Η διεύθυνση της CYTA επιβεβαιώνει τις καταγγελίες ΑΚΕΛ για την Deutsche Telecom

Εμμέσως πλην σαφώς η διεύνθυνση της CYTA επιβεβαιώνει τις καταγγελίες του ΑΚΕΛ  ότι δόθηκαν εμπιστευτικά στοιχεία  του  εν λόγω οργανισμού σε θυγατρική εταιρεία της Deutsche Telecom προκειμένου να έχει προνομιακή πληροφόρηση όταν ξεκινήσει η πορεία ξεπουλήματος των κερδοφόρων ημικρατικών  οργανισμών.

Σε σημερινή ανακοίνωση της η διευνθυνση  της ΣΥΤΑ αναφέρει συγκεκριμένα:CYTA - ÌÏÍÏÙÑÇ ÓÔÁÓÇ ÅÑÃÁÓÉÁÓ

«Στο συμβουλευτικό οίκο Detecon Consulting, που είναι γερμανική εταιρεία, 100% θυγατρική της T-Systems, η οποία είναι ανεξάρτητη εταιρεία εντός του ομίλου της Deutsche Telecom, ανέθεσε η Cyta τη μελέτη αξιολόγησής αναδιάρθρωσής της, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της.
Η απόφαση για ανάθεση του έργου λήφθηκε από την εκτελεστική διεύθυνση της Cyta και στη συνέχεια ενημερώθηκε σχετικά το Διοικητικό Συμβούλιο.
Η Cyta εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση σε σχέση με αναφορές για τη μελέτη αναδιοργάνωσης, στην οποία διευκρινίζει ότι στο πλαίσιο υλοποίησης της επιχειρηματικής της στρατηγικής και με δεδομένες τις ανάγκες που προκύπτουν από την εφαρμογή του σχεδίου εθελούσιας αποχώρησης προσωπικού -που αυτές τις μέρες ολοκληρώνεται με επιτυχία- προχώρησε στη μελέτη αναδιάρθρωσής της.

Για το σκοπό αυτό απευθύνθηκε σε διεθνείς εταιρείες που έχουν ευρεία γνώση του τομέα τηλεπικοινωνιών. Μετά από αξιολόγηση των προτάσεων και με βάση τη σχέση ποιότητα – αξιοπιστία – τιμή, η μελέτη ανατέθηκε τελικά στο συμβουλευτικό οίκο Detecon Consulting, μια γερμανική εταιρεία 100% θυγατρική της T-Systems που είναι ανεξάρτητη εταιρεία εντός του ομίλου της Deutsche Telecom. Ο συμβουλευτικός αυτός οίκος έχει διεκπεραιώσει παρόμοιες μελέτες για μεγάλους διεθνείς τηλεπικοινωνιακούς Οργανισμούς. Παράλληλα, είχε συνεργαστεί και παλαιότερα με τη Cyta για άλλα έργα, τα οποία κρίθηκαν στην πράξη με επιτυχία. Συνεπώς, σημειώνεται, είχε γνώση του Οργανισμού κάτι που θα της επέτρεπε να ολοκληρώσει τη μελέτη σε λιγότερο χρόνο. Η απόφαση για ανάθεση του έργου λήφθηκε από την εκτελεστική διεύθυνση της Cyta και στη συνέχεια ενημερώθηκε σχετικά το Διοικητικό Συμβούλιο.

Στην ανακοίνωση ξεκαθαρίζεται ότι κατά τη διάρκεια υλοποίησης της μελέτης, διασφαλίστηκαν εκείνα τα στοιχεία που αποτελούν εμπιστευτικές πληροφορίες του οργανισμού και που θα είναι στη διάθεση όλων των υποψηφίων επενδυτών όταν έλθει η κατάλληλη στιγμή. Οι όποιες πληροφορίες δόθηκαν στη μελετητική εταιρία, για τις ανάγκες υλοποίησης του έργου, διέπονται από συμβόλαιο με ρήτρα και αυστηρούς όρους εμπιστευτικότητας.

Παρόμοια στοιχεία, προστίθεται, θα είναι διαθέσιμα σε οποιοδήποτε δυνητικό προσφοροδότη όταν ξεκινήσει η διαδικασία για εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή».

Τελος  αναφέρει  ότι «όλες οι ενέργειες που γίνονται εντάσσονται στην προσπάθεια να κρατήσει ο οργανισμός ψηλά την αξία του. Διότι μόνο έτσι θα είναι χρήσιμος για την κυπριακή οικονομία και τους πολίτες”, καταλήγει η ανακοίνωση.»

Το ΑΚΕΛ επιμένει στις καταγγελίες

Το ΑΚΕΛ με νέα ανακοίνωση του κατγγέλλει  οτι «αντί  απαντήσεων στα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα για την προνομιακή πληροφόρηση της Deutsche Telekom σε σχέση με το τροχοδρομημένο ξεπούλημα της CYTA, ο Υπουργός Οικονομικών επέλεξε τη συσκότιση καταφεύγοντας σε απαξιωτικά μεν, άσχετα δε, σχόλια για τις αποκαλύψεις.
Τα γεγονότα είναι απλά προστίθεται : Η CYTA ανέθεσε στην Detecon, θυγατρική εταιρεία της Deutsche Telekom, τη μελέτη για αναδιάρθρωση του οργανισμού. Στο πλαίσιο της εργασίας αυτής, δόθηκαν στην Detecon -και μέσω της στην Deutsche Telekom- όλες οι πληροφορίες για την επιχειρησιακή δυνατότητα, τα έσοδα, τις υποδομές της CYTA.
Αυτά είναι γεγονότα και όχι συνθήματα ή δογματισμοί.
Μπορεί να μη διορίστηκε λοιπόν ακόμα σύμβουλος για την ιδιωτικοποίηση της CYTA όμως αποτελεί πραγματικότητα ότι η Deutsche Telekom, ως πιθανότατος υποψήφιος επενδυτής έχει ήδη λάβει προνομιακή πληροφόρηση, την οποία εκ των πραγμάτων θα μπορεί να αξιοποιήσει σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος.
Όσο θλιβερή όμως είναι η παραπληροφόρηση από τον ίδιο τον Υπουργό άλλο τόσο θλιβερή είναι η προσπάθεια φίμωσης όσων αποκαλύπτουν τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης καταλήγει η αναοικώση του ΑΚΕΛ.