To AKEΛ για την έκθεση Γκουτέρες

Unknown-1Το ΑΚΕΛ  θεωρει ως θετικό το γεγονός ότι ο Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Έκθεσή του για τις Καλές Υπηρεσίες προς το Συμβούλιο Ασφαλείας εκφράζει πρόθεση συνέχισης της προσπάθειας για επανέναρξη των συνομιλιών.

Σε δήλωση Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου ΑΚΕΛ- Αριστερά- Νέες Δυνάμεις  Γιώργου Λουκαΐδη για την Έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας αναφέρονται τα πιο κάτω:

«Είναι θετικό το γεγονός ότι ο Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Έκθεσή του για τις Καλές Υπηρεσίες προς το Συμβούλιο Ασφαλείας εκφράζει πρόθεση συνέχισης της προσπάθειας για επανέναρξη των συνομιλιών. Ως εκ τούτου, οι αναφορές του είναι μεν προσεκτικές αλλά ταυτόχρονα περιέχουν αιχμές και στέλνουν προειδοποιητικά μηνύματα προς όλες τις πλευρές.
Ο κ. Γκουτέρες επαναλαμβάνει ότι η περίοδος των ατέρμονων συνομιλιών ανήκει οριστικά στο παρελθόν και ότι το στάτους κβο δεν αποτελεί βιώσιμη επιλογή. Προειδοποιεί ουσιαστικά ότι το στάτους κβο δεν θα παραμείνει αναλλοίωτο αν δεν προσηλωθούμε με την αίσθηση του επείγοντος σε κατάληξη στους όρους αναφοράς και συνακόλουθη επανέναρξη των συνομιλιών.
Ο Γ.Γ. διαπιστώνει ότι και οι δύο πλευρές, αντί να επικεντρώνονται στην επεξήγηση των πλεονεκτημάτων της λύσης και των αρνητικών συνεπειών της μη λύσης, καταφεύγουν σε αρνητική και πολωτική ρητορική. Υπογραμμίζει ότι παρόλη τη φραστική αποδοχή των συγκλίσεων και  του Πλαισίου του, στην πράξη δεν έχει επιτευχθεί καμία πρόοδος για επανέναρξη των συνομιλιών. Τονίζει για μία ακόμη φορά ότι η λύση βρίσκεται στα χέρια των μερών. Χαιρετίζει την έστω και αργοπορημένη πρόοδο αναφορικά με ΜΟΕ από τα οποία τα πλείστα είχαν υιοθετηθεί από το 2015, αλλά την ίδια ώρα ορθά καταγράφει ότι μόνο η επίτευξη συμφωνίας για όρους αναφοράς θα δημιουργήσει πραγματικές προοπτικές για λύση.
Αναφορικά με το φυσικό αέριο ο κ. Γκουτέρες επαναλαμβάνει ότι και οι δύο κοινότητες πρέπει να επωφεληθούν από την εξεύρεσή του και ότι μπορεί να αποτελέσει ένα σοβαρό κίνητρο για λύση του Κυπριακού προβλήματος.
Ο Γ.Γ. δηκτικά υπογραμμίζει ότι εδώ και δεκαετίες το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υποστηρίζει λύση δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα. Υπενθυμίζει ότι προς επίτευξη αυτού του στόχου ο ίδιος κατέθεσε το Πλαίσιο της 30ης Ιουνίου 2017 για τα εναπομείναντα βασικά ζητήματα (καθόλου τυχαία η ημερομηνία), καλώντας τα μέρη να εξετάσουν εποικοδομητικά τα έξι αυτά σημεία.
Παρότι ο κ. Γκουτέρες διατηρεί χαμηλές προσδοκίες για κατάληξη σε όρους αναφοράς, υποδεικνύει ότι ακόμα υπάρχει ελπίδα. Με την προϋπόθεση, όμως, ότι τα μέρη θα εμπλακούν στη διαδικασία προσβλέποντας σε συγκεκριμένο στόχο και με αποφασιστικότητα για επιτυχή κατάληξη σε ορατό ορίζοντα.
Αυτό ακριβώς αναμένουμε κι εμείς, αξιώνοντας από όλες τις πλευρές να αξιοποιήσουν χωρίς χρονοτριβή τον περιορισμένο χρόνο που έχουμε μπροστά μας για κατάληξη στους όρους αναφοράς και επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά, στη βάση του πλαισίου του ΓΓ του ΟΗΕ.»