Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο έφεσης στην απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου

 

imagew.aspxΚυβέρνηση και Νομική Υπηρεσία εξετάζουν το ενδεχόμενο ενάσκησης έφεσης εναντίον της απόφασης του Διοικητικού Δικαστηρίου το οποίο έκρινε ως αντισυνταγματικές τις νομοθεσίες που επέβαλαν το πάγωμα των προσαυξήσεων, την εισφορά 3% στο σχέδιο συντάξεων και στην μείωση απολαβών των δημοσίων υπαλλήλων και θεσπίστηκαν κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε το απόγευμα ότι «εκείνο που είναι τώρα δεδομένο είναι πως η Κυβέρνηση σε συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία εξετάζει το ενδεχόμενο ενάσκησης έφεσης και μελετάται και τυχόν ανάγκη για αίτηση υιοθέτησης συντηρητικών μέτρων μέχρι την εκδίκαση της έφεσης».

Σημείωσε πως «πρόκειται για απόφαση επί ενός πολύ σοβαρού ζητήματος με πολύ μεγάλες συνέπειες για τη χώρα, την οποία απόφαση, η Κυβέρνηση, σε στενή συνεργασία με την Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας, μελετά και θα αξιολογήσει».

Όπως είπε ο Εκπρόσωπος, «ήδη υπήρξε επικοινωνία τόσο του Προέδρου της Δημοκρατίας όσο και του Υπουργού Οικονομικών με τον Γενικό Εισαγγελέα και μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα διευκρινιστούν ο χρόνος και ο τρόπος της εφαρμογής της απόφασης του Διοικητικού Δικαστηρίου και αναλόγως οι πρακτικές επιπτώσεις».

«Σε αυτό το στάδιο η όποια αναφορά σε οικονομικό αντίκτυπο ή και το κόστος θα ήταν προφανώς πρόωρη ή και λανθασμένη εκείνο ωστόσο που είναι τώρα δεδομένο είναι πως η Κυβέρνηση σε συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία εξετάζει το ενδεχόμενο ενάσκησης έφεσης και μελετάται και τυχόν ανάγκη για αίτηση υιοθέτησης συντηρητικών μέτρων μέχρι την εκδίκαση της έφεσης», δήλωσε ο κ. Προδρόμου.

Πρόσθεσε ότι «σε κάθε περίπτωση, η Κυβέρνηση,  θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο προκειμένου να διασφαλιστούν δύο στόχοι μείζονος σημασίας, που είναι η σταθερή πορεία της οικονομίας και το περί δικαίου αίσθημα στην κοινωνία».

Ερωτηθείς για το οικονομικό κόστος της απόφασης αυτής του Διοικητικού Δικαστηρίου ο Εκπρόσωπος είπε ότι «επειδή έχουμε δει δημοσιεύματα και δηλώσεις, λέμε ότι οποιαδήποτε αναφορά σε ενδεχόμενο κόστος θα ήταν πρόωρη και πρώτα από όλα θα πρέπει να μελετηθεί επισταμένως ο χρόνος και ο τρόπος εφαρμογής της απόφασης».

Επανέλαβε ότι «είναι μια συγκεκριμένη απόφαση δικαστηρίου η οποία φυσικά ισχύει και η Κυβέρνηση σε συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία μελετά για αυτή την απόφαση το ενδεχόμενη υποβολής έφεσης».

Καταλήγοντας συνέστησε υπομονή, μέχρι να ληφθεί η απόφαση για το κατά πόσον θα υποβληθεί έφεση, σημειώνοντας ότι «αυτή είναι η κατεύθυνση της μελέτης που γίνεται αυτή τη στιγμή. Αυτή η απόφαση πρέπει να μελετηθεί σοβαρά από τους αρμόδιους και οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν».