Αποζημίωση €70 εκατ. θα καταβάλει η Shell σε ψαράδες στη Νιγηρία

Η νομική μάχη για τη χειρότερη πετρελαϊκή καταστροφή στη Νιγηρία, δύο κηλίδες το 2008 που κατέστρεψαν_80099293_024973534-1 τοπικές κοινότητες ψαράδων, κατέληξε σε συμβιβασμό με την Shell, η οποία συμφώνησε να καταβάλει ως αποζημίωση 70 εκατ. ευρώ.
Ο πετρελαϊκός κολοσσός θα καταβάλει ως αποζημίωση 44 εκατ. ευρώ σε 15.000 ψαράδες και αγρότες της περιοχής του Δέλτα του Νίγηρα και τα υπόλοιπα στα όργανα της τοπικής κοινότητας τους.

Πίσω από τον συμβιβασμό βρίσκεται μία μεγάλη μάχη μεταξύ των δύο πλευρών με αλληλοκατηγορίες για την ευθύνη των δύο πετρελαιοκηλίδων, την έκταση της μόλυνσης και το ζήτημα της αποκατάστασης των περιοχών -η οποία θα χρειαστεί ακόμη, τουλάχιστον δύο δεκαετίες.

Η εταιρεία επέρριπτε την ευθύνη για τις δύο πετρελαιοκηλίδες στην κλοπή πετρελαίου από τους αγωγούς της ενώ κάτοικοι και περιβαλλοντικές οργανώσεις απέδιδαν τα αίτια στην κακή κατάσταση των αγωγών της.

Οι εκτιμήσεις επίσης για την έκταση της μόλυνσης απέκλιναν σημαντικά: Η μεν Shell μιλούσε για διαρροή ποσότητας ανάλογης 4.000 βαρελιών ενώ η Διεθνής Αμνηστία, βάσει εκτιμήσεων ανεξάρτητου εκτιμητή που είχε επικαλεστεί, μιλούσε για 100.000 βαρέλια.