Κωνσταντινούπολη: Τούρκους και Ρωμιούς ευχαρίστησε ο Ιμάμογλου για την εκλογή του

Με καταμετρημένο το 99,37% των ψήφων, ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης για τη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου λαμβάνει 54% και ο υποψήφιος του κυβερνητικού συνασπισμού Μπιναλί Γιλντιρίμ λαμβάνει 45,09%.

Ekrem Imamoglu candidate of the secular opposition Republican People's Party makes statements at CHP offices in Istanbul, Sunday, June 23, 2019. A former Turkish prime minister backed by Turkey's ruling party has conceded defeat and congratulated Imamoglu in Istanbul's repeated mayoral election. (AP Photo/Lefteris Pitarakis)

Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος στην πρώτη του ομιλία  ευχαρίστησε όλους τους Τούρκους πολίτες συμπεριλαμβανομένης και της μειονότητας των Ρωμιών  αναφέροντας ότι η εκλογή του σημαίνει μια νέα αρχή.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου ξεκίνησε τις δηλώσεις του λέγοντας “καλορίζικο το αποτέλεσμα”, αναφέροντας ότι “δυστυχώς στις 31 Μαρτίου το βράδυ δεν δούλεψε η δημοκρατία”, ωστόσο είπε ότι σήμερα “στην Κωνσταντινούπολη δεν άνοιξε μόνο μια νέα σελίδα αλλά όλοι άνοιξαν μια νέα και κοινή σελίδα”.

“Σημαίνει μια νέα αρχή. Θα τελειώσει η σπατάλη, η επιδεικτικότητα, η έπαρση στην Κωνσταντινούπολη. Σήμερα 16 εκατομμύρια Κωνσταντινουπολίτες επανέλαβαν την πίστη μας στην δημοκρατία”, ανέφερε ο Εκρεμ Ιμάμογλου.

Ekrem Imamoglu, mayoral candidate of the main opposition Republican People's Party (CHP), talks to the media at the CHP election coordination centre in Istanbul, Turkey, June 23, 2019. REUTERS/Huseyin Aldemir

Ekrem Imamoglu, candidate of the secular opposition Republican People's Party, or CHP waves to their supporters outside a polling station in Istanbul, Sunday, June 23, 2019. Voters in Istanbul cast ballots Sunday in a re-run mayoral election ordered up by authorities after President Recep Tayyip Erdogan's party narrowly lost the mayor's office in Turkey's largest city for the first time in 25 years. (AP Photo/Lefteris Pitarakis)

Ο νεοεκλεγής δήμαρχος Κωνσταντινούπολης ανέφερε ότι “αυτό δεν το πέτυχαν μόνο εκείνοι που με ψήφισαν αλλά και όλοι οι πολίτες που πραγματοποίησαν με μεγάλη ωριμότητα αυτές τις εκλογές”.

Ο Εκρέμ Ιμάμμογλου ευχαρίστησε όλους τους Τούρκους πολίτες, “είτε είναι Κούρδοι, είτε Ρωμιοί, είτε Εβραίοι, είτε είναι Ασσύριοι, με λίγα λόγια όλους τους πολίτες αυτής της χώρας”.

“Τις εκλογές δεν τις κέρδισε ένα κόμμα, μια ομάδα, τις κέρδισε όλη η Τουρκία. Αυτό ίσως δεν το αισθάνονται εντελώς όλοι. Αλλά θα δείτε σύντομα ότι όλοι έτσι θα αισθανθούν. Για να το πετύχουμε αυτό θα εργαστώ ώστε να μην αποκλειστεί κανείς. Σήμερα για μένα η κάλπη μου έδωσε εντολή καθήκοντος. Για μένα αυτό είναι το πιο αξιόλογο, το πιο σημαντικό καθήκον της ζωής μου”, ανέφερε.

Ετοιμος να συνεργαστεί με Ερντογάν

«Η εκλογή αυτή σημαίνει ότι ανοίγει μια νέα σελίδα. Σηματοδοτεί μία νέα αρχή», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ιμάμογλου, ο οποίος κατάφερε σοβαρό πλήγμα στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν νικώντας τον υποψήφιό του, Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Μάλιστα, ο νικητής των δημοτικών εκλογών τόνισε ότι επιθυμεί να συνεργασθεί αρμονικά με τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, στον οποίο «ανυπομονεί να παρουσιάσει τον οδικό του χάρτη» για την πόλη.

Σε σύντομη δήλωσή του μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ο Εκρέμ Ιμάμογλου κάλεσε τον Ερντογάν «να εργασθούν μαζί για να υπηρετήσουν» την Κωνσταντινούπολη».

