Ζαχάροβα: ΗΠΑ και Ε.Ε. χωρίς στοιχεια καταγγέλλουν ρωσική προπαγάνδα

1283787Κανένα στοιχείο για τις ισχυριζόμενες δραστηριότητες προπαγάνδας των ρωσικών μέσων μαζικής ενημέρωσης δεν έχουν δώσει ακόμα οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση, κατάγγειλε  σήμερα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών  Μαρία Ζαχάροβα.

«Ξέρετε πόσα άμεσα αιτήματα, διαβήματα και προτάσεις στείλαμε στους συναδέλφους μας στις Ηνωμένες Πολιτείες και στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Στο Υπουργείο Εξωτερικών, σε πρεσβευτές και εκπροσώπους, το κάναμε εκατοντάδες φορές, αλλά λάβαμε μηδέν απαντήσεις. Κατηγορούν μόνο τη Ρωσία με μηδενικά αποδεικτικά στοιχεία ή υποστηρικτικά υλικά », ανέφερε η Ζαχάροβα.

Η εκπρόσωπος σχολίασε ακόμη την πρόσφατη σύσταση που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με τις δραστηριότητες προπαγάνδας «τρίτων».

Το κείμενο επιμένει ρητά ότι κύριος στόχος είναι να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση σχετικά με τις «εκστρατείες παραπληροφόρησης της Ρωσίας, καθώς αυτό αποτελεί τη βασική πηγή παραπληροφόρησης στην Ευρώπη».

Η σύσταση αποτελεί συνέχεια της μεγάλης έκθεσης που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2016, η οποία καλούσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναγνωρίσει και να εκθέσει τη «ρωσική παραπληροφόρηση και πολεμική προπαγάνδα».

Ένα κύμα αντιρωