«Να γίνει σοφότερη», ευχήθηκε ο Μακρόν σε 73χρονη διαδηλώτρια που τραυματίστηκε σοβαρά από την Αστυνομία

 

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, που δέχεται πλήθος επικρίσεων για υπέρμετρη βία κατά των Κίτρινων Γιλέκων, ευχήθηκε σε ηλικιωμένη διαδηλώτρια που υπέστη βαριά τραύματα στο κεφάλι κατά τη διάρκεια κινητοποίησης, «να γίνει σοφότερη».2731965

Η 73χρονη Ζενεβιέβ Λεγκέι, Γαλλίδα ακτιβίστρια κατά της παγκοσμιοποίησης, δέχθηκε χτυπήματα από αστυνομικούς σε διαδήλωση την περασμένη εβδομάδα στη Νίκαια. Η γυναίκα έπεσε και χτύπησε σε σιδερένιο κολωνάκι που βρισκόταν στην άκρη του δρόμου με αποτέλεσμα να μεταφέρει στο νοσοκομείο. Έχει υποστεί κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και νοσηλεύεται σε κρίσιμη αλλά σταθερή κατάσταση.

​Το περιστατικό, έλαβε πολύ μεγάλη δημοσιότητα στον γαλλικό Τύπο και κλήθηκε να το σχολιάσει ο Γάλλος πρόεδρος.

«Της εύχομαι ταχεία ανάρρωση και ίσως μια κάποιου είδους σοφία», δήλωσε ο Μακρόν, σοκάροντας με την κυνικότητά του.

Ο Γάλλος πρόεδρος, σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Nice Matin, πρόσθεσε πως η συμπεριφορά της Λεγκέι δεν ήταν υπεύθυνη, αφού αποφάσισε να βρεθεί σε μέρη «που είχαν οριστεί ως απαγορευμένα». Η διαδήλωση στη Νίκαια, έγινε χωρίς την άδεια των αρχών της πόλης, αλλά η 73χρονή συμμετείχε προκειμένου να υπερασπιστεί το δικαίωμα του συνέρχεσθαι.

Οργισμένη ήταν η αντίδραση του δικηγόρου της οικογένειας της Λεγκέι, για τις δηλώσεις Μακρόν.

«Δεν επικρίνεις κάποιον ενώ βρίσκεται στο νοσοκομειακό κρεβάτι», δήλωσε ο δικηγόρος Αρι Αλιμί σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Επίθεση στον Γάλλο πρόεδρο εξαπέλυσε και ο ηγέτης της Αριστεράς Ζαν-Λυκ Μελανσόν, λέγοντας ότι η γυναίκα δεν χρειάζεται μαθήματα σοφίας από τον Μακρόν.

«Εσύ θα μπορούσες να μάθεις πολλά από εκείνη», έγραψε ο Μελανσόν στο Twitter.

​Την ίδια ώρα, η οικογένειά της σχεδιάζει να καταθέσει μήνυση κατά της αστυνομίας, την οποία και χαρακτηρίζουν υπεύθυνη για τον τραυματισμό της. Μάλιστα ο Εισαγγελέας της Νίκαιας ξεκίνησε έρευνα για το περιστατικό.Το περασμένο Σάββατο, στρατός αναπτύχθηκε για πρώτη φορά για να συνδράμει στο έργο της αστυνομίας κατά των κίτρινων γιλέκων σε διάφορα μέρη της Γαλλίας. Σε πολλές μεγάλες πόλεις, επιβλήθηκε μάλιστα απαγόρευση διαδηλώσεων.