Αποκαλυπτήρια του Μνημείου «Ειρήνης και Ανεκτικότητας» – συμβολίζει τις σχεσεις Κύπρου -Ρωσίας

 

Τα εγκαίνια του Μνημείου 3451189«Ειρήνης και Ανεκτικότητας», πραγματοποιήθηκαν το πρωί του Σαββάτου, στη Λεμεσό , στο πλαίσιο εκδήλωσης με ισχυρούς συμβολισμούς και παρουσία του Κύπριου προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, του Ρώσου πρέσβη, Στανισλάβ Οσάτσι, εκπροσώπων της τοπικής κοινότητας, καθώς και του Ρώσου επιχειρηματία, Νικολάι Ίβτσικοφ, που ήταν ο ιθύνων νους πίσω από την πρωτοβουλία.

Στο «ισχυρό μήνυμα» που αποστέλλεται με τα εγκαίνια του μνημείου αναφέρθηκε, εξάλλου, ο πρόεδρος Αναστασιάδης σε αποκλειστική του δήλωση στο Sputnik, ερωτηθείς για τη χρονική συγκυρία με κλιμάκωση της έντασης στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Ίσως αυτό είναι το ισχυρότερο μήνυμα που μπορεί να σταλεί: Πως μόνο μέσα από την ειρήνη, τη σταθερότητα και τη συμφιλίωση μπορεί να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για όλες τις χώρες — όσες εμπλέκονται σε οποιεσδήποτε διαφορές και συνεπώς πιστεύω ότι η επικράτηση της ειρήνης είναι κάτι που αντικατοπτρίζει και μέσα από αυτό το αριστούργημα — γι΄ αυτό είμαι “παρών” για να δώσω ισχυρό μήνυμα πως μέσα από τη συνεργασία, τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, μπορεί να επικρατήσει η ειρήνη, η συνύπαρξη και βεβαίως η ασφάλεια», δήλωσε ο Νίκος Αναστασιάδης.

Τη σημασία της ειρήνης υπογράμμισε, από την πλευρά του, ο Ρώσος πρέσβης στην Κύπρο, Στανισλάβ Οσάτσι.

«Είναι μια καλή πρωτοβουλία. Αυτό το μνημείο είναι αφιερωμένο στην ειρήνη. Η ειρήνη είναι πολύ σημαντική και για την Κύπρο. Στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, 30.000 Κύπριοι μάχονταν εναντίον του φασισμού. Άνηκαν στα βρετανικά στρατεύματα, διότι η Κύπρος ήταν τμήμα της Βρετανίας. Παρόλα αυτά, πολλοί απ’ αυτούς ήταν εθελοντές και ανέλαβαν πολύ ενεργό ρόλο», ανέφερε ο κ. Οσάτσι, μιλώντας στο Sputnik.

Το «Μνημείο Ειρήνης και Ανεκτικότητας», έργο του γλύπτη Φίλιππου Γιαπάνη, αναπαριστά τον κορμό ενός ελαιόδεντρου, στην κορυφή του οποίου βρίσκεται μια υδρόγειος σφαίρα και δύο περιστέρια, που πέρα από την ειρήνη και την ανεκτικότητα αποτελούν και σύμβολο της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως εξήγησε ο γλύπτης.

«Σαν πρόσφυγας από την Αμμόχωστο και πρώην αιχμάλωτος πολέμου, για μένα η ειρήνη είναι το πιο σημαντικό αγαθό», ανέφερε ο κ. Γιαπάνης. Εξηγώντας πώς το έργο του έφτασε στη σημερινή του θέση, στον Άγιο Τύχωνα, ο κ. Γιαπάνης ανατρέχει πριν κάποιους μήνες, οπότε και ο Ρώσος επιχειρηματίας, Νικολάι Ίβτσικοφ, του ζήτησε ένα μνημείο για την ειρήνη και τη φιλιά των λαών. «Υπάρχει ήδη!», απάντησε.

«Το σχεδίασα με προοπτική να μπει σε δημόσιο χώρο. Μέχρι τώρα κοσμούσε το δικό μου εργαστήριο, που ονομάζω “Μικρή Σαλαμίνα” εξαιτίας της μεγάλης κατεχόμενης Σαλαμίνας, στην Αμμόχωστο», περιγράφει, υπενθυμίζοντας ότι την αρχαία πόλη είχαν δημιουργήσει ο Τεύκρος και ο Ζαγόρας, οι οποίοι μετά την εκστρατεία στην Τροία, κατέληξαν στην Κύπρο. «Έτσι, θέλω να δείξω και την ελληνικότητα της Κύπρου», τονίζει ο κ. Γιαπάνης.

Ο ίδιος είχε επιλέξει εκ των προτέρων και την τοποθεσία που θα τοποθετηθεί, στον Άγιο Τύχωνα. Η μοίρα, μάλιστα, το έφερε και το όνομα του παππού του Νικολάι, είναι Τύχων.

Άνθρωπος με 20ετη επιχειρηματική παρουσία σε πολλές χώρες σε Ευρώπη και Ασία, ο Νικολάι Ίβτσικοφ οργάνωσε το εγχείρημα και υπήρξε βασικός χρηματοδότης του. Στόχος του η προώθηση της ιδέας του ανθρωπισμού και της πίστης στην παγκόσμια ειρήνη. Διόλου τυχαία είναι και η τοποθέτηση επιγραφής στη βάση του μνημείου με το Τρίτο Άρθρο της Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα: «Κάθε άτομο έχει δικαίωμα στη ζωή, την ελευθερία και την προσωπική του ασφάλεια».

Ο κ. Ίβτσικοφ υπογραμμίζει την έννοια της «κοινωνικής διπλωματίας», παρότι ο ίδιος δεν επιθυμεί να αποκαλείται «διπλωμάτης». «Μου αρέσει να μιλάω για την κοινωνική διπλωματία», δηλώνει, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ανθρώπους που δεν κατέχουν επίσημο αξίωμα, αλλά θέλουν να  προωθήσουν τις αρχές του ανθρωπισμού και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Όσο περισσότερους έχουμε, όσο περισσότερες ενεργές κινήσεις κάνουμε, τόσο περισσότερα αποτελέσματα θα έχουμε στο μέλλον για την ειρήνη και την ευημερία», σημειώνει.

Ο ίδιος καλεί να «βοηθήσουμε την επίσημη διπλωματία να συνεισφέρει στην ειρηνευτική διαδικασία». «Υπάρχουν πολλές εντάσεις και μη φιλικές ρητορικές. Συμπτωματικά, μπορεί να οδηγήσουν σε λάθη. Δεν θέλουμε λάθη. Η ιστορία μας είναι γεμάτη λάθη. Τώρα θέλουμε να υπενθυμίσουμε σε όλους ότι υπάρχουν θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου».

«Μιλάνε για “fake news”, γεωπολιτικά, εμπορικούς πολέμους, στρατιωτικοποίηση. Δεν τα χρειαζόμαστε» αυτά, τονίζει ο κ. Ίβτσικοφ.

Μεταξύ των ανθρώπων που ο ίδιος κινητοποίησε για να συνεισφέρουν στην πρωτοβουλία είναι και ο Αλεξέι Γκουμπάρεφ, ο οποίος αναφέρει ότι πρόκειται για μια «καλή στιγμή» να βοηθήσεις στη δημιουργία ενός «συμβόλου συνεργασίας μεταξύ των εθνών». Επισημαίνει, τόσο τη συμβολική όσο και την αισθητική αξία του μνημείου, ενώ κι αυτός στέκεται στη σημασία της ανεκτικότητας μεταξύ των εθνών.

  • Aποκαλυπτήρια του «Μνημείου Ειρήνης και Ανεκτικότητας» στην Κύπρο
  • Aποκαλυπτήρια του «Μνημείου Ειρήνης και Ανεκτικότητας» στην Κύπρο
  • Aποκαλυπτήρια του «Μνημείου Ειρήνης και Ανεκτικότητας» στην Κύπρο
  • Aποκαλυπτήρια του «Μνημείου Ειρήνης και Ανεκτικότητας» στην Κύπρο
  • Aποκαλυπτήρια του «Μνημείου Ειρήνης και Ανεκτικότητας» στην Κύπρο

Ένας επιπλέον συμβολισμός του μνημείου είναι και οι σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας, όπως τόνισε στην ομιλία του ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης.

Πηγή Sputnik