Ερευνα και παραιτήσεις υπευθύνων ζητούν τα κόμματα για την υπόθεση των δολοφονιών

imagew-5.aspxΤην ώρα που η κοινη γνωμη παρακολουθεί σοκαρισμένη και συγκλονισμένη πώς ξετυλίγεται το κουβάρι των δολοφονιών γυναικών και ενος 6χρονου παιδιού που ακόμα αγνοείται που έχει ενταφιαστεί , τα κόμματα στρέφουν τα πυρά τους, ζητούν έρευνες και παραιτήσεις αρμοδίων για την ολιγωρία και εγκληματική αμελεια που επέδειξαν όταν στον ουσιώδη χρόνο καταγγέλθηκε η εξαφάνιση τους.

Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ επανήλθε σήμερα επιμένοντας στις παραιτήσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου και του Αρχηγού της Αστυνομίας. Ανέφερε συγκεκριμένα:

«Θέλω να εκφράσω τη λύπη μου γιατί καταβάλλεται μία προσπάθεια από την κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα να αποσιωπηθούν οι τεράστιες ευθύνες που έχει η Αστυνομική δύναμη και ο πολιτικός προϊστάμενος που είναι ο Υπουργός Δικαιοσύνης. Με το επιχείρημα ότι τώρα προέχει η διαλεύκανση των εγκλημάτων δεν διαφωνεί κανένας. Όντως προέχει η διαλεύκανση των εγκλημάτων, διότι κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει πού θα σταματήσει αυτή η ιστορία. Την ίδια ώρα όμως, εμείς επιμένουμε και θεωρούμε ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα να αναλάβουν τις ευθύνες τους εκείνοι οι οποίοι έχουν ευθύνες για την ολιγωρία, για την αδιαφορία, την εγκληματική αμέλεια την οποία έχει επιδείξει το αστυνομικό σώμα.
Τα στοιχεία τα οποία βλέπουν το φως της δημοσιότητας είναι συντριπτικά. Είναι προφανές ότι όταν έγινε αρχικά η καταγγελία, όχι απλά και μόνο δεν επιδείχθηκε κανένα ενδιαφέρον, υπήρξε πρωτοφανής ολιγωρία και αδιαφορία απλά και μόνο γιατί επρόκειτο για αλλοδαπούς. Με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος και να μην υπάρξει προσπάθεια διαλεύκανσης των φόνων από την πρώτη στιγμή. Το χειρότερο από όλα είναι ότι υπάρχουν ερωτηματικά τα οποία προκαλούν αγανάκτηση με την έννοια ότι πιθανόν αυτή η αδιαφορία να έχει κοστίσει και την ζωή κάποιων άλλων ανθρώπων.
Η απαίτησή μας λοιπόν παραμένει. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και ο Αρχηγός της Αστυνομίας πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Ειλικρινά από τις απαντήσεις και τις τοποθετήσεις τους εγώ διερωτώμαι αν έχουν συνειδητοποιήσει τι έχει συμβεί σε αυτή την περίπτωση και πόσο τεράστιες είναι οι δικές τους ευθύνες για αυτό το συγκεκριμένο θέμα. Πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους λοιπόν, και την ίδια ώρα να προχωρήσει η προσπάθεια για πλήρη διαλεύκανση αυτού του φρικτού εγκλήματος το οποίο πρέπει να πω ότι θα σημαδέψει την κυπριακή κοινωνία. Αλίμονο εάν αφεθεί η ωρίμανση μιας άποψης ότι μπορεί κάποιος να συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο και να παραμένει ατιμώρητος έστω για κάποιο χρονικό διάστημα.
Σε ότι αφορά το άλλο επιχείρημα που προβάλλεται από την πλευρά του Δημοκρατικού Συναγερμού ότι τάχα έχουμε τάσεις ρεβανσισμού, νομίζω ότι είναι αστείο να επικαλούνται ένα τέτοιο επιχείρημα. Ας συνειδητοποιήσουν τι έχει γίνει και πόσο μεγάλες είναι οι ευθύνες της αστυνομίας γιατί δεν φρόντισαν από την αρχή να εξετάσει την όλη υπόθεση και να την διαλευκάνει, όπως κατάφερε να το πράξει μέσα σε ελάχιστες ώρες τώρα που αποφάσισε να ασχοληθεί μετά από τη δημοσιοποίηση του προβλήματος. Ειλικρινά είναι να διερωτάται κάποιος εάν το κυβερνών κόμμα και η κυβέρνηση αντιλαμβάνονται τι πραγματικά έγινε.»
Σε ερώτηση εάν θα έπρεπε να βρεθούν και κάποιοι αξιωματικοί της Αστυνομίας σε διαθεσιμότητα το ΓΓ του ΑΚΕΛ απάντησε:
Νομίζω ότι εκείνοι στους οποίους θα γίνει προσωπική αναφορά ότι είχαν ενημερωθεί τότε, κοντά στους οποίους δηλαδή είχαν γίνει καταγγελίες, σίγουρα θα πρέπει να υπάρξει διερεύνηση του θέματος και για εκείνους.»

