Στήριξη και αλληλεγγύη από τους ηγέτες των MED7 στην Κυπριακή Δημοκρατία

 

Την στήριξη και την αλληλεγγύη τους προς την Κυπριακήimagew Δημοκρατία σε ότι αφορά την ενάσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην ΑΟΖ της αλλά και στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας, εξέφρασαν οι ηγέτες των MED7 στο πλαίσιο των δηλώσεων τους χθες αμέσως μετά το κύριο μέρος των εργασιών της Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιείται, στη Βαλέτα της Μάλτας, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη να τους ευχαριστεί.

Ο οικοδεσπότης, Πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ είπε ότι «το έχουμε καταστήσει απόλυτα σαφές ότι παρέχουμε την πλήρη στήριξη μας στους Κύπριους φίλους μας για τα παρόντα θέματα και αυτή η στήριξη είναι αμέριστη».

Στη δική του παρέμβαση ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν επανέλαβε «για ακόμη μια φορά την πλήρη υποστήριξη με την Κύπρο και το σεβασμό στην κυριαρχία της». «Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητες της στην ΑΟΖ της Κύπρου», είπε ο Γάλλος Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι η ΕΕ δεν θα επιδείξει καμία αδυναμία.

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας ανέφερε από την πλευρά του για τις παραβατικές ενέργειες της Τουρκίας οι ηγέτες εξέφρασαν την πλήρη στήριξη τους προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και «συμφωνήσαμε ότι το ζήτημα αυτό δεν αποτελεί διμερές ζήτημα της Κύπρου και της Τουρκία. Ενδεχομένως και τα ζητήματα που προκύπτουν στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας δεν είναι διμερή, είναι ευρω-τουρκικά ζητήματα και έτσι πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε.

«Θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό το σαφές μήνυμα που δίδουμε σήμερα ότι η ΕΕ θα πρέπει να εξετάσει και να πάρει συγκεκριμένα μέτρα αν η Τουρκία δεν τερματίσει την παράνομη δραστηριότητα της», πρόσθεσε.

Την αμέριστη συμπαράσταση τους προς την Κύπρο και τα κυριαρχικά της δικαιώματα εξέφρασαν, επίσης, ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζιουζέπε Κόντε, ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ και ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα.

Στη δική του παρέμβαση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε «ιδιαίτερα τους φίλους ηγέτες της  Συνόδου για τη σταθερή στήριξη τους σχετικά με το αναφαίρετο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα εντός της ΑΟΖ της και ιδιαίτερα για την ομόφωνη έκφραση απαρέσκειας και καταδίκης της παραβίασης του διεθνούς δικαίου, του δικαίου της θάλασσας από πλευράς Τουρκίας».

«Ενημέρωσα τους ηγέτες για τις συνεχιζόμενες προκλητικές ενέργειές της Τουρκίας που δυστυχώς κλιμακώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες με πρωτοφανείς παραβιάσεις του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας», είπε. Συμπεριφορές, πρόσθεσε, «από όλους καταδικαστέες, άκρως αντίθετες ως προς τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδιαιτέρως αν αναλογιστεί κανείς ότι η παραβίαζουσα χώρα δεν είναι άλλη από την Τουρκία που είναι και υποψήφια προς ένταξη χώρα».

Εκφράζοντας τη βαθιά ευγνωμοσύνη του «για τη στήριξη και αλληλεγγύη όσον αφορά τις τουρκικές προκλήσεις», σημείωσε ότι «στόχος, η ΕΕ και οι εταίροι μας να αξιοποιήσουν όλα τα διπλωματικά μέσα και επιρροή, προκειμένου να τερματισθούν άμεσα οι έκνομες αυτές ενέργειες».

Σε σχέση με το Κυπριακό ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι ενημέρωσε τους MED7 «για τις τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό πρόβλημα και να τους ευχαριστήσω για τη διαχρονική στάση αρχών που τηρούν όσον αφορά στην προσπάθεια μας για επίτευξη μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στη βάση πάντα των σχετικών Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και των βασικών αρχών της ΕΕ».

Παρά τα όσα συμβαίνουν στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, παρά τις προκλητικές ενέργειες, σημείωσε, «θέλω να επαναλάβω την αποφασιστικότητα μας για τη δημιουργία εκείνων των συνθηκών που θα μας επιτρέψουν μέσα από τον διάλογο να εξεύρουμε μια μόνιμη, βιώσιμη, λειτουργική λύση».

Ικανοποίηση Προέδρου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ισχυρή αλληλεγγύη που έλαβε από τους εταίρους του, τους ηγέτες των MED7.imagew

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απαντούσε σε ερώτηση του Reuters για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την Τουρκία, αμέσως μετά την διάσκεψη Τύπου που παραχώρησαν από κοινού οι MED7.

«Πρόκειται για παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και της Συνθήκης για το Δίκαιο της Θάλασσας με την εισβολή, στην πραγματικότητα, από την Τουρκία στην ΑΟΖ μας σε μια προσπάθεια να προχωρήσει σε γεωτρήσεις στην περιοχή», είπε.

Οπότε, πρόσθεσε, «πρόκειται για μια απειλή εναντίον της ειρήνης και είναι ακριβώς αυτό που προσπαθούμε να αποφύγουμε».

Ξεκαθάρισε ότι «δεν επιθυμούμε μια κρίση», προσθέτοντας ότι «το διεθνές δίκαιο είναι εκεί, είναι αρκετά ξεκάθαρο, οπότε κανείς δεν μπορεί να παραβιάσει, με τη χρήση βίας, τα κυριαρχικά δικαιώματα μιας άλλης χώρας».

Αυτό, σημείωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «είναι αυτό που είπα στην πραγματικότητα και είμαι αρκετά ικανοποιημένος και χαρούμενος γιατί η Κύπρος έχει λάβει τόσο ισχυρή αλληλεγγύη από τους εταίρους μας αλλά και για το ισχυρό μήνυμα προς την Τουρκία επίσης».

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι επιθυμεί για το μέλλον, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «να ζήσουμε ειρηνικά, να βρούμε μια λύση στην Κύπρο και να εξομαλύνουμε τις σχέσεις μας με την Τουρκία».