Μόσχα προς Ουάσιγκτον:Αναγνωρίστε το δικαίωμα της Βενεζουέλας να ορίσει τη μοίρα της

Σταματήστε να παρεμβαίνετε στις υποθέσεις των άλλων αν θέλετε να «κάνετε την Αμερική μεγάλη ξανά», δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ.

2365236Ο αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια, μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του οργανισμού με θέμα τη Βενεζουέλα, κάλεσε την Ουάσιγκτον «να αναγνωρίσει το δικαίωμα των Βενεζουελάνων και άλλων εθνών να ορίζουν οι ίδιοι τη μοίρα τους».

«Εάν θέλετε να “κάνετε την Αμερική μεγάλη ξανά”, κάτι που μας ενδιαφέρει πραγματικά όλους, τότε σταματήστε να παρεμβαίνετε στις εσωτερικές υποθέσεις των άλλων», δήλωσε ο Ρώσος διπλωμάτης.

Αναφέρθηκε μάλιστα στην φερόμενη ρωσική εμπλοκή στις αμερικανικές εκλογές που εδώ και 2,5 χρόνια απασχόλησε την κοινή γνώμη των ΗΠΑ, μετά τη νίκη Τραμπ το 2016.

«Δεν σας αρέσει να μπλέκονται άλλοι στις υποθέσεις σας, έτσι δεν είναι; Σε κανέναν δεν αρέσει», είπε ο Νεμπένζια.

Άσκησε επίσης κριτική στο Συμβούλιο Ασφαλείας πως οι εκτιμήσεις της για τη Βενεζουέλα βασίζονται αποκλειστικά σε πληροφορίες που προέρχονται από τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουάιδο.

«Πότε ήταν η τελευταία φορά που επισκεφθήκατε τη Βενεζουέλα;», διερωτήθηκε ο Ρώσος διπλωμάτης και πρόσθεσε πως η υπόθεση της Βενεζουέλας θυμίζει περιπτώσεις αλλαγής καθεστώτων σε άλλες χώρες. «Το έχουμε ξαναδεί όλο αυτό σε πολλές άλλες περιοχές του κόσμου», είπε ο Νεμπένζια.

«”Αυτόπτες μάρτυρες” που έμειναν στη Δύση μας έλεγαν μαρτυρικές ιστορίες πόνου στο Ιράκ, τη Λιβύη, τη Συρία. Η επίπτωση των ιστοριών αυτών, ήταν ότι μετά από παρέμβαση της Δύσης οι χώρες αυτές πέρασαν πραγματικά δεινά που δεν έχουν σταματήσει έως τώρα».

Η Βενεζουέλα βρίσκεται σε πολιτική κρίση, από τον περασμένο Ιανουάριο, οπότε και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Χουάν Γκουάιδο, αυτοανακηρύχθηκε προσωρινός πρόεδρος. Η Ουάσιγκτον έσπευσε και να τον στηρίξει να ζητήσει την απομάκρυνση του Μαδούρο. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας από την πλευρά του, κατήγγειλε τις ΗΠΑ ότι ενορχηστρώνουν πραξικόπημα για να τοποθετήσουν την μαριονέτα τους στην εξουσία, αναφερόμενος στον Γκουάιδο.

Η Ρωσία, η Κίνα, η Κούβα, η Βολιβία, η Τουρκία και σειρά άλλων χωρών, έχουν εκφράσει τη στήριξή του στον Μαδουρο, ως τον μόνο νόμιμο πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Πηγή:Sputnik