Αναπαύεται στην τελευταία του κατοικία ο Δημήτρης Χριστόφιας

Χώμα από το Δίκωμο  έφερε Τ/κ δημοσιογράφος 

 

Η  μοιρασμένη κυπριακή γη  δέχθηκε τον εκτοπισθέντα, έκτο Πρόεδρο του κράτους της Δημήτρη Χριστόφια στην τελευταία του κατοικία, στο κοιμητήριο Έγκωμης.imagew-2.aspx

 

Εφερα χώμα από το Δίκωμο γιατί σκέφτηκα ότι θα ήθελε να θαφτεί τουλάχιστον σε έναν επανενωμένο τόπο, γι` αυτό έφερα χώμα από το χωριό του και το έδωσα στην οικογένειά του να το ρίξουν στον τάφο του, δήλωσε η Φατμά Κισμίρ , διευθύντρια του τ/κ καναλιού Γκεντς που ήρθε στην κηδεία του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας και πρώην ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια, τον οποίο ήξερε και προσωπικά.

Μιλώντας στο ΡΙΚ η κ. Κισμίρ ανέφερε ότι όποτε συναντούσε τον Δημήτρη Χριστόφια, την αγκάλιαζε, την φιλούσε και την έλεγε “κόρη μου. Δεν θα τον ξεχάσω ποτέ. Λυπάμαι πολύ που έφυγε χωρίς να δει την λύση του Κυπριακού, Ήταν από τους ηγέτες που ήθελαν την Κύπρο επανενωμένη”, είπε.imagew-7.aspx

Απο τους πρώτους που προσήλθαν στην εκκλησία όπου έγινε η εξόδιος ακολουθία, ο εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη, Μπαρίς Μπουρτζιού, ο οποίος όταν κατέθεσε το στεφάνι εκ μέρος της οικογένεας Ακιντζί, δέχθηκε θερμό χειροκρότημα. Προσερχόμενος στον ναό ο κ. Μπουρτζιού είπε ότι μεταφέρει την θλίψη της οικογένειας Ακιντζί στην οικογένεια το εκλιπόντος, στο ΑΚΕΛ και σε ολόκληρη την ε/κ κοινότητα. Γνωρίζονταν από παλιά με τον κ. Χριστόφια, όταν ο ίδιος ήταν επικεφαλής της επαναστατικής νεολαίας και εκείνος ΓΓ της ΕΔΟΝ, ανέφερε ο κ. Μπουρτζιού. “Για μένα ήταν ένας μεγάλος φίλος και σύντροφος και οι ιδέες και οι απόψεις του θα είναι πάντοτε ζωντανές στη μνήμη μου. Αγαπούσε αυτή την χώρα στο σύνολό της, αγαπούσε αυτόν τον λαό στο σύνολό του”.

Αξίζει σεβασμού και όλοι θα έχουμε ζωντανές τις ιδέες τους στο μυαλό μας, πρόσθεσε.imagew-5.aspx

Θερμού χειροκροτήματος έτυχε κατά την κατάθεση στεφάνου ο πρώην ηγέτης των Τ/κ, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος προσήλθε στον ναό με την σύζυγό του Όγια. “Είμαι πολύ λυπημένος. Δεν ήταν μόνο σύντροφος, ήταν και στενός μου φίλος” ανέφερε ο κ. Ταλάτ προσερχόμενος. “Δεν μπορώ να πω πολλά. Ήταν ένας γενναίος, υπέρ της λύσης ηγέτης . Στόχος του ήταν να λύσει το Κυπριακό και να έρθει μια μόνιμη λύση σε αυτό το νησί. Πιστεύω ότι οι συνεχιστές του θα ακολουθήσουν τον αγώνα για να χτιστεί η ειρήνη σε αυτό το νησί”.

 

Όπως είπε ο γιος του Χρίστος αποχαιρετώντας τον Δημήτρη Χριστόφια, ο πατέρας του έφυγε από τη ζωή με τον καημό της γενέτειρας του, Δίκωμο.

Φεύγεις όπως ήρθες, με τα χέρια καθαρά. Έντιμος, αξιοπρεπής και ακέραιος ως το τέλος, είπε ο Χρίστος Χριστόφιας στο ύστατο χαίρε προς τον πατέρα του Δημήτρη Χριστόφια, μετά την εξόδιο λειτουργία που τελέσθηκε στην εκκλησία της Του Θεού Σοφίας.

