Ο Γ. Εισαγγελέας κατηγορεί εκ νέου αόριστα πολιτικούς ότι επιχειρούν να εμποδίσουν ποινικές έρευνες

Capture247-435x330Για πολλοστή φορά ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Κώστας Κληρίδης αφήνει  αιχμές δημόσια εναντίον  πολιτικών χωρίς να τους κατονομάζει οι οποίοι όπως υποστήριξε, επιχειρούν να βραχυκυκλώσουν τις ποινικές έρευνες για την οικονομία εξυπηρετώντας δικές τους σκοπιμότητες.
Χαρακτηριστική ήταν η από τηλεοράσεως δήλωσή του ότι «υπήρξαν φαινόμενα κατά τα οποία ήταν εμφανής προσπάθεια βραχυκύκλωσης κάποιων προσπαθειών για να εξυπηρετηθεί και αυτός ο σκοπός της διάβρωσης της Νομικής υπηρεσίας ή του γενικού εισαγγελέα προσωπικά».  Όπως υπέδειξε «τα λέω αυτά για να γνωρίζουν ότι έχω επίγνωση τού τι γίνεται και ότι δεν θα έχουν οποιοδήποτε αποτέλεσμα».

Οι τοποθετήσεις του γενικού εισαγγελέα, έγιναν στο πλαίσιο της μεσημβρινής εκπομπής του ΑΝΤ1, ύστερα από την   επισήμανση,ότι  μετά το πόρισμα της επιτροπής Θεσμών για την οικονομία, δέχεται επικρίσεις ότι παρουσιάζονται καθυστέρηση στις ποινικές έρευνες.

Ο ισχυρισμός του κ. Κώστα Κληρίδη ήταν ότι «αυτό μπορεί να υποκρύβει είτε άγνοια είτε σκοπιμότητα. Δεν είναι με ιδιαίτερη δυσκολία που διαβλέπω και γνωρίζω τις σκοπιμότητες που υπάρχουν, είπε. «Υπάρχουν και πολιτικοί και πολίτες που πραγματικά ενδιαφέρονται για την πλήρη διαλεύκανση των υποθέσεων και να βρεθούν κάποιοι στο δικαστήριο. Υπάρχουν άλλοι που ενεργούν με σκοπιμότητα και αξιοποιούν κάθε παράγοντα, ακόμα και την παρέλευση του χρόνου, για να εξυπηρετήσουν σκοπιμότητες, για να πλήξουν και τον γενικό εισαγγελέα και άλλους. Σίγουρα υπάρχουν και έχει διαπιστωθεί ότι αυτό γίνεται και συνεχίζει να γίνεται».

Ο Γ.Εισαγγελέας σημείωσε πως τέτοιες συμπεριφορές είναι αξιοκατάκριτες, κατά την έκφρασή του, και εξήγησε ότι «από τη στιγμή που έχουμε θεσμούς όπως ο γενικός ελεγκτής, η αστυνομία και ο γενικός εισαγγελέας που προσπαθούν να κάνουν το παν για να διαλευκάνουν αυτές τις υποθέσεις και δεν έχουν κανένα λόγο να τις συγκαλύψουν και σας διαβεβαιώνω γι’ αυτό, το να κτυπούνται κάτω από τη μέση δεν είναι το καλύτερο για τον τόπο και δεν περιποιεί τιμή στους ίδιους».

Δεν τον θέλουν…
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε πως έχει διαπιστώσει και δεν έχει καμία αμφιβολία ότι κάποιοι δεν τον θέλουν στην καρέκλα του γενικού εισαγγελέα. Υπέδειξε περαιτέρω ότι «υπάρχουν διαφόρων ειδών σκοπιμότητες, στις οποίες όμως δεν θέλω να αναφερθώ αλλά προειδοποιώ».

Ο Γενικός Εισαγγελέας, στο πλαίσιο της παρουσίας του στον ΑΝΤ1, αναφέρθηκε στο πλαίσιο εντός του οποίου κινούνται οι ποινικές έρευνες. Αφού είπε ότι οι έρευνες διεξάγονται από την αστυνομία και όχι από τη Νομική υπηρεσία, της οποίας ο ρόλος είναι καθοδηγητικός, πρόσθεσε ότι «σκοπός της έρευνας είναι από την αρχή μέχρι το τέλος που είναι ένα πολύ ευρύ φάσμα που οδήγησε στην κατάρρευση του συστήματος, να εξετάσουμε όλες τις πτυχές, μέσω της ανακριτικής ομάδας πάντα, και μόνο εκεί που σε συγκεκριμένες περιπτώσεις υπάρχει το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων να παρέμβουμε και να στοιχειοθετήσουμε υποθέσεις».

Περαιτέρω, ο κ. Κληρίδης είπε ότι δεν πρέπει να αναμένεται ότι θα υπάρξει αποτέλεσμα παρόμοιο με αυτό των ερευνητικών επιτροπών και πρόσθεσε ότι δεν είναι όλες οι αποφάσεις που συνιστούν ποινικά αδικήματα και έδωσε ένα παράδειγμα ως εξής: «Μιλούμε για την αγορά ελληνικών ομολόγων. Και κάποιοι λένε ότι καταστράφηκε η τράπεζα διότι είχε στα χέρια της ομόλογα τα οποία δεν έπρεπε να είχε σε κάποιους χρόνους.

Αυτές οι αποφάσεις μπορεί να λήφθηκαν από διοικητικά συμβούλια. Αυτές οι πράξεις μπορεί να είναι επικίνδυνες, μπορεί να είναι αξιοκατάκριτες, μπορεί να είναι αποτέλεσμα υπερβολικού ρίσκου, όμως δεν είναι αυτό που μας ενδιαφέρει. Είμαι σίγουρος ότι στους πολίτες έχει περάσει μια άλλη αντίληψη και αυτό διότι κάποιοι για δικούς τους σκοπούς ίσως θέλουν να περάσουν την ιδέα ότι όλοι πρέπει να πάνε στη φυλακή επειδή οδήγησαν τη χώρα στην κατάρρευση του συστήματος κτλ. Αλλά δεν είναι έτσι τα πράγματα».
Στο σημείο αυτό είπε ότι «δεν είμαστε κυνηγοί κακών αποφάσεων ή εσφαλμένων αποφάσεων. Είμαστε κυνηγοί ποινικών αδικημάτων».

Παράλληλα, ο γενικός εισαγγελέας εξέφρασε την άποψη ότι οι ποινικές έρευνες θα διαρκέσουν χρόνια και όπως σημείωσε όποτε συμπληρώνεται ο φάκελος μιας υπόθεσης και υπάρχουν δεδομένα τα οποία να μπορούν να στοιχειοθετήσουν ποινικά αδικήματα, και υπάρχουν ήδη τέτοιες υποθέσεις, θα καταχωρούνται στο δικαστήριο.

Εν τω μεταξύ, την Κυριακή μεταβαίνουν στην Αθήνα ανακριτές του κλιμακίου διερεύνησης οικονομικού εγκλήματος και την ερχόμενη Δευτέρα θα είναι παρόντες στη λήψη της κατάθεσης του Ανδρέα Βγενόπουλου.