Τα κόμματα για την παύση του Αρχηγού Αστυνομίας από τον Πρόεδρο

Τα κόμματα σχολίασαν σήμερα και την παύση του Αρχηγού της Αστυνομίας  από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σημειώνοντας πως έγινε με καθυστέρηση.

Ανακοίνωση ΔΗΣΥ 

Στην ανακοίνωση του ο ΔΗΣΥ αναφέρει:

«Ο Δημοκρατικός Συναγερμός εκφράζει τον πλήρη σεβασμό του imagew.aspxστην απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη που απορρέει από την εξάσκηση των Συνταγματικών του δικαιωμάτων και  αφορούν το διορισμό και την παύση της ηγεσίας του αστυνομικού Σώματος.

Ανεξάρτητα από τυχόν ολιγωρίες, παραλείψεις ή και λάθη ως προς τα ελλείποντα πρόσωπα τα οποία και είναι αντικείμενο έρευνας, δεν μπορούμε παρά να σημειώσουμε πως κατά τη διάρκεια της θητείας του ο Ζαχαρίας Χρυσοστόμου διακρίθηκε για το ήθος, την εντιμότητα, την εργατικότητα και το αξιόλογο έργο που επιτέλεσε.

Την ίδια ώρα ως Δημοκρατικός Συναγερμός επαναλαμβάνουμε την πάγια τοποθέτησή μας ότι είναι ώρα κυβέρνηση και πολιτικά κόμματα να προχωρήσουμε σε μια ριζική μεταρρύθμιση και στο Σώμα της Αστυνομίας.»

Πρόεδρος Οικολόγων

Σε δήλωση του ο πρόεδρος Οικολόγων -Συμμαχιία Πολιτών σημειώνει:

«​Η σημερινή παύση του Αρχηγού της Αστυνομίας και η χθεσινή παραίτηση του Υπουργού Δικαιοσύνης, όχι μόνο δεν διασώζουν το κύρος της Κυβέρνησης και δεν μπορούν να απαλύνουν τον πόνο, την πίκρα και την ντροπή που αισθάνεται η κυπριακή κοινωνία, αλλά έγιναν τόσο αργοπορημένα που ίσως να έχουν χάσει και την αξία τους. Όπως σωστά ανάφερε σε δηλώσεις του ο πρώην υπουργός κ. Νίκος Κόσιης, προσωπικός φίλος του κ. Ιωνά, οι παραιτήσεις και των δυο έπρεπε να είχαν υποβληθεί από την αρχή.

Το μέγεθος της τραγωδίας που παρακολουθεί έκπληκτη ​η​ κοινή γνώμη εδώ και δύο βδομάδες, είναι τέτοιο που οι πολίτες και η κοινωνία δεν μπορούσαν παρά να επιβάλουν την απομάκρυνση του Αρχηγού της Αστυνομίας και του πολιτικού της προϊστάμενου του, υπουργού κ. Ιωνά Νικολάου.

Η παύση του κ. Χρυσοστόμου και η παραίτηση του κ. Νικολάου δεν αποτελούν σε καμιά περίπτωση την λύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Αστυνομία. Χρειάζεται σε βάθος έρευνα ώστε να διαπιστωθούν τα λάθη που έγιναν στη διαχείριση των κατά συρροή εξαφανίσεων. Ας ελπίσουμε ότι αυτή θα είναι η αρχή για τις απαιτούμενες αλλαγές στην αστυνομία αλλά και στο πλαίσιο που διέπει την εργοδότηση των αλλοδαπών οικιακών βοηθών.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θα συνεχίσει να εργάζεται σκληρά ενάντια στο κομματικό κατεστημένο που λειτουργεί διαχρονικά με τη λογική του διαμοιρασμού των θέσεων και το βόλεμα των ημετέρων, διότι η κομματοκρατία γεννά αναξιοκρατία και η αναξιοκρατία, την ανικανότητα. Είναι διαχρονική απαίτηση των Οικολόγων να υπάρχει διαφάνεια. Εργαστήκαμε αρκετά σκληρά εντός της Βουλής προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ επίσης πολύ δουλειά μας περιμένει και στην Ευρωβουλή.»
Συμμαχία Πολιτών

«Ως Συμμαχία Πολιτών επιμένουμε ότι χρειάζονται κανόνες διαφάνειας και λογοδοσίας. Χρειάζεται να γίνουμε επιτέλους ένα σοβαρό κράτος» αναφέρει σε δήλωση της η υποψήφια ευρωβουλευτής  της Συμμαχίας Πολιτών Μαρία Παστελλά και προσθέτει:

«Η σημερινή παύση του Αρχηγού της Αστυνομίας αλλά και η παραίτηση του Υπουργού Δικαιοσύνης, ήρθαν με τόση αργοπορία ώστε ο κάθε πολίτης να μπορεί πια να αντιληφθεί ότι δεν έγιναν λόγω ευθιξίας ή ευαισθησίας αλλά λόγω εκλογών.
Τεράστιες είναι οι ευθύνες του Προέδρου της Δημοκρατίας και του κυβερνώντος κόμματος που χρειάστηκε να περάσουν 20 μέρες για να πάρουν μέτρα και αυτό γιατί φοβήθηκαν τα κομματικά τους ποσοστά
Ως Συμμαχία Πολιτών εξ αρχής ζητήσαμε από τον Γενικό Εισαγγελέα να διορίσει ανεξάρτητη ερευνητική επιτροπή η οποία να ερευνήσει τις ευθύνες των αρμόδιων αρχών για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για τα εξαφανισμένα πρόσωπα. Είναι παράδοξο η ίδια η αστυνομία να ερευνήσει τον ίδιο της τον εαυτό.
Ένα κράτος δικαίου πρέπει να λειτουργεί στη λογική της πλήρους διαφάνειας και αντικειμενικότητας.
Ως Συμμαχία Πολιτών αποδίδουμε για άλλη μια φορά τα εύσημα στους πυροσβέστες και στους αστυνομικούς που όλες αυτές τις κάνουν σωστά το καθήκον τους . Και το παράδειγμα αυτών των ανθρώπων επιτείνει για άλλη μια φορά την ανάγκη να διορίζονται στις κατάλληλες θέσεις.
Δυστυχώς η  κομματοκρατία και το πολιτικό κατεστημένο γεννά αναξιοκρατία και η αναξιοκρατία, την ανικανότητα.
Ως Συμμαχία Πολιτών επιμένουμε ότι χρειάζονται κανόνες διαφάνειας και λογοδοσίας. Χρειάζεται να γίνουμε επιτέλους ένα σοβαρό κράτος.
Και αν δεν αλλάξουμε νοοτροπία όσες παραιτήσεις ή παύσεις γίνουν δεν πρόκειται να αλλάξουν τα πράγματα. Προς τούτο η Συμμαχία Πολιτών κατέθεσε σωρεία προτάσεων που εξυπηρετούν τη διαφάνεια και τη λογοδοσία όπως είναι:

  1. Το ανακλητό. Με την πρόταση που ήδη κατατέθηκε στη Βουλή, δίδεται η εξουσία στους πολίτες να ελέγχουν τους εκλελεγμένους εκπροσώπους τους τερματίζοντας τη θητεία τους αν αποδειχθούν  αναξιόπιστοι.
  2. Εισαγωγή της προσωπικής Αστικής Ευθύνης για όσους διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα ή ασκούν εξουσία για εγκληματικά λάθη ή παραλείψεις τους.»

Αλληλεγγύη

Το Κίνημα Αλληλεγγύη με ανακοίνωση του για την παραίτηση του Υπουργού Δικαιοσύνης αφού σημειώνει ότι η Κύπρος διασύρθηκε παγκόσμια αλλά οι μεταρρυθμίσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης προέχουν , αναφέρει:

«Χθες ο Υπουργός Δημόσιος Τάξης υπέβαλε την από πολλού οφειλόμενη παραίτησή του. Αντί να ζητήσει κατ` ελάχιστον συγγνώμη από την κυπριακή κοινωνία και τους οικείους των θυμάτων για όσα καθημερινά βιώνουν, μας μίλησε για ευθιξία και ότι τάχατες δεν ήταν ενήμερος ούτε είχε εμπλοκή σε όσα συμβαίνουν, πυροβολώντας την αστυνομική δύναμη για τις παραλείψεις της και της οποίας μέχρι προ τινός ήταν ο πολιτικός προϊστάμενος.

Ο κ. Ιωνάς Νικολάου μάς μίλησε για το έργο του, διαρκούσης της θητείας του, ξεχνώντας σωρεία λαθών του είτε αφορούσαν αυτοκτονίες φυλακισμένων είτε απολύσεις από τη φυλακή εμπόρων ναρκωτικών ή ακόμα και παιδεραστών. Ξέχασε ότι ως πολιτικός προϊστάμενος ενός ευαίσθητου Υπουργείου είχε θεσμικό λόγο και ρόλο για την ορθή στελέχωση της αστυνομικής δύναμης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, από την άλλη, αντί να απολογηθεί δημόσια για το δημόσιο διασυρμό της Κύπρου και για όσα συνέβησαν κατά την απουσία του στην Κίνα, αποφάσισε κατόπιν εορτής να λύσει τα προβλήματα των εργαζομένων οικιακών βοηθών, προβαίνοντας σε επικοινωνιακά τερτίπια με αποκορύφωμα να παρακαλεί τον παραιτηθέντα Υπουργό να παραμείνει για ακόμα λίγο για να ολοκληρώσει το μεταρρυθμιστικό του έργο. Αν είναι ποτέ δυνατό!

Δυστυχώς ακόμα και στα κατ` εξοχήν πολιτειακά θέματα αυτοσχεδιάζουμε για χάρη πολιτικών σκοπιμοτήτων που έχουν να κάμουν με τις επικείμενες ευρωεκλογές, ξεχνώντας ότι η κυπριακή κοινωνία ξύπνησε και δεν ανέχεται περισσότερη κοροϊδία.