Σε χαμηλό 9 ετών το ευρώ έναντι του δολαρίου

 

Εντείνονται οι πιέσεις στην ΕΚΤ

 

Πιέσεις δέχεται το ευρώ μετά την ανακοίνωση αρνητικού πληθωρισμού τον Δεκέμβριο στην Ευρωζώνη, γιαrouvli πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2009, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ έναντι του δολαρίου υποχωρεί στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές του 2006. Σημειώνει πτώση σε ποσοστό 0,37% και διαμορφώνεται στα 1,1828 δολάρια.

Το ευρώ βρίσκεται στα 140,921 γεν, στο 0,7821 με τη στερλίνα και στο 1,2011 με το ελβετικό φράγκο.

Η ισοτιμία του δολαρίου ενισχύεται σε ποσοστό 0,42% έναντι του γεν και διαμορφώνεται στα 119,145 γεν. Το δολάριο βρίσκεται στο 1,5125 με τη στερλίνα και στο 1,0154 με το ελβετικό φράγκο.

Επιπλέον λόγοι για την υποχώρηση του ευρώ σε χαμηλό επίπεδο 9 ετών έναντι του δολαρίου, είναι η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου και οι ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία, που ώθησαν τους επενδυτές να αγοράζουν κρατικά ομόλογα που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια.

Από την Ιαπωνία έως τη Γερμανία και την Αυστραλία, το κόστος δανεισμού μειώθηκε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ενώ η τιμή του πετρελαίου μειωνόταν κατά 10% σε διάστημα μόλις δύο ημερών και έπεσε κάτω από το ψυχολογικό όριο των 50 δολαρίων ανά βαρέλι.

Με την προοπτική μείωσης των τιμών στην Ευρωζώνη, η οποία είναι πλέον γεγονός, καθώς τον Δεκέμβριο σημειώθηκε αρνητικός πληθωρισμός -0,2%, οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων της Ιαπωνίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ολλανδίας, της Αυστρίας, του Βελγίου, της Φινλανδίας, του Καναδά και της Αυστραλίας κατέγραψαν ιστορικά χαμηλά ρεκόρ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων σε όλες τις διάρκειες κάτω των 5 ετών ήταν αρνητικές, ενώ η απόδοση των 10ετών γερμανικών ομολόγων διαμορφώθηκε σε μόλις 0,45%, έναντι 1,959% των αντίστοιχων αμερικανικών τίτλων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, που επικαλείται στοιχεία του ΔΝΤ, το συνολικό ποσό των αποθεμάτων σε ευρώ που διακρατούν κεντρικές τράπεζες και διαχειριστές διαθεσίμων μειώθηκε κατά 8,1% στο τρίτο τρίμηνο του 2014, περισσότερο δηλαδή από την υποτίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου (7,8%) στο ίδιο διάστημα.

Τον περασμένο Αύγουστο, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι είχε αναφέρει την πτώση των αποθεμάτων σε ευρώ ως έναν παράγοντα που θα βοηθούσε στην εξασθένηση της ισοτιμίας του ευρώ και τελικά στην ενίσχυση της παραπαίουσας οικονομίας της Ευρωζώνης.