Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επέλεξε την Ούρσουλα Φοντερ Λάιεν στην Κομισιόν και την Λαγκάρντ στην ΕΚΤ

 

Ολοκληρώθηκε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που συνερχόταν στις Βρυξέλλες imagew-1.aspxεπιλέγοντας τελικά την Ούρσουλα Φοντερ Λάιεν (Γερμανία ΕΛΚ) για την Προεδρία της Κομισιόν, την Κριστίν Λαγκάρντ (Γαλλία, ΕΛΚ) για την Προεδρία της ΕΚΤ, τον Σαρλ Μισέλ (Βέλγος Φιλελεύθερος) για την Προεδρία του Συμβουλίου και τον Ζοζέπ Μπορέλ (Ισπανός Σοσιαλιστής) για τη θέση του Υπάτου Εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική, όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Νωρίτερα σήμερα το απόγευμα οι Ευρωβουλευτές της Ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (Σ&Δ),κλήθηκαν σε  έκτακτη συνεδρίαση  στο Στρασβούργο, όπου καταγράφηκε η διαφωνία τους με την προωθούμενη πρόταση-πακέτο για τα κορυφαία αξιώματα της ΕΕ, με επικεφαλής της Κομισιόν την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, νυν Υπουργό Άμυνας της Γερμανίας.

Η πρόταση για την κ. φον ντερ Λάιεν την οποία προωθούσε η Μέρκελ,ανέτρεψε την προηγούμενη προσπάθεια που ήταν σε εξέλιξη στο Στρασβούργο για εξεύρεση κοινού υποψηφίου τεσσάρων πολιτικών ομάδων για την προεδρία του ΕΚ, με την προϋπόθεση ότι η προεδρία της Κομισιόν θα πήγαινε στον Spitzenkadidat των Σοσιαλιστών Φράνς Τίμερμανς.

Οι Ευρωβουλευτές των Σ&Δ εξέφρασαν τη διαφωνία τους με την επιλογή της κ. φον ντερ Λάιεν, ωστόσο στη συνεδρίαση δεν υπήρξε κατάληξη για το θέμα της υποψηφιότητας του Προέδρου του ΕΚ και ως εκ τούτου αναμένεται να συνεδριάσουν ξανά αργότερα απόψε.

Μεταξύ των επιλογών που συζητήθηκαν είναι και το όνομα του Προέδρου του κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών Σεργκεί Στάνισεφ για μισή θητεία στην προεδρία του ΕΚ, χωρίς να υπάρχει ακόμη τελική απόφαση.

Εν τω μεταξύ, ο Spitzenkadidat του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάφρεντ Βέμπερ αναμένεται στο Στρασβούργο για να συμμετάσχει σε συνεδρίαση του ΕΛΚ, όπου θα συζητηθεί το θέμα της υποψηφιότητάς του.

Παράλληλα, προχωρούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι ετοιμασίες για την εκλογή του Προέδρου και των Αντιπροέδρων αύριο, Τετάρτη.

Σε διαδοχικές ψηφοφορίες από τις 10.00 πμ (ώρα Κύπρου) της Τετάρτης, το ΕΚ θα εκλέξει ανώτατους αξιωματούχους για τα επόμενα δυόμιση χρόνια.

Η προθεσμία για την υποβολή υποψηφιοτήτων για το αξίωμα του Προέδρου θα παρέλθει απόψε στις 23.00 (ώρα Κύπρου).

Πριν την έναρξη της ψηφοφορίας, όλοι οι υποψήφιοι και υποψήφιες Πρόεδροι θα έχουν μέχρι πέντε λεπτά για να κάνουν σύντομες δηλώσεις.

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί με μυστική ψήφο με κάλπη. Για την εκλογή Προέδρου απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία επί των έγκυρων ψήφων (δηλ. 50% συν μία).

Μετά τον ή την Πρόεδρο, οι Ευρωβουλευτές θα εκλέξουν 14 Αντιπροέδρους. Η ψηφοφορία για την εκλογή των πέντε Κοσμητόρων θα ξεκινήσει την Πέμπτη 4 Ιουλίου στις 9.00 (τοπική ώρα).