Παρίσι: Οι τζιχαντιστές κρατούν πέντε όμηρους

Φόβος και τρόμος για το επόμενο κτύπημα

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι κρατούνται όμηροι σε ένα εβραϊκό παντοπωλείο ανατολικά του Παρισιού, ενώ πληροφορίες έφεραν δύο άνδρες να είναι νεκροί, έπειτα από ανταλλαγή πυροβολισμών στην οποία Hostage situation in Parisσυμμετείχε ένας άνδρας με δύο όπλα, όπως έγινε γνωστό από πηγή που πρόσκειται στην έρευνα των αστυνομικών αρχών στη γαλλική πρωτεύουσα.Ωστόσο λίγο αργότερα  το Υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας διέψευσε τις πληροφορίες των ΜΜΕ ότι δύο άνθρωποι είναι νεκροί. Οι αστυνομικές πηγές σημείωσαν ότι ένας άνθρωπος έχει τραυματιστεί από πυροβολισμούς.

Εξάλλου, πηγή που πρόσκειται στην έρευνα δήλωσε ότι ο δράστης της κατάστασης ομηρίας γνώριζε έναν από τους αδελφούς Κουασί, που επιτέθηκαν εναντίον της σατιρικής εφημερίδας Σαρλί Εμπντό την Τετάρτη. Ο Αμεντί Κουλιμπαλί, που πιστεύεται ότι ευθύνεται για τη δολοφονία χθες μιας αστυνομικού στο Μονρούζ αλλά και για τη σημερινή κατάσταση ομηρίας, είχε εντοπιστεί με τον Σερίφ Κουασί το 2010, είπε η πηγή αυτή.

Ο Πρόεδρος Ολάντ προήδρευσε επείγουσας σύσκεψης του Υπουργικού του Συμβουλίου για αξιολόγηση της κατάστασης ενώ φόβος και τρόμος επικρατεί σε ολόκληρη τη Γαλλία γιατί είναι άγνωστο ποιό θα είναι το επόμενο κτύπημα  των τζχαντιστών..

Ο δράστης της επίθεσης αυτής πιστεύεται ότι είναι ο άνδρας που πυροβόλησε και σκότωσε μια αστυνομικό χθες Πέμπτη στην πόλη Μονρούζ και ο οποίος συνδέεται, σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται στην υπόθεση, με τους δύο τζιχαντιστές που κατηγορούνται για το μακελειό στη σατιρική εφημερίδα Σαρλί Εμπντό.

Ο ακριβής αριθμός των ομήρων δεν είναι ξεκάθαρος, ενώ αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι ο δράστης έχει στην κατοχή του αυτόματα όπλα. Η αστυνομία έχει αποκλείσει την περιοχή και ένα ελικόπτερο πετά πάνω από το σημείο που φέρεται να υπάρχει η κατάσταση ομηρίας.

Παράλληλα οι αρχές έχουν ζητήσει από τους μαθητές των σχολείων που βρίσκονται γύρω από το παντοπωλείο να παραμείνουν στα σχολεία τους. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο Γάλλος Υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ σπεύδει στο σημείο.

Στο μεταξύ, η αστυνομία απηύθυνε νωρίτερα έκκληση να προσέλθουν να καταθέσουν οι τυχόν αυτόπτες μάρτυρες της δολοφονίας αστυνομικού χθες στο Μονρούζ, κοντά στο Παρίσι, δίνοντας στη δημοσιότητα τις φωτογραφίες ενός άνδρα και μιας γυναίκας, οι οποίοι φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση.

Τα πρόσωπα αυτά, “που ενδέχεται να είναι οπλισμένα και επικίνδυνα”, είναι ο Αμεντί Κουλιμπαλί, 32 ετών, και η Χαγιάτ Μπουμεντιέν, 26 ετών. Eνας βαριά οπλισμένος άνδρας σκότωσε χθες στο Μονρούζ μια αστυνομικό και τραυμάτισε έναν δημοτικό υπάλληλο.

Ο δράστης φέρεται να συνδέεται με τους δύο τζιχαντιστές που εξαπέλυσαν την αιματηρή επίθεση εναντίον της σατιρικής εφημερίδας Σαρλί Εμπντό την Τετάρτη..

Η αστυνομίαπροέβη λίγο αργότερα   στην απομάκρυνση όλων όσοι βρίσκονταν μέσα σε σχολεία στην περιοχή όπου βρίσκονται οι “τζιχαντιστές”, οι οποίοι είναι ύποπτοι για την επίθεση στη σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo και καταδιώκονται από τις Αρχές, είπαν πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.

Η επιχείρηση αφορούσε  περίπου 200 μαθητές σε ένα νηπιαγωγείο και δημοτικό σχολείο στη Νταμαρτέν αν Γκελ, την πόλη όπου βρίσκονται οι αδελφοί Κουασί με μια όμηρο που κρατούν, καθώς και εργαζόμενους σε ένα άλλο σχολικό ίδρυμα στη γειτονική πόλη Μιτρί-Μαρί.

Σύμφωνα με στέλεχος του Υπουργείου Εσωτερικών, οι δυνάμεις επιβολής της τάξης επιδιώκουν να “αρχίσουν διάλογο” με τους δύο τζιχαντιστές.

Αστυνομικές πηγές ανακοίνωσαν ότι υπάρχει “σχέση” μεταξύ των τζιχαντιστών που πραγματοποίησαν την επίθεση στη σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo την Τετάρτη και του υπόπτου της επίθεσης με πυρά χθες στο Μονρούζ, νοτίως του Παρισιού.

Οι γαλλικές Αρχές θεωρούσαν αρχικά ότι δεν υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στις δύο υποθέσεις, αν και οι έρευνες ανατέθηκαν και στις δύο περιπτώσεις σε εισαγγελείς του Παρισιού ειδικευμένους σε υποθέσεις τρομοκρατίας.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο άνδρας που πραγματοποίησε την επίθεση στο Μονρούζ, νοτίως του Παρισιού, είναι μέλος της τζιχαντιστικής οργάνωσης “το δίκτυο του Μπιτ-Σομόν”, στην οποία ανήκουν και οι δράστες της επίθεσης στο Charlie Hebdo.

Οι Αρχές πιστεύουν ότι ο άνδρας αυτός γνωρίζει τους Σερίφ και Σαίντ Κουασί, τους δύο αδελφούς που είναι ύποπτοι για τη σφαγή 10 δημοσιογράφων και δύο αστυνομικών την Τετάρτη στη γαλλική σατιρική εφημερίδα.

Ο άνδρας που φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο και έφερε πυροβόλο και περίστροφο διέφυγε με ένα Renault Clio από το σημείο μετά την επίθεση και καταζητείται.Οι τρεις άνδρες ήταν όλοι μέλη του δικτύου του Μπιτ-Σομόν, στο Παρίσι, η οποία εδώ και δέκα χρόνια στρατολογεί και στέλνει νεαρούς Γάλλους εθελοντές στο Ιράκ για να πολεμούν τις αμερικανικές δυνάμεις.

Ο ύποπτος της επίθεσης στο Μονρούζ έχει ταυτοποιηθεί και δύο πρόσωπα “της οικογένειας του καταζητούμενου” συνελήφθησαν στο Γκρινί, νοτίως της γαλλικής πρωτεύουσας.