«Κύριε πρόεδρε, είμαι έτοιμος να συνεργασθώ αρμονικά μαζί σας», είπε.

 

Συγχαρητήρια από Ερντογάν

Τον  Εκρεμ Ιμάμογλου συνεχάρη ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ευχόμενος το αποτέλεσμα να είναι καλορίζικο.
Ο Τούρκος Πρόεδρος μέσω του λογαριασμού του στο τουίτερ ανέφερε ότι “σήμερα για άλλη μια φορά εκδηλώθηκε η λαϊκή βούληση. Συγχαίρω τον Εκρέμ Ιμαμογλου ο οποίος με βάση τα ανεπίσημα κέρδισε τις εκλογές”. “Θα συνεχίσουμε να προχωρούμε προς τους στόχους μας που θέσαμε για το 2023 την επόμενη περίοδο όπως και προηγουμένως, στο πλαίσιο των αρχών του κυβερνητικού συνασπισμού, χωρίς να υποχωρούμε από την δημοκρατία, την υπεροχή του δικαίου, την ειρήνη στη χώρα μας, την ευημερία και την σταθερότητα”, αναφέρει ο Τούρκος Πρόεδρος.

Δεν επηρέασαν οι  δηλώσεις Οτζαλάν και Ντεμιρτάς για αποχή 

Οπως φαίνεται από το εκλογικό αποτέλεσμα δεν επηρέασαν τους Κούρδους ψηφοφόρους οι εκλήσεις Οτζαλάν και Ντεμιρτάς  για αποχή.

Ekrem Imamoglu, center, candidate of the secular opposition Republican People's Party, or CHP waves to their supporters outside a polling station in Istanbul, Sunday, June 23, 2019. Voters in Istanbul cast ballots Sunday in a re-run mayoral election ordered up by authorities after President Recep Tayyip Erdogan's party narrowly lost the mayor's office in Turkey's largest city for the first time in 25 years. (AP Photo/Lefteris Pitarakis)

Ο φυλακισμένος πρώην πρόεδρος του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), Σελαχαττιν Ντεμιρτάς,  το βράδυ της Παρασκευής , λίγο πριν τα μεσάνυχτα, ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει τη γραμμή του Οτζαλάν ο οποίος είχε ζητήσει, με επιστολή του, από τους ψηφοφόρους του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών να παραμείνουν ουδέτεροι σε αυτές τις εκλογές.

Η παρέμβαση του Οτζαλάν παραμονές των εκλογών είχε προκαλέσει αντίδραση του κόμματος που είχε δηλώσει ότι παραμένει στην θέση του να στηρίξει τον υποψήφιο του Ρεπουμοπλικανικού κόμματος. Κι ενώ η εικόνα έδειχνε ρήξη μεταξύ Οτζαλάν και κόμματος, η δήλωση του Ντεμιρτάς που καλούσε  ουσιαστικά το κόμμα να συνταχθεί μαζί με τον Οτζαλάν, δημιούργησε ένταση.

Αναλυτές ανέμεναν , μια ανατροπή στις μετρήσεις των δημοσκοπήσεων που έδειχναν σταθερά μπροστά τον υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού κόμματος Ιμάμογλου καθότι  το ποσοστό των κουρδικής καταγωγής ψηφοφόρων της Κωνσταντινούπολης  αγγίζει το 8%.

Αναλυτές είχαν ερμηνεύσει την επίσκεψη των δικηγόρων του Οτζαλάν στις φυλακές του Ίμραλι μετά από μήνες απαγόρευσης και αμέσως μετά την ακύρωση των αποτελεσμάτων της 31ης Μαρτίου, ως κίνηση προς τους Κούρδους που με την ψήφο τους έφεραν τον Ιμάμογλου στην πρώτη θέση, για να αποτραπεί η στήριξη του κόμματος Δημοκρατίας των Λαών προς το Ρεπουμπλικανικό, στις επαναληπτικές εκλογές.

Το ερώτημα του ποια θα ήταν η επίδραση των διαδοχικών αυτών παρεμβάσεων της τελευταίας στιγμής, απαντήθηκε ήδη  στις κάλπες. Οπως αποδεικνύεται  οι Κούρδοι ψηφοφόροι δεν ακολούθησαν τη γραμμή να απέχουν και η πλάστιγγα έγειρε υπέρ του Ιμάμογλου.

Να σημειωθεί πως η Ελληνκή μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη η οποία ποτέ δεν μετέχει σε εκλογικές αναμετρήσεις  στηνΤουρκία φαινεται  να υποστήριξε την υποψηφιότητα Ιμαμογλου.