Ημέρα πένθους η αυριανή στην Γαλλία

Solidarity event after attack in ParisΗμέρα πένθους κήρυξε ο Πρόεδρος της Γαλλίας την αυριανή μετά την άνανδρη τρομοκρατική επίθεση κατά της ς σατιρικής εφημερίδας Charlie Nebdo στο κέντρο του Παρισιού.

Ο Φρανσουά Ολάντ είπε ότι η Πέμπτη 8 Ιανουαρίου κηρύσσεται ημέρα πένθους σε όλη τη χώρα εις ένδειξη τιμής προς τα 12 αδικοχαμένα άτομα που έπεσαν από τις σφαίρες των τρομοκρατών.
Η τρομοκρατική ενέργεια στοίχισε τη ζωή σε 12 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων ο αρχισυντάκτης της σατιρικής εφημερίδας, γνωστοί γελοιογράφοι, αλλά και δύο αστυνομικοί.

Ο εισαγγελέας της υπόθεσης δήλωσε ότι ο αριθμός των τραυματιών ανήλθε σε 11 και ότι οι δράστες φώναζαν στα αραβικά “Ο Θεός είναι μεγάλος” .

Oι σκιτσογράφοι πλήρωσαν με τη ζωή τους τη σάτιρα

????????????????????????????????

Ο Σαρμπ

Με μια επίθεση που όπως φαίνεται ήταν καλά σχεδιασμένη, οι τρομοκράτες που αιματοκύλησαν τα γραφεία της σατιρικής εφημερίδας «Charlie Hebdo» στο Παρίσι, αποδεκάτισαν την συντακτική ομάδα του εντύπου, σκοτώνοντας μεταξύ άλλων τέσσερις σκιτσογράφους τους οποίους φέρεται να φώναξαν με τα ονόματά τους πριν την εκτέλεση. Οι τέσσερις άνδρες προφανώς μπήκαν στο στόχαστρο ακριβώς λόγω της ιδιότητάς τους, αφού τα εμπρηστικά σκίτσα της εφημερίδας για το Ισλάμ ήταν αυτά που την είχαν μετατρέψει σε στόχο για τους τζιχαντιστές.
«Αν πρέπει να λάβουμε υπόψη μας το πλαίσιο, το παγκόσμιο πλαίσιο δεν θα είναι ποτέ ευνοϊκό για να αστειευόμαστε με το ριζοσπαστικό ισλάμ ή τις θρησκείες γενικότερα, αν λάβουμε υπόψη το πλαίσιο, δεν θα μιλάμε πια για τίποτα, ποτέ, ο σατιρικός τύπος είναι καταδικασμένος, καταστράφηκε» δήλωνε το 2012 ο Σαρμπ, ή όπως ήταν το κανονικό του όνομα, Στεφάν Σαρμπονιέ, σκιτσογράφος και διευθυντής σύνταξης της «Charlie Hebdo», από τον Μάιο του 2009.

Το 2012 ήταν από εκείνους που βγήκαν μπροστά για να καταγγείλουν την απόπειρα φίμωσης της εφημερίδας που είχε ήδη δεχθεί επίθεση με μολότοφ, καθώς και επίθεση στην ιστοσελίδα της από χάκερ, καλώντας τον τότε πρωθυπουργό της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό «να στηρίξει την ελευθεροτυπία και τη δημοκρατία αντί να εντυπωσιάζεται από μια ομάδα γελοίων παλιάτσων που διαδηλώνουν μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ» αναφερόμενος σε διαμαρτυρία στο κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας στο Παρίσι.

newego_LARGE_t_1101_54447763_type12128

Από αριστέρα: ο Charb, ο Cabu, o Wolinski και ο Tignous

«Εδώ και ένα χρόνο προστατευόμαστε από την αστυνομία, μετά τον εμπρησμό των γραφείων (το 2011). Αν αυτός είναι ο όρος για να εκφραζόμαστε ελεύθερα στη Γαλλία, τότε θα προστατευόμαστε από την αστυνομία, όπως η αστυνομία προστατεύει την ελευθερία των Γάλλων», τόνιζε ο Σαρμπ, σημειώνοντας ότι διαθέτει δύο αστυνομικούς φρουρούς.

 

newego_LARGE_t_1101_54447739_type12128

Ματώνει η καρδιά των Γάλλων σκιτσογράφων για τους συναδέλφους τους που χάθηκαν τόσο άδικα. Το σκίτσο που ανέβασε στο διαδίκτυο ο διάσημος Plantu, γράφει με αίμα: «Ολόψυχα (είμαστε μαζί) με το Charlie Hebdo».

Σήμερα έπεσε νεκρός από τις σφαίρες των τρομοκρατών. Το ίδιο και δυο αστυνομικοί, ένας εκ των οποίων ήταν υπεύθυνος για την ασφάλεια του 47χρονου.

Ο σκιτσογράφος πλήρωσε με την ζωή του την αγάπη του για την ελευθεροτυπία και την σάτιρα, όπως και άλλοι τρεις συνάδελφοί του: Ο 47χρονος Μπερνάρ Βερλάκ (Tignous), ο 76χρονος Ζαν Καμπύ (Cabu) και ο 80χρονος Ζορζ Βολίνσκι (Wolinski). Ανάμεσα στα θύματα και ο 68χρονος οικονομολόγος Μπερνάρ Μαρί.
Όπως γράφει η Parisien, οι δράστες φαίνεται να είχαν σχεδιάσει καλά την επίθεση, αφού φέρεται να φώναξαν τα θύματα με τα ονόματά τους πριν την εκτέλεση, ενώ την ώρα που διέφευγαν, πανηγύριζαν φωνάζοντας: «Εκδικηθήκαμε για τον Προφήτη Μωάμεθ. Σκοτώσαμε την Charlie Hebdo!».