Με στήριξη ΗΠΑ η ενίσχυση συνεργασίας Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ


imagew-3.aspxΟι ηγέτες της Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και ΗΠΑ συμφώνησαν να αυξήσουν την περιφερειακή συνεργασία, να στηρίξουν την ενεργειακή ανεξαρτησία και ασφάλεια, και να αμυνθούν ενάντια σε εξωτερικές κακόβουλες επιρροές στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή.Αυτό αναφέρει η κοινή δήλωση Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ – ΗΠΑ, μετά την 6η τριμερή Σύνοδο Κορυφής με τη συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, στην ΙερουσαλήμΌπως σημειώνεται, οι «Κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, του κράτους του Ισραήλ, της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας συναντήθηκαν σήμερα στην Ιερουσαλήμ για να διαβεβαιώσουν την κοινή τους δέσμευση να προωθήσουν την ειρήνη, τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευημερία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

cache_728x3000_Analog_medium_674045_955278_2032019 imagew-1.aspxΟ Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τον τριμερή μηχανισμό που δημιούργησαν το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος, σημειώνοντας τη σημασία της αυξανόμενης συνεργασίας.

Οι ηγέτες συμφώνησαν να αυξήσουν την περιφερειακή συνεργασία, να στηρίξουν την ενεργειακή ανεξαρτησία και ασφάλεια, και να αμυνθούν ενάντια σε εξωτερικές κακές επιρροές στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή.

 
Παράλληλα χαιρέτισαν τις πρόσφατες ανακαλύψεις φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο και τις προοπτικές τους στη συμβολή στην ενεργειακή ασφάλεια και τις εναλλακτικές πηγές.


  Η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ ξεκίνησε στις 19:00 με τη συμμετοχή του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, στην Ιερουσαλήμ. Ακολούθησαν διμερείς συναντήσεις του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Μάικ Πομπέο και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μίλησε για υπέροχη στιγμή και ευχαρίστησε τον Βενιαμίν Νετανιάχου για την ιστορική σύνοδο στην Ιερουσαλήμ. Ταυτόχρονα, εξέφρασε τη χαρά του για τη συμμετοχή του Μάικ Πομπέο, η οποία δίνει προστιθέμενη αξία στη Σύνοδο.
«Είμαστε ευτυχείς που ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, κ. Mike Pompeo, μας ενώνει σήμερα. Η παρουσία του είναι μια απτή απόδειξη ότι οι τρεις χώρες μας αποτελούν αξιόπιστους εταίρους των ΗΠΑ, ιδιαίτερα στους τομείς της ενέργειας και της ασφάλειας, και μια σταθερή σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο» είπε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι η συνεργασία των τριών χωρών έγινε στρατηγικής σημασίας κάτι που επιβεβαιώνει η παρουσία του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών.

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο χαρακτήρισε εταίρους στον τομέα της Ενέργειας και της Ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συνοδεύεται στο Ισραήλ από τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη, τον Υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Πρόδρομο Προδρόμου.

Διμερείς συναντήσεις μεγάλης σημασίας

Ανάμεσα στα θέματα που απασχόλησαν τη συνάντηση Αναστασιάδη-Νετανιάχου ήταν θέματα Ενέργειας, ασφάλειας, περιφερειακές εξελίξεις, καθώς και οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε διμερή συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Μάικλ Πομπέο, ο οποίος συμμετείχε στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ.

Με τον κ. Πομπέο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συζήτησαν θέματα που άπτονται της Ενέργειας και της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, οι διμερείς σχέσεις Κύπρου – ΗΠΑ, οι περιφερειακές εξελίξεις, και το Κυπριακό.

Στις διμερείς συναντήσεις παρέστησαν, επίσης, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Υπουργός Ενέργειας κ. Γιώργος Λακκοτρύπης και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου.

Σε δηλώσεις το με το πέρας των συναντήσεων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε «ιστορική» την Τετραμερή συνάντηση.

Ανέφερε ότι τόσο στην Τετραμερή όσο και στις διμερείς συναντήσεις καλύφθηκαν και ζητήματα πέραν των ενεργειακών.

Όπως είπε, με τον Μάικ Πομπέο συζητήθηκαν και θέματα στα οποία μπορούν να συνεργαστούν ΗΠΑ και Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Είναι απόλυτα γνώστης όσων διαδραματίζονται» δήλωσε για τον Μάικ Πομπέο σε σχέση με το Κυπριακό, αναφέροντας ότι επισημάνθηκαν στη συνάντηση οι δυσκολίες που αντιμετωπίζονται.

 Πριν την Τριμερή διεξήχθη διμερής συνάντηση του Βενιαμίν Νετανιάχου με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στο πρωθυπουργικό γραφείο στην Ιερουσαλήμ.

Σε δηλώσεις τους οι Βενιαμίν Νετανιάχου και Μάικ Πομπέο στάθηκαν ιδιαίτερα στις εξαιρετικές σχέσεις Ισραήλ-ΗΠΑ, ενώ ανέφεραν πως συζήτησαν τις εξελίξεις με το Ιράν. Επιβεβαίωσαν πως στην Τριμερή που ακολουθεί θα συζητήσουν θέματα ενεργειακής ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο.