Η Μέρκελ προωθεί τη στενή σύμμαχο της για την προεδρία της Κομισιόν

 

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υπουργός Άμυνας της Γερμανίας και στενή σύμμαχος της Μέρκελ, προωθείται για πρόεδρος της Κομισιόν από τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, σύμφωνα με τη γερμανική Die Welt.122600

Η  Die Welt, επικαλούμενη ευρωπαϊκές πηγές από τις Βρυξέλλες, μετέδωσε ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα γίνει πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Παράλληλα, η σημερινή διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, εξετάζεται για επικεφαλής της ΕΚΤ, σύμφωνα πάντα με τη Die Welt.

Επίσης, ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Σαρλ Μισέλ, φέρεται να εξετάζεται ως πιθανός διάδοχος του Τουσκ στη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα.

Ο Μάρος Σέφκοβιτς από τη Σλοβακία μπορεί να αναλάβει επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πηγές που επικαλείται το Reuters ανέφεραν ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μπορεί να αναλάβει την προεδρία της Κομισιόν και η Κριστίν Λαγκάρντ να βρεθεί στο «τιμόνι» της ΕΚΤ, κατόπιν συμφωνίας μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας.

Διπλωματική πηγή με γνώση των συζητήσεων ανέφερε ότι ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανούελ Μακρόν, πρότεινε στη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, ότι η Λαγκάρντ πρέπει να τεθεί επικεφαλής της ΕΚΤ, σύμφωνα με το Reuters. Η ίδια πηγή πρόσθετε πως η Μέρκελ ήταν «πολύ θετική» στην ιδέα.

Οι εργασίες της μαραθώνιας Συνόδου Κορυφής, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη από το απόγευμα της Κυριακής, ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσουν εκ νέου στις 12:00, ώρα Ελλάδος, κάτι που όμως ακόμη δεν έχει συμβεί.

Οι χώρες-μέλη της Ε.Ε. αναζητούν τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν την προεδρία της Κομισιόν, την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την προεδρία της ΕΚΤ και τη θέση του Ύπατου Αρμοστή για την Εξωτερική Πολιτική.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας αποχώρησε από τις Βρυξέλλες το μεσημέρι της Δευτέρας, εξουσιοδοτώντας ως εκπρόσωπο τον Ισπανό πρωθυπουργό, Πέδρο Σάντσεθ.

Στο μεταξύ για σήμερα είναι προγραμματισμένη η έναρξη των εργασιών της νέας Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία θα κληθεί να εκλέξει τον επόμενο πρόεδρό της -ακόμη και χωρίς να υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο ηγετών.