Tραγωδία εν πλω: Φόβοι για 40 αγνοούμενους ενώ οι νεκροί ανήλθαν στους οκτώ

20375975_APTOPIX_Greece_Ferry_Fire_JPEG_025a8.limghandler

Οκτώ άτομα έχασαν τη ζωή τους στην τραγωδία του Norman Atlantic, που τυλίχθηκε στις φλόγες τα ξημερώματα της Κυριακής, σύμφωνα με την ιταλίδα υπουργό Άμυνας Ρομπέρτα Πινότι.

Συνολικά, όπως ανακοίνωσε το ελληνικό Λιμενικό, 432 άτομα διασώθηκαν σε σύνολο 478 ατόμων της αρχικής λίστας επιβαινόντων. Εάν ληφθεί υπόψη ότι μέχρι στιγμής έχει διαπιστωθεί ο θάνατος οκτώ ατόμων, τότε αγνοείται η τύχη 38 ατόμων και εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί.Ιταλικές εφημερίδες κάνουν λόγο για 40 αγνοουμενους ενώ δεν αποκλείεται στο γκαράζ όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά να υπάρχουν και άλλοι σοροί λαθρεπιβατών.ΑΦΙΞΗ ΔΙΑΣΩΘΕΝΤΩΝ ΤΟΥ NORMAN ATLANTIC ΜΕ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ

Η ιταλίδα υπουργός δήλωσε ότι οι διασωθέντες φτάνουν τους 427. Νωρίτερα, η ιταλική ακτοφυλακή ανακοίνωσε ότι είχαν βρεθεί άλλες δύο σοροί και ότι ο αριθμός των νεκρών βρισκόταν στους επτά.

Σύμφωνα με την ιταλική Repubblica, 6 από τα θύματα είναι άνδρες -ανάμεσά τους και ο Γιώργος Δούλης-, καθώς και μία γυναίκα. Η ιταλική εφημερίδα Il Fatto Quotidianο, επικαλούμενη διασωθέντες, αναφέρει ότι ανάμεσα στους νεκρούς είναι ένας αρμένιος ιερέας και μία γυναίκα.

Στον Πειραιά, συγγενείς επιβατών βρίσκονται στο υπουργείο Ναυτιλίας, αναζητώντας τους δικούς τους ανθρώπους.

Το μεσημέρι της Δευτέρας απομακρύνθηκαν όλοι οι επιβάτες και το πλήρωμα από το πλοίο «Norman Atlantic». Οι τελευταίοι που απομακρύνθηκαν από το πλοίο ήταν ο καπετάνιος Αρτζίλιο Τζιακομάτσι και τέσσερις ιταλοί αξιωματούχοι.

 Συγκλονιστικές μαρτυρίες

Στο μεταξύ , συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες των διασωθέντων από το πλοίο “Norman Atlantic”, που έφτασαν στις 10 το πρωί στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας, με το ελικόπτερο Σικόρσκι του Πολεμικού Ναυτικού.

Εμφανώς εξαντλημένοι, περιγράφουν τις ώρες αγωνίας που έζησαν, τη μάχη με τα κύματα και τις φλόγες για να κρατηθούν στην ζωή.20375172_Greece_Ferry_Fire_JPEG_00c73.limghandler

Με τα μάτια κατακόκκινα και συγκινημένος, ένας πολιτικός μηχανικός από τον Βόλο, θυμάται τις εφιαλτικές στιγμές που έζησε στο φλεγόμενο πλοίο. Οπως λέει, η αγωνία του ήταν για τη ζωή των δύο ανήλικων παιδιών του: “Να μην τύχει σε κανέναν άνθρωπο. Κατά τις 5 το ξημέρωμα, το καράβι είχε τυλιχτεί στις φλόγες. Αρχισαν να γίνονται ανατινάξεις, έλιωναν λαμαρίνες. έβγαινε από μέσα φωτιά. Ψάχναμε να βρούμε μέρος χωρίς φωτιά. Μέσα στη θύελλα, πανικός… Εβγαλαν πρώτα τα παιδιά, μετά τις μητέρες. Χαίρομαι που σώθηκε η οικογένεια μου. Το αυτοκίνητο καταστράφηκε- πηγαίναμε διακοπές. Ολα τα παιδάκια ήταν συνεργάσιμα, συμπεριφέρθηκαν σαν μεγάλοι. Δεν γνωρίζαμε εάν θα αντέξει το σκάφος. Ηταν συνεχόμενη αγωνία. Ελευθερώθηκα όταν σώθηκαν τα παιδιά μου, 9 και 14 ετών- είναι καλά. Τους έσωσε ιταλικό ελικόπτερο. Θα τους συναντήσω στην Πάτρα. Ηταν ο χειρότερος καιρός που μπορούσες να φανταστείς. Ελιωναν τα π20377869_14819435.limghandlerάντα. Ολη την νύχτα τα ελικόπτερα επιχειρούσαν. Ενας Ιταλός διασώστης κόντεψε να πέσει τρεις φορές στη θάλασσα. Να ευχαριστήσω τον Αλεξ. Εκείνος έβγαλε την οικογένεια μου από το πλοίο. Ανακουφιστήκαμε όταν είδαμε ελληνικό ελικόπτερο. Είμαστε από τους τελευταίους. Μας έσωσε το ελληνικό ελικόπτερο. Ηταν οι καλύτεροι, γιατί δεν έστειλαν περισσότερους; Προσέγγιζαν τέλεια, έβγαζαν περισσότερους. Οταν βλέπεις ανθρώπους από την πατρίδα σου συγκινείσαι”.
Ενας οδηγός νταλίκας, ο κ. Ανδρέας, εμφανώς σοκαρισμένος υποστηρίζει ότι διασώστες στο πλοίο “ήταν το ελληνικό πλήρωμα, ο καπετάν Παύλος και οι οδηγοί”. Οπως περιγράφει, βοήθησαν τα παιδιά τις γυναίκες και τους ηλικιωμένους. Χρειάστηκε, όπως λέει, οι ίδιοι οι οδηγοί “να δεθούν με σχοινιά για να σώσουν μια γυναίκα και ένα παιδί που εγκλωβίστηκαν στην φυσούνα”. Την ώρα που ξέσπασε η φωτιά κοιμόταν. “Ηταν κλειδωμένες πολλές πόρτες. Υπήρχε ένα πυρωμένο σίδερο. Οι σόλες μας έλιωσαν. Σπάσαμε τη γέφυρα να μην σκάσουμε από την κάπνα. Λιποθύμησαν άνθρωποι από υποθερμία”, αναφέρει ο κ. Ανδρέας. Ενας άλλος οδηγός, ο κ. Χατζηπετρής, εξέφρασε την αγωνία του για κάποιους συναδέλφους του που είχαν κοιμηθεί μέσα στα φορτηγά τους, γιατί από τη στιγμή που ξέσπασε η πυρκαγιά μέχρι τη διάσωσή του δεν τους είδε.