Ετοιμάζονται για «γάμο» ΣΥΡΙΖΑ ΔΗΜΑΡ

Ενώπιον ενός δύσκολου γρίφου βρίσκεται η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς θα πρέπει εντός των ημερών να λύσει, ανώδυνα και χωρίς εσωτερικούς κραδασμούς, το θέμα της κατάρτισης των ψηφοδελτίων.assets_LARGE_t_420_54443131_type12713

Τσίπρας και Κουβέλης αναμένεται στη συνάντηση που θα έχουν να αποσαφηνίσουν τους όρους και τις προϋποθέσεις μίας πιθανής συνεργασίας
Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζουν ότι το θέμα της κατάρτισης των ψηφοδελτίων και των συνεργασιών -κυρίως με ανεξάρτητους βουλευτές- είναι ένα από τα «αγκάθια», αν και ευελπιστούν ότι, παρά τις αντιθέσεις, ενστάσεις και αντιρρήσεις, τελικά το κόμμα θα πάει προς τις εκλογές χωρίς ισχυρούς κραδασμούς. Αλλωστε ο χρόνος μέχρι την κάλπη θα είναι ελάχιστος και δεν επιτρέπει μία νέα εσωκομματική εσωστρέφεια.
Το πρώτο μεγάλο και προς επίλυση πρόβλημα είναι το πιθανό ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Δημοκρατική Αριστερά και, φυσικά, το ποιοι από τους ανεξάρτητους βουλευτές τελικά θα ενταχθούν στα ψηφοδέλτια του κόμματος.
Προϋποθέσεις
Ετσι κρίσιμο θεωρείται το τετ α τετ του Αλέξη Τσίπρα με τον Φώτη Κουβέλη αμέσως μετά το αποτέλεσμα της τρίτης ψηφοφορίας, στο οποίο αναμένεται να αποσαφηνιστούν και από τις δύο πλευρές οι όροι και οι προϋποθέσεις μίας πιθανής συνεργασίας.
Δηλαδή, από τη μία πλευρά να διασφαλίζεται το μπόνους των 50 εδρών, στο ενδεχόμενο που ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα, και δεύτερον όσα στελέχη της ΔΗΜΑΡ θελήσουν να μπουν στη μάχη του σταυρού να μην τεθούν στην κρίση των μελών της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.
Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, κρατούν χαμηλούς τόνους, δεν λένε πολλά για τη συνεργασία με τη ΔΗΜΑΡ, ενώ αναγνωρίζουν ότι οι πληγές δεν έχουν κλείσει ακόμη μετά τη διάσπαση του Συνασπισμού και την αποχώρηση στελεχών του κόμματος.
Ταυτόχρονα στις τάξεις του κόμματος, κυρίως από στελέχη της «Αριστερής Πλατφόρμας», είναι δεδομένες οι αντιρρήσεις, καθώς εκτιμούν ότι στο όνομα της «κυβερνησιμότητας» δεν πρέπει «να κλίνει προς τα… δεξιά το κόμμα».

Σημειώνεται ότι και στις τάξεις της λεγόμενης πλειοψηφίας, και σε στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας, υπάρχουν φωνές που αμφισβητούν το όφελος από μία συνεργασία με τη ΔΗΜΑΡ.
Είναι ενδεικτικές οι απόψεις από την πλειοψηφία του κόμματος, οι οποίες και με αρθρογραφία χαρακτηρίζουν ως «λάθος» τη συνεργασία με τη ΔΗΜΑΡ. «Η μετάγγιση δημαριτισμού» θα αποτελέσει όχημα για μία πολιτική συμβιβασμού και συγκράτησης του εγχειρήματος του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζει το μέλος της ΚΕ Γ. Παπαϊωάννου, ενώ το μέλος της ΠΓ Χρ. Λάσκος σημειώνει πως «στις πολιτικές μας συμμαχίες δεν χωρούν όσοι στήριξαν ασμένως την τρικομματική, βοηθώντας καθοριστικά την καθόλου δεδομένη αρχικά μακροημέρευσή της, ούτε υποστηρικτές και εφαρμοστές των δολοφονικών μνημονιακών πολιτικών και από υπουργικές θέσεις ακόμη».
Αρνητική στην εκλογική σύμπραξη είναι και η «Αριστερή Πλατφόρμα» του Παναγιώτη Λαφαζάνη, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο να δίνει τον τόνο. «Η ΔΗΜΑΡ στήριξε την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου και συμμετείχε στην τρικομματική κυβέρνηση για μεγάλο χρονικό διάστημα», υποστηρίζει ο κ. Λαφαζάνης, προκρίνοντας συμμαχίες που θα εγγυώνται ότι θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ με συνέπεια και σταθερότητα.

Συνεδρίαση της Κεντρικης Επιτροπής

Η Κουμουνδούρου δεν αναμένει ότι θα αλλάξει δραματικά ο αριθμός των βουλευτών που θα ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην τρίτη και καθοριστική ψηφοφορία και ως εκ τούτου βρίσκεται σε… «εκλογικό πυρετό». Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ότι οι πρόωρες εκλογές είναι μονόδρομος και ότι οι όποιες εξελίξεις το επόμενο διήμερο δεν μπορούν να μεταβάλουν το πολιτικό τοπίο. Ετσι, η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας αύριο ή τη Δευτέρα, εκτός από τις τρέχουσες εξελίξεις, επί της ουσίας θα προετοιμάσει το έδαφος για τη σύγκληση της κρίσιμης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία αναμένεται να διεξαχθεί την ερχόμενη εβδομάδα.
Τα θέματα που θα κυριαρχήσουν είναι οι συνεργασίες και οι συμμαχίες, η κατάρτιση των ψηφοδελτίων και πιθανόν και το εκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.
Αλλωστε, η οδηγία της Κουμουνδούρου προς τις νομαρχιακές οργανώσεις είναι το αργότερο μέχρι την Τρίτη να στείλουν τις προτάσεις τους για τα ψηφοδέλτια της εκλογικής τους περιφέρειας.
Η συσταθείσα επιτροπή εκλογών που έχει συγκροτηθεί, υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα και με τη συμμετοχή του γραμματέα του κόμματος Δημήτρη Βίτσα, του υπεύθυνου Οργανωτικού Τάσου Κορωνάκη και των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων Παναγιώτη Λαφαζάνη, Παναγιώτη Κουρουμπλή και Θοδωρή Δρίτσα, θα πρέπει να εισηγηθεί στην ΠΓ αλλά και στην ΚΕ τις συνεργασίες.
Σύμφωνα με το καταστατικό, η ΚΕ έχει δικαίωμα να επιφυλαχτεί για το 30% και να αποφασίσει για το ποια πρόσωπα, κινήσεις και οργανώσεις θα έχουν θέση στα ψηφοδέλτια.