Aνακοίνωση κλαδικής ΠΑΣΥΔΥ Τμ.Περιβάλλοντος

H Kλαδική της ΠΑΣΥΔΥ του Τμήματος Περιβάλλοντος  με ανακοίνωση της αναφέρει τ πιο κάτω:

«Από το 2011 και ενώ υπήρχαν πληθώρα σοβαρών μελετών (Παγκόσμια Τράπεζα, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Συμβούλιο Ευρωπαϊκής Ένωσης) για την άμεση και σοβαρή αναβάθμιση του Τμήματος Περιβάλλοντος και ενίσχυση του με επιπλέον μόνιμο προσωπικό, υπήρξε πλήρης παγοποίηση προσλήψεων λόγω της οικονομικής κρίσης.

Την ίδια στιγμή και αφού ήταν κοινώς παραδεκτές οι σημαντικότατες ελλείψεις του Τμήματος Περιβάλλοντος σε προσωπικό προκειμένου να αντιμετωπισθεί ο τεράστιος φόρτος εργασίας, πάρθηκαν κατά καιρούς, σπασμωδικά μέτρα αντιμετώπισης (αποσπάσεις ατόμων από άλλα Τμήματα του Υπουργείου και αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα).

Φτάσαμε αισίως στο 2018 για να προστεθεί επιτέλους στον Προϋπολογισμό του Τμήματος Περιβάλλοντος για το έτος 2019,  αριθμός νέου προσωπικού, ο οποίος θα συνέτεινε στην δημιουργία μίας υγιούς οργανικής πυραμίδας και μίας κρίσιμης μάζας ατόμων που θα μπορούσαν να αντεπεξέλθουν στις τεράστιες περιβαλλοντικές προκλήσεις της εποχής.

Μετά λύπης μας πληροφορηθήκαμε ότι το Υπουργείο Οικονομικών δεν προχώρησε σε πλήρη αποπαγοποίηση των νέων θέσεων αφού δεν προώθησε σημαντικό αριθμό νέων θέσεων στην Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας για πλήρωση. Επιπλέον ακούγεται όλο και εντονότερα η ψιθυρολογία  για πλήρη παγοποίηση των νέων θέσεων του Δημοσίου Τομέα ως αντίμετρο της Κυβέρνησης στην πρόσφατη απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου για επαναφορά των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων.

Την ίδια στιγμή οι απαιτήσεις για θέματα που αφορούν στο Περιβάλλον αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο λόγω της συνεχούς αύξησης απαιτήσεων σε Ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και λόγω της ραγδαίας οικονομικής ανάπτυξης στη χώρα μας γεγονός που καθιστά, με δεδομένη την υφιστάμενη κατάσταση, αναπόφευκτα αδύνατη την ανταπόκριση του Τμήματος Περιβάλλοντος στις συνεχώς αυξανόμενες αυτές απαιτήσεις .

Ως εκ τούτου και νοουμένου ότι δεν θα αρθούν άμεσα τα υφιστάμενα και πιθανά επιπλέον μέτρα που παρεμποδίζουν την κοινώς παραδεκτή ανάγκη ενίσχυσης του Τμήματος Περιβάλλοντος, αναπόφευκτα σημαντικότατα θέματα και αναπτυξιακά έργα που σχετίζονται με την προστασία θα καθυστερήσουν σημαντικά και συνεπώς καλούμε την Κυβέρνηση όπως εξαιρέσει το Τμήμα Περιβάλλοντος από οποιαδήποτε πιθανά μέτρα.»