Στον βυθό της θάλασσας το αεροπλάνο της «AirAsia»

assets_LARGE_t_420_54444422_type12713

Συγγενείς των επιβατών της μοιραίας πτήσης της AirAsia προσεύχονται για ένα θαύμα

Σκηνές αρχαίας τραγωδίας εκτυλίχθηκαν στις αίθουσες αναμονής  όταν οι συγγενείς  των  162 επιβαινόντων της πτήσης QZ8501 της «AirAsia» που χάθηκε από τα ραντάρ το πρωί της Κυριακής, πληροφορήθηκαν το τραγικό συμβάν πως το αεροσκάφος κατέπεσε στη θάλασσα της Ιάβας.
Οι πρώτες επίσημες εκτιμήσεις από τον επικεφαλής της επιχείρησης Χένρι Μπάμπανγκ Σοελίστιο ήταν μάλλον αποκαρδιωτικές για τους συγγενείς των αγνοουμένων, αφού, όπως ανέφερε σε σχετικές του δηλώσεις ο αξιωματούχος: «Με βάση τις εκτιμήσεις της ομάδας μου, το αεροσκάφος βρίσκεται στον βυθό της θάλασσας». Το ενδεχόμενο το αεροσκάφος να έχει καταπέσει στη θάλασσα ενισχύεται από τις πρώτες αναφορές για την ύπαρξη συντριμμιών και δύο πετρελαιοκηλίδων σε μια περιοχή της Θάλασσας της Ιάβας, περίπου 1.126 χιλιόμετρα από την τοποθεσία που το αεροπλάνο έχασε επαφή με τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας την Κυριακή. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, ελήφθησαν δείγματα από τις πετρελαιοκηλίδες και από τα συντρίμμια, τα οποία θα εξεταστούν πριν γίνει οποιαδήποτε επίσημη ανακοίνωση. Την ανακάλυψη έκανε ένα αεροσκάφος Orion της αυστραλιανής αεροπορίας που συμμετέχει στις έρευνες.
Οπως ανέφερε ο υπουργός Μεταφορών της Ινδονησίας, Ιγκνάσιους Τζόναν, η περιοχή στην οποία πραγματοποιούνται οι έρευνες καλύπτει μια έκταση 70 τετραγωνικών ναυτικών μιλίων ανάμεσα στο νησί Μπελιτούνγκ, ανοιχτά της Σουμάτρας, και στο Βόρνεο. Στην περιοχή αυτή, σύμφωνα με τον υπουργό, το βάθος της θάλασσας κυμαίνεται από 50 έως 100 μέτρα και γι’ αυτό σε περίπτωση που το αεροπλάνο έχει όντως καταπέσει σε αυτήν θα είναι σχετικά εύκολος ο εντοπισμός του. Σύμφωνα πάντως με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, η περιοχή των ερευνών αναμένεται να επεκταθεί από σήμερα, ενώ, όπως έγινε γνωστό αργά χθες το βράδυ, η κυβέρνηση της Ινδονησίας ζήτησε επισήμως τη βοήθεια και των ΗΠΑ στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.
Προς το παρόν στις έρευνες συμμετέχουν δύο πλοία από τη Σιγκαπούρη, τρία από τη Μαλαισία, ένα C-130 από τη Μαλαισία και ένα αεροσκάφος P3 Orion από την Αυστραλία. Η Κίνα έχει επίσης ανακοινώσει ότι ξεκινάει ετοιμασίες για να βοηθήσει.
Πάντως οι ειδικοί, βασιζόμενοι σε ανεπίσημα στοιχεία από τα ραντάρ, τα οποία διέρρευσαν στο Διαδίκτυο, εκτιμούν ότι το αεροσκάφος της «AirAsia» πιθανόν να αντιμετώπισε προβλήματα κατά την προσπάθεια του πιλότου να ανέβει στα 37.000 πόδια από τα 32.000 που πετούσε, για να αποφύγει ένα σύστημα κακοκαιρίας που βρισκόταν μπροστά του. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το αεροσκάφος δεν είχε την απαιτούμενη ταχύτητα σε συνθήκες κακοκαιρίας, για να κάνει τον εν λόγω ελιγμό, με αποτέλεσμα να χάσει ο πιλότος τον έλεγχο του αεροσκάφους και εντέλει να πέσει.