Ελ. Θεοχάρους: Η επιβολή κόστους στην Τουρκία δεν είναι αόριστη

«Η Κυπριακή Δημοκρατία υφίσταται νέα επίθεση από την Τουρκία. Η δραστηριότητα του πλωτού γεωτρύπανου “Πορθητής” εντός της ΑΟΖ της ΚΔ συνιστά παραβίαση των ειδικών κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, όπως αυτά καθορίζονται από το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, και συνέχιση της τουρκικής εισβολής του 1974».images
Αυτά αναφέρει σε ανακοίνωση της η Ευρωβουλευτής, Δρ. Ελένη Θεοχάρους και προσθέτει: «Η επιβολή κόστους στην Τουρκία δεν είναι αόριστη αλλά συγκεκριμένη. Σημαίνει την επιβολή κυρώσεων σε τουρκικές και άλλες εταιρίες που εμπλέκονται στην παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της ΑΟΖ της. Αυτή είναι η ευκαιρία για να τεθεί ξανά το Κυπριακό ως ζήτημα εισβολής και κατοχής και όχι ως δικοινοτική διαφορά».
Διότι, όπως σημειώνει η κ. Θεοχάρους «εάν εμείς θέσουμε το πρόβλημα μας ως θέμα εισβολής, κατοχής και συνεχιζόμενης επίθεσης σε βάρος της Κύπρου, οι εταίροι μας δεν θα έλθουν σε ρήξη με την Τουρκία γιατί θα ξέρουν ότι την επομένη εμείς θα πάμε σε συνομιλίες συνεχίζοντας την ανεκδιήγητη στάση μας στο Κρανς Μοντανά. Και έχοντας αποδεχθεί τον διαμοιρασμό των υδρογονανθράκων κατά 50% όπως αξιώνει ο Ερντογάν».
«Ας μην ξεχνάμε ότι το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας είναι τμήμα του κεκτημένου. Συνεπώς δεν είναι το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας που παραβιάζεται άμεσα, το οποίο καθορίζει τα 12 ναυτικά μίλια ως χωρικά ύδατα της Κύπρου αλλά τα δικαιώματα που δίνει στην ΚΔ ,(η οποία υφίσταται διεθνώς επί τη βάσει του Συντάγματός της), το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η κατοχή παραβιάζει βεβαίως το Σύνταγμα, αλλά τώρα, με την παραβίαση του δικαίου της θάλασσας συντρέχει και παραβίαση του κεκτημένου από τρίτη υπό ένταξη χώρα, γεγονός που δικαιολογεί την επιβολή κυρώσεων. Τα  Κυπριακά Δικαστήρια έχουν δικαιοδοσία και δυνατότητα έκδοσης εντάλματος σύλληψης κάθε παρανομούντος, εφαρμόσιμου σε όλη την ΕΕ», καταλήγει στην ανακοίνωση της η Ευρωβουλευτής.