“Εγκαταλείπεις τα εγκόσμια με το μέτωπο ψηλά καθώς σαν κομμουνιστής και σαν άνθρωπος έκαμες το καθήκον σου”, συνέχισε ο Χρίστος Χριστόφιας που τόνισε πως μια ολόκληρη ζωή τον πατέρα του τον ταλαιπωρούσαν τα προβλήματα υγείας αλλά δεν το έβαζε κάτω, και με τη μάνα μας, βράχο ακλόνητο δίπλα σου, πάλευες και χαμογελούσες.

Ήσουν ο άνθρωπος που μας έκανε να πιστέψουμε βαθιά και αληθινά στις αρχές, τις αξίες και τα ευγενέστερα ιδανικά που γέννησε ποτέ ο ανθρώπινος νους και μας δίδαξες να δίνουμε, όχι να αρπάζουμε,  να αγαπούμε, όχι να χρησιμοποιούμε,  να κοιτάζουμε τίμια κατευθείαν στα μάτια τους ανθρώπους, ούτε ψηλά, ούτε χαμηλά και να είμαστε αγωνιστές μέσα στη ζωή, συνέχισε ο Χρίστος Χριστόφιας.

Ο Χρίστος  Χριστόφιας ανέφερε επίσης πως ο πατέρας του ήξερε να αγαπά τους ανθρώπους, τη ζωή, τη φύση και θυμήθηκε πως ανοιχτόκαρδα προσκαλούσε κάθε φίλο για να του μαγειρέψει   ο ίδιος, έχοντας τον δικό του τρόπο να δείξει την αγάπη του.

Ο Χρίστος Χριστόφιας ανέφερε ακόμα πως η επανένωση της Κύπρου και τη επιστροφή στο  Δίκωμο έκαιγε τα σωθικά του εκλιπόντος.

Απευθυνόμενος στον πατέρα του, ο Χρίστος Χριστόφιας είπε ακόμα πως η τιμιότητα σου ήταν αγκάθι για πολλούς “και η πίστη σου στην ιδεολογία μας ήταν εμπόδιο για πολλούς”.

Ακολούθως, σημείωσε τη βαθιά αγάπη του πατέρα του για τη νεολαία και το γεγονός ότι  “από κάθε αξίωμα που πέρασες είχε προτεραιότητα στους νέους”.

Είπε ακόμα πως το σύνθημα «οι Τούρκοι της Κύπρου δεν είναι εχθροί μας, οι Τούρκοι της Κύπρου είναι αδερφοί μας» ήταν για τον Χριστόφια ευαγγέλιο που αντίκριζε τον κυπριακό λαό Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένηδες και Λατίνους ως μία ολότητα.

“Συγκινήσουν εύκολα, δάκρυζες συχνά ανέφερε επίσης και παρατηρώντας πως αυτό υποδείκνυαν πολλοί ειρωνικά, ανέφερε προσθέτοντας πως «δάκρυζες παπά μας γιατί παρέμεινες άνθρωπος, καλοσυνάτος και ευαίσθητος. Αυτή είναι η πιο μεγάλη κληρονομιά που μας αφήνεις».

«Να πας στο καλό παπά μας. Να ξεκουραστείς και να ησυχάσεις. Εμείς, τα εγγόνια της πλύστρας, θα το έχουμε τιμή μας τζιαι καμάρι μας» συνέχισε συμπληρώνοντας ότι εμείς θα μιλούμε πάντα περήφανα για το πώς η ανάγκη έγινε η Ιστορία. Και δεν θα αφήσουμε την Ιστορία να γίνει σιωπή. Και τώρα, και πάντα».

Το φέρετρο με τη σορό του τέως Προέδρου μετέφεραν στον τάφο οι άνδρες της φρουράς του.

Kατά την άφιξη της πομπής, η φιλαρμονική της Αστυνομίας παιάνιζε πέθνιμα, ενώ άγημα της Εθνικής Φρουράς απέδιδε τιμές. Το πλήθος που συγκεντρώθηκε για να κατευοδώσει τον Δημήτρη Χριστόφια, ξέσπασε σε χειροκρότημα.

Πριν τον ενταφιασμό τελέσθηκε τρισάγιο.

Ένας στο χώμα χιλιάδες στον αγώνα, φώναζαν οι παρευρισκόμενοι, ενόσω διαρκούσε ο ενταφιασμός. Μια φωνή ραγισμένη έσπασε το βουβό κλάμα που ακολούθησε κραυγάζοντας με λυγμό: «Του  αντρειωμένου ο  θάνατος, θάνατος δεν λογάται».

Μετά τον ενταφιασμό ρίφθηκαν τρεις αποχαιρετιστήριες βολές από απόσπασμα της Εθνικής Φρουράς.