Η Τουρκία καλεί την Ε.Ε. να μην εμπλακεί στην κυπριακή ΑΟΖ

Η Τουρκία φέρεται να έστειλε «non paper» προς κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης τροειδοποιώντας ότι «θα ήταν λάθος» μια ευρωπαϊκή απόφαση για τις τουρκικές δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ.2339282

  Το έγγραφο δημοσιεύει σήμερα η εφ.Ο Φιλελεύθερος που φέρεται να είναι τουρκικό «non paper» το οποίο η Άγκυρα έστειλε σε 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με εξαίρεση την Κύπρο, ζητώντας από την Ένωση να μην εμπλακεί στην υπόθεση με την κυπριακή ΑΟΖ.

Συγκεκριμένα, η Τουρκία φέρεται να αναφέρει στα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ ότι μια ευρωπαϊκή απόφαση κατά των τουρκικών δραστηριοτήτων στην κυπριακή ΑΟΖ «θα ήταν λάθος» και θα προκαλούσε μεγαλύτερη ζημιά στην «αποδυναμωμένη εικόνα» που ήδη εκπέμπει η Ε.Ε. ως «προκατειλημμένος παράγοντας στην περιοχή».

«Είμαστε της άποψης ότι θα ήταν συνετό η Ε.Ε. να μην υιοθετήσει πλευρά στις αξιώσεις σχετικά με την περιοχή της θαλάσσιας δικαιοδοσίας και να μην ενεργήσει ως δικαστήριο κατά τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τα θαλάσσια σύνορα», αναφέρει το non paper που δημοσιεύει το philenews.com.

Στο έγγραφο, η Τουρκία προειδοποιεί πως «αυτή η στάση εμπεριέχει τον κίνδυνο να αποθαρρύνει περαιτέρω τις προσπάθειες προς την κατεύθυνση λύσης του κυπριακού προβλήματος, ως επίσης και να επιδεινώσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Παράλληλα, η Άγκυρα επαναλαμβάνει τους ισχυρισμούς ότι οι δραστηριότητές της στην ανατολική Μεσόγειο βασίζονται σε «νόμιμα δικαιώματα» με βάση το Διεθνές Δίκαιο.

«Η περιοχή γεωτρήσεων βρίσκεται στην υφαλοκρηπίδα μας που καταχωρήθηκε στον ΟΗΕ, από το 2004», ισχυρίζεται η Τουρκία, υποστηρίζοντας ότι όλα τα νησιά, όπως και η Κύπρος, δεν μπορούν να δημιουργήσουν πλήρη ΑΟΖ διότι κάτι τέτοιο, όπως ισχυρίζεται, θα προκαλούσε στρεβλώσεις στη δίκαιη οριοθέτηση βάσει του Διεθνούς Δικαίου.

Επικαλούμενη για άλλη μια φορά τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων, η Άγκυρα επαναφέρει την πρόταση για «εγκαθίδρυση μιας κοινής επιτροπής ενέργειας, με τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων», προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση «θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα να προστατεύουμε τα δικά μας δικαιώματα στην ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα».

«Εφόσον η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν σταματήσει τις μονομερείς δραστηριότητες υδρογονανθράκων ή αποτύχει να συνεργαστεί με τους Τουρκοκύπριους με σκοπό την καθιέρωση κοινού μηχανισμού λήψης αποφάσεων για τους υδρογονάνθρακες, είμαστε επίσης αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των τουρκοκυπριακών υπεράκτιων πόρων στην περιοχή», προσθέτει το τουρκικό έγγραφο προς τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ.

Καταλήγοντας, η Τουρκία εκφράζει την πεποίθηση ότι «θα πρυτανεύει η κοινή λογική» στις ευρωπαϊκές αποφάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Πέμπτης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε «στοχευμένα μέτρα» κατά της Τουρκίας για την παράνομη δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ, με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να εκφράζει την ικανοποίησή του για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής.

«Είναι η πρώτη φορά, μετά από 10ετίες παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου εκ μέρους της Τουρκίας, που η Ευρωπαϊκή Ένωση με τόσο ξεκάθαρο τρόπο καταδικάζει την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας και αποφασίζει τη λήψη μέτρων για την παραβίαση του διεθνούς δικαίου», δήλωσε ο κ. Τσίπρας.