Το ΔΗΚΟ 
Το ΔΗΚΟ  σε νακοίνωση του αφού αναφέρει  ότι θα αναμένει την ολοκλήρωση των ερευνών των κατα συρροήν δολοφονιών για να δοθούν εξηγήσεις στα αδυσώπητα ερωτηματικά που αφορούν λάθη και παραλείψεις, σημειώνει:

«Συγκλονισμένη και άναυδη παρακολουθεί η κοινωνία τις εξελίξεις στην υπόθεση της δολοφονίας των δύο γυναικών.
Η ομολογία του αδίστακτου δολοφόνου προκαλεί πραγματική οδύνη, αλλά και αγωνία για περισσότερα θύματα.
Αναμένουμε την ολοκλήρωση της διερεύνησης, ελπίζοντας να μην υπάρχουν άλλα θύματα.
Από τις αποκαλύψεις προκύπτουν πολλά ερωτήματα για τους χειρισμούς των συγκεκριμένων εξαφανίσεων και γενικά για τις διαδικασίες, που ακολουθούνται μετά από καταγγελίες τέτοιων περιστατικών.
Ένα από τα τελευταία ερωτήματα που έχουν προκύψει είναι:
Γιατί η ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης και η ηγεσία της Αστυνομίας, δεν εφήρμοσαν τον μηχανισμό Child Alert, που λειτουργεί στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Γραμμής για Εξαφανισμένα Παιδιά – 116000 με τη συνεργασία του Hope For Children και του Συνδέσμου για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ); Η εν λόγω διαδικασία είναι προκαθορισμένη και έχει συμφωνηθεί, αλλά δεν εφαρμόστηκε για το εξάχρονο κοριτσάκι της δολοφονηθείσας και δυστυχώς δεν εφαρμόζεται γενικά.
Θα αναμένουμε την ολοκλήρωση των ερευνών της υπόθεσης και θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα γίνει έρευνα, για να δοθούν εξηγήσεις για τα ερωτήματα, που αφορούν λάθη και παραλείψεις.»

Ανεξάρτητη επιτροπή ζητά η Συμμαχία Πολιτών
Στην ανακοίνωση της η Συμμαχία Πολιτών αναφέρει:

«Η όλη ιστορία με τον τρόπο που εξελίσσεται δημιουργεί μια κηλίδα ντροπής για την κυπριακή κοινωνία και την κυπριακή πολιτεία. Είναι αδιανόητο το γεγονός ότι εξαφανίζονταν γυναίκες και από ότι φαίνεται, εκ πρώτης όψεως τουλάχιστον, οι αρμόδιες αρχές, οι αστυνομικές αρχές δεν προέβησαν έγκαιρά στις νενομισμένες διαδικασίες και στις νενομισμένες έρευνες.
Για αυτό και χθες έστειλα επιστολή στον Γενικό Εισαγγελέα ζητώντας του να παρέμβει αυτεπάγγελτα και να διερευνήσει κατά πόσο σε όλες αυτές τις περιπτώσεις οι αρμόδιες αστυνομικές αρχές ακολούθησαν τα πρωτόκολλα που οφείλουν να έχουν, ακολούθησαν τις νενομισμένες διαδικασίες και έκαναν πραγματικά τις έρευνες για να διαπιστώσουν την τύχη αυτών των γυναικών.
Εάν δεν έχουν προβεί σε ότι όφειλαν να πράξουν τότε θα πρέπει να απονεμηθούν ευθύνες. Αυτή την έρευνα δεν μπορούν να την κάνουν οι αστυνομικές αρχές, είναι αδιανόητο να ελέγξουν τον εαυτό τους. Άρα παρότι έχει απαξιωθεί σε σημαντικό βαθμό ο θεσμός των ανεξάρτητων ερευνητικών επιτροπών , όχι από την ποιότητα των ερευνών και των ευρημάτων αλλά από αυτούς που καταδεικνύονται ως υπεύθυνοι, εντούτοις δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να διαπιστώσουμε τα κενά και τις αδυναμίες. Και εύχομαι να μην διαπιστωθεί ότι κάποιοι με οδηγίες αντί να κάνουν έρευνες αποφάσιζαν κατά το δοκούν και ανάλογα με την εθνικότητα του προσώπου που εξαφανίστηκε. Κάτι τέτοιο είναι αδιανόητο και αν έχει συμβεί τότε πρέπει να δοθούν πιο αυστηρές ποινές.»