Στη Ρωσία ο πρόεδρος της Βενεζουέλας τον Ιούνιο

 

2189142Στη Ρωσία αναμένεται να μεταβεί τον προσεχή Ιούνιο ο Νικολάς Μαδούρο, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας.

«Η Βενεζουέλα θα συμμετάσχει στο Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα έρθει και ο Μαδούρο» δήλωσε, χαρακτηριστικά, ο Χόρχε Αρεάσα.

Ο Βενεζουελάνος υπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις διμερείς οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών, σημειώνοντας ότι το Καράκας προσδοκά σε αύξηση των ρωσικών εισαγωγών πετρελαίου, όπως και σε τόνωση των επενδύσεων στον πετρελαϊκό κλάδο της λατινοαμερικανικής χώρας.

Από την πλευρά του, πάντως, το Κρεμλίνο δήλωσε άγνοια για την πιθανότητα επίσκεψης του Μαδούρο στη Ρωσία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης (SPIEF) θα διεξαχθεί από τις 6 έως τις 8 Ιουνίου, υπό την αιγίδα της ρωσικής προεδρίας.

Την ίδια ώρα, ο Αρεάσα έκανε ειδική μνεία και στις τρέχουσες εγχώριες εξελίξεις, επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση επιθυμεί μία διπλωματική επίλυση της πολιτικής κρίσης. Διαβεβαίωσε ωστόσο, ότι το Καράκας είναι έτοιμο για κάθε πιθανό σενάριο και ότι θα απαντήσει στις ΗΠΑ, αν οι τελευταίες αναλάβουν στρατιωτική δράση.

«Είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε σενάριο. Εάν οι ΗΠΑ προτιμούν το στρατιωτικό μονοπάτι, εμείς είμαστε έτοιμοι να αντισταθούμε. Έχουμε στρατό, αστυνομία, τον λαό μας, και είμαστε έτοιμοι να καταστρέψουμε κάθε στρατό, ανεξάρτητα του πόσο ισχυρός είναι» τόνισε, χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι τα σχόλια του Αρεάσα έρχονται λίγες ώρες, αφότου ο αυτοανακηρυγμένος προσωρινός πρόεδρος, Χουάν Γκουάιδο, δήλωσε στο BBC ότι «θα αξιολογήσει όλες τις επιλογές αν χρειαστεί».

Είχε προηγηθεί συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, στο «ABC», κατά τη διάρκεια της οποίας ισχυρίστηκε ότι οποιαδήποτε ενέργεια των ΗΠΑ στη χώρα της Λατινικής Αμερικής θα ήταν «νόμιμη».