Στις ΗΠΑ για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ αύριο ο Ελληνας ΥΠΕΞ

 

Στις ΗΠΑ θα βρίσκεται από τη Δευτέρα, 1 Απριλίου, μέχρι και την Παρασκευή, 5 Απριλίου, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Κατρούγκαλος, όπου και θα συμμετάσχει στη Σύνοδο των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσινγκτον, με αφορμή τη συμπλήρωση 70 ετών από την ίδρυση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας (1949).352295

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος θα ξεκινήσει τις επαφές του στη Νέα Υόρκη, όπου την Δευτέρα, 1η Απριλίου, θα δώσει διάλεξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια με κύριο θέμα «η Συμφωνία των Πρεσπών και οι προοπτικές που διανοίγει στην περιοχή των Βαλκανίων», όπως αναφέρεται σε ενημέρωση του ελληνικού ΥΠΕΞ.

Την επόμενη ημέρα, 2 Απριλίου, ο υπουργός Εξωτερικών θα έχει συνάντηση με τον Μάθιου Νίμιτς, πρώην ειδικό εκπρόσωπο του γ.γ. του ΟΗΕ, ενώ θα έχει γεύμα εργασίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης με επιφανείς ακαδημαϊκούς, όπου «θα έχει την ευκαιρία να προβάλλει τις πρωτοβουλίες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής».

Στις 3 Απριλίου, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον, όπου θα λάβει μέρος σε ημερίδα και εκδηλώσεις για τα 70 χρόνια του ΝΑΤΟ. Εκεί, θα μετάσχει σε ανοικτή συζήτηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Νικολά Ντιμιτρόφ, που συνδιοργανώνουν οι δεξαμενές σκέψης Atlantic Council, German Marshall Fund και Munich Security Conference.

Την Πέμπτη, 4 Απριλίου, ο κ. Κατρούγκαλος θα λάβει μέρος στην επετειακή Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ και θα πραγματοποιήσει παρέμβαση στο think tank Transatlantic Leadership Network, με θέμα τις πρωτοβουλίες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής σε Βαλκάνια και Αν. Μεσόγειο.

Η επίσκεψη του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών στις ΗΠΑ θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή, 5 Απριλίου, με τη συνάντησή του με την ειδική απεσταλμένη του γ.γ. ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ.