Συναίνεση για την ηγεσία της Δικαιοσύνης ζητεί ο Έλληνας Υπουργός Δικαιοσύνης από τη Ν.Δ

Συναίνεση για το θέμα της αλλαγής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, ζητεί ο Έλληνας Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μιχάλης Καλογήρου, με επιστολή του προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη.imagew-14.aspx

Σημειώνεται ότι το ζήτημα αφορά την πλήρωση των θέσεων του Προέδρου και του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, καθώς και τριών Αντιπροέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι οποίες κενώνονται την 30η Ιουνίου.

Έντονη πολιτική αντιπαράθεση σημειώθηκε γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα, μετά τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών και την προκήρυξη εκλογών από τον Έλληνα Πρωθυπουργό, καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση υποστήριξε ότι η παρούσα κυβέρνηση βρίσκεται σε αποδρομή, και ως εκ τούτου δεν δικαιοδοτείται να λάβει αποφάσεις που αφορούν την ηγεσία της Δικαιοσύνης.

Από την πλευρά του, ο Έλληνας Υπουργός Δικαιοσύνης, με τη σημερινή επιστολή του προς τον κ. Μητσοτάκη, υποστηρίζει ότι «η διαδικασία προεπιλογής [για την πλήρωση των θέσεων] ολοκληρώθηκε κατά το νόμο προ της διενέργειας των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η δε διαδικασία επιλογής ολοκληρώνεται άμεσα, προκειμένου να μην παραμείνουν κενές, κρίσιμες θέσεις στην ηγεσία της Δικαιοσύνης για χρονικό διάστημα που θα εξαρτηθεί από τις εκλογικές διαδικασίες και τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης». Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τον ίδιο, «δεν υφίσταται κανένα συνταγματικό ή νομικό κώλυμα για την ολοκλήρωση της εκκρεμούς διαδικασίας».

Ωστόσο, ο κ. Καλογήρου, δηλώνοντας ότι λαμβάνει υπόψη του τις ενστάσεις που εκφράστηκαν από τη Νέα Δημοκρατία και υπογραμμίζοντας ότι συνιστά «κοινή θεσμική υποχρέωση να αποτραπεί η εντύπωση ότι η επιλογή της ηγεσίας των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας συνιστά “δέσμευση” οποιασδήποτε κυβέρνησης», απευθύνει πρόσκληση να ολοκληρωθεί η εκκρεμής διαδικασία επιλογής της ηγεσίας της ελληνικής Δικαιοσύνης μετά από συμφωνία με την αξιωματική αντιπολίτευση.

«Σας εκφράζω τη βούληση της Κυβέρνησης, να επιλεγούν ο επόμενος Πρόεδρος και Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και οι τρεις Αντιπρόεδροι του Συμβουλίου της Επικρατείας από το Υπουργικό Συμβούλιο μετά από συμφωνία με την Αξιωματική Αντιπολίτευση, τιμώντας έτσι τους δικαστικούς λειτουργούς που έχουν ήδη προεπιλεγεί, δίνοντας ταυτόχρονα και ένα ισχυρό μήνυμα συναίνεσης στο συνταγματικό αυτονόητο του σεβασμού μας προς την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη», καταλήγει η επιστολή του κ. Καλογήρου.