσο λέγοντας ότι «δεν είμαι ο άνθρωπος του Συμβουλίου, είμαι ο άνθρωπος του Κοινοβουλίου».

Αναφέρθηκε και στη διαδικασία ανάδειξης του κορυφαίου υποψήφιου για την Προεδρία της Κομισιόν, λέγοντας ότι «πιστεύαμε ότι η διαδικασία του Spitzenkanditat είχε αυτόματη εφαρμογή» και «όποιος κέρδιζε τις εκλογές ή είχε τη μεγαλύτερη στήριξη από τα μέλη του Κοινοβουλίου θα γινόταν Πρόεδρος της Κομισιόν».

Ωστόσο είδαμε ότι αυτή η απόφαση παραμένει στα χέρια του Συμβουλίου, συμπλήρωσε και ανέφερε ότι το Κοινοβούλιο θα πρέπει να συζητήσει πώς μπορούν να βελτιωθούν κάποια από τα εργαλεία που υπηρετούν τη δημοκρατία στην Ευρώπη.

Αυτό θα μας βοηθήσει να μειώσουμε την απόσταση μεταξύ των θεσμικών οργάνων και των πολιτών της Ευρώπης, κατέληξε.