Ρωσία-Συρία:Οι ΗΠΑ κρύβουν εγκλήματα εναντίον προσφύγων στο στρατόπεδο Ρουκμπάν

 

1331076Οι ΗΠΑ αρνούνται να επιτρέψουν την πρόσβαση σε Σύριους κυβερνητικούς εκπροσώπους, διεθνείς οργανισμούς και Ρώσους στρατιωτικούς στην παράνομα κατεχόμενη ζώνη Αλ-Τανφ στη Συρία, επειδή επιθυμούν να κρύψουν εγκλήματα εναντίον πολιτών στο περιβόητο στρατόπεδο Ρουκμπάν, δήλωσαν τόσο η ρωσική όσο και η συριακή Συντονιστική Επιτροπή για τον Επαναπατρισμό των Σύριων προσφύγων.

Η δήλωση εκδόθηκε ύστερα από πολυμερή συνάντηση την Τρίτη με εκπροσώπους της Ρωσίας, της Συρίας και του ΟΗΕ σχετικά με την κατάσταση στο στρατόπεδο προσφύγων, όπου περίπου 40.000 άνθρωποι αγωνίζονται για την επιβίωσή τους χωρίς εξασφαλισμένη πρόσβαση στα πιο βασικά προϊόντα, όπως τρόφιμα, καθαρό νερό και φάρμακα.

«Η θέση της διοίκησης των αμερικανικών στρατευμάτων είναι αινιγματική. Εισέβαλαν στο έδαφος της Συρίας, κατέλαβαν παράνομα τη ζώνη των 55 χιλιομέτρων της Αλ-Τανφ και εμπόδισαν τις ανθρωπιστικές πρωτοβουλίες για κατάργηση του στρατοπέδου του Ρουκμπάν. Παρά τις διαβεβαιώσεις των Αμερικανών εταίρων μας για από κοινού συνεργασία, ο στόχος τους είναι σαφώς να μην σώσουν τους πολίτες της Συρίας που πεθαίνουν από την πείνα, το κρύο και τις ασθένειες», αναφέρει η δήλωση, που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας.

«Με τις ενέργειές της, η αμερικανική πλευρά προσπαθεί να κρύψει εγκλήματα εναντίον των αμάχων στη ζώνη υπό τον έλεγχό της. Δεν υπάρχει άλλη λογική εξήγηση για την συμπεριφορά της αμερικανικής πλευράς».

Οι ΗΠΑ ήταν η μόνη εμπλεκόμενη πλευρά που αρνήθηκε να συμμετάσχει στη συνάντηση μεταξύ των αντιπροσώπων των γραφείων του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στη Συρία, της Υπηρεσίας Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, της Ρωσικής Πρεσβείας στη Συρία, του υπουργείου Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Συρίας, της Συριακής Εθνικής Επιτροπής Συμφιλίωσης, του πρόεδρου της Συριακής Αραβικής Ερυθράς Ημισελήνου, καθώς και τους ηγέτες των φυλών στο στρατόπεδο Ρουκμπάν.

«Η αμερικανική πλευρά, η οποία είναι άμεσα υπεύθυνη για ότι συμβαίνει στη ζώνη της Αλ-Τανφ, την οποία κατείχε παράνομα, αγνόησε την πρωτοβουλία που αποσκοπούσε στη διάσωση των ανθρωπων του στρατοπέδου Ρουκμπάν και αρνήθηκε να συμμετάσχει στη συνάντηση», αναφέρει η δήλωση.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε ακόμη και χωρίς τη συμμετοχή των ΗΠΑ και αποκάλυψε τη «σαφή κατανόηση από τους συμμετέχοντες της ανάγκης για ταχεία κατάργηση του στρατοπέδου Ρουκμπάν και την τοποθέτηση του πληθυσμού του στις ελεγχόμενες από τη συριακή κυβέρνηση περιοχές».

Η δήλωση, υπογεγραμμένη από τον επικεφαλής της ρωσικής Μικτής Συντονιστικής Επιτροπής για τον Επαναπατρισμό των Σύριων προσφύγων Μιχαήλ Μιστιτσέφ και τον Σύριο ομόλογό του Χουσεΐν Μακλούφ, προέτρεψε τους αντιπροσώπους των ΗΠΑ να συμμετάσχουν στην επόμενη συνεδρίαση που είχε προγραμματιστεί για τις 2 Απριλίου 2019 και θα επιτρέψει την ανάπτυξη «συγκεκριμένων κοινών βημάτων για τη διάλυση του στρατοπέδου Ρουκμπάν».

Τον Ιανουάριο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε τους ανθρώπους που κατοικούν στο στρατόπεδο ως «παγιδευμένους», προσθέτοντας ότι ζουν «σε αξιοθρήνητες συνθήκες». Η περιορισμένη παροχή νερού, ο κρύος καιρός και οι εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης που δεν λειτουργούν σωστά έχουν συμβάλει στην εξάπλωση ασθενειών, όπως η γρίπη, η ιλαρά, η φυματίωση και οι χρόνιες αναπνευστικές ασθένειες, σύμφωνα με τον οργανισμό.

Η Συρία και η Ρωσία έχουν κατ’ επανάληψη κατηγορήσει τις ΗΠΑ ότι εμποδίζουν τους πρόσφυγες να απομακρυνθούν από το στρατόπεδο. Στις 23 Μαρτίου, περίπου 360 πρόσφυγες ήταν σε θέση να εγκαταλείψουν το στρατόπεδο, χάρη σε έναν ανθρωπιστικό διάδρομο που δημιούργησε ο ρωσικός στρατός, σύμφωνα με τον Ρώσο συνταγματάρχη Βίκτορ Κουπτσίσιν.