Είναι οξυγόνο ο τουρισμός, ας τον ενισχύσουμε!

 

PHOTOS 18.11.11

Του Κυριάκου Κυριάκου

Η χειμερία νάρκη στην οποία πέφτουν κάθε χρόνο τα παραθαλάσσια τουριστικά μας θέρετρα δεν είναι ούτε και φέτος εξαίρεση. Κι ας θριαμβολογούσαν πέρσι το φθινόπωρο πολιτικοί και τοπικοί παράγοντες, ότι θα έλυαν μια και καλή το πρόβλημα της εποχικότητας και ότι κατά εκατοντάδες χιλιάδες θα μας κατέκλυζαν οι τουρίστες το χειμώνα. Τελικά οι ανοιχτοί αιθέρες που δήθεν θα διεύρυναν την αεροπορική συνδεσιμότητα της Κύπρου με διάφορους προορισμούς του εξωτερικού, δεν επιβεβαίωσε τις υπερφίαλες προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν. Η τουριστική υποδομή στα μεγαλύτερα παραθαλάσσια τουριστικά θέρετρα της Κύπρου βρίσκεται σε πλήρη παράλυση, με την συντριπτική πλειοψηφία των ξενοδοχείων, εστιατορίων, κέντρων αναψυχής, καταστημάτων κλπ να έχουν βάλει λουκέτο κσι τους εργαζόμενους του κλάδου να στήνονται στις ουρές των ανέργων.

Η καταθλιπτική αυτή εικόνα έρχεται σε αντίθεση με την απαράμιλλη ομορφιά που προσφέρει η Κύπρος το χειμώνα, η οποία, ωστόσο, παραμένει αναξιοποίητη. Μπορεί ο ήλιος το Δεκέμβρη και το Γενάρη να μην είναι τόσο καυτός όσο τον Αύγουστο, όμως είναι αρκετά λαμπερός για να αναδεικνύει άλλες χάρες του τόπου μας που σίγουρα θα ευχαριστούσαν αρκετές ομάδες τουριστών που θα επέλεγαν το νησί μας για τις διακοπές τους αυτό το χρονικό διάστημα. Αν όλοι οι φορείς που έχουν σχέση με τον τουρισμό, με επικεφαλής τον ΚΟΤ, συντόνιζαν δημιουργικά και συλλογικά τις προσπάθειές τους, αναμφίβολα θα εντόπιζαν και θα αναδείκνυαν πολλά πλεονεκτήματα της Κύπρου που θα αποτελούσαν πόλο έλξης σε επιλεγμένες τουριστικές αγορές. Θα μπορούσαν με τις κατάλληλες ενέργειες και παρεμβάσεις να διαφήμιζαν στοχευμένα αξιόλογες πτυχές του τουριστικού μας προίόντος και παράλληλα να ενίσχυαν την αεροοπορική προσβασιμότητα του νησιού μας, με στόχο τη διασφάλιση σταθερής ροής τουριστών.

Εκείνο που εκπέμπουμε είναι, δυστυχώς, μια εικόνα επανάπαυσης, έλλειψης ενδιαφέροντος και διεκδίκησης. Απουσιάζει κραυγαλέα το στοιχείο του δυναμισμού. Το γεγονός ότι δεν μπορέσαμε να ξεπεράσουμε ακόμη την επίδοση των 2.7 εκ. τουριστών που καταγράφηκαν το 2001 είναι ενδεικτικό της αποδυνάμωσης που υφίσταται τα τελευταία 13 χρόνια ο νευραλγικός αυτός κλάδος της οικονομίας μας, ο οποίος γερνά και απονευρώνεται.

Στην αντίπερα όχθη ανταγωνιστικοί τουριστικοί μας προορισμοί, ενισχύουν συνεχώς το μερίδιό τους, αναβαθμίζουν το τουριστικό τους προίόν, αυξάνοντας τους αριθμούς των επικεπτών τους. Η Ελλάδα για παράδειγμα, τα τελευταία χρόνια κάνει   άλματα! Σπάζει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο στις αφίξεις και το καλοκαίρι και το χειμώνα, βάζοντας σφραγίδα που υπογραμμίζει την ελληνική ιδιοτυπία του χαρακτήρα της. Ακολουθώντας μια πιο ορθολογική τιμολογιακή πολιτική και αξιοποιώντας τα στοιχεία της ελληνικής κουλτούρας και παράδοσης σε όλες τις εκφάνσεις τους,  φαίνεται να βρήκε τη συνταγή και τοποθετείται σήμερα στο χάρτη των δέκα χωρών με την μεγαλύτερη επισκεψιμόπτητα σε παγκόσμια κλίμακα.

Είναι καιρός να κοιταχτούμε στον καθρέφτη,να ξεπεράσουμε τα λάθη και τις αδυναμίες μας και να κτίσουμε, αφού επανεντοπίσουμε και αξιοποιήσουμε σωστά τα πλεονεκτήματά μας. Ο τουρισμός είναι σωσίβιο, το οποίο μπορεί να βοηθήσει καθοριστικά την Κύπρο, διοχετεύοντας ρευστότητα στην αγορά και αντιμετωπίζοντας γενικότερα την οικονομική κρίση που μας κατατρύχει. Έχουμε τα φόντα να προσελκύουμε τουρισμό και τους δώδεκα μήνες του χρόνου, φτάνει να το πιστέψουμε. Φτάνει να κάνουμε τις σωστές κινήσεις. Οι μεγάλες κουβέντες για εντυπωσιασμό, οι ακροβασίες και τα πυροτεχνήματα απλώς για εσωτερική κατανάλωση δεν ωφελούν σε τίποτα. Χρειάζονται έργα, συντονισμός, όραμα, ευφάνταστες πρακτικές λύσεις. Χρειάζεται επαναπροσδιορισμός του τουριστικού μας προίόντος και σωστή προβολή του τον κατάλληλο χρόνο μέσω των σωστά επιλεγμένων καναλιών.

Οι κόντρες και τα αλληλοφαγώματα που υποβόσκουν στον ΚΟΤ όχι μόνο δεν βοηθάνε, αλλά καθίστανται επικίνδυνες πρακτικές που υπονομεύουν κάθε προσπάθεια για θετική αλλάγή. Δεν νοείται μέσα σε ένα τόσο δύσκολο και ανταγωνιστικό περιβάλλον, όπου χρειάζεται η συνεισφορά και συνεργασία όλων, να γινόμαστε μάρτυρες συμπεριφορών κατώτερων των περιστάσεων.   Τέτοιες καταστάσεις δεν φέρνουν, αλλά απωθούν τους τουρίστες! Επιβάλλεται παράλληλα, σε πολιτικό επίπεδο να καθαρίσουν οι σκιές που δημιουργήθηκαν στις σχέσεις μας με τη Ρωσία και να κινηθούμε έγκαιρα, με ευελιξία,  για να περιορίσουμε στο ελάχιστο τις όποιες επιπτώσεις από την δεύτερη σε μέγεθος τουριστική μας αγορά, πριν είναι αργά.

Οι μέρες που διανύουμε είναι κρίσιμες. Από τα μέτρα που θα ληφθούν και το σχέδιο δράσης που θα εφαρμόσουμε θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό η επιτυχία ή η αποτυχία μας στον τουρισμό το 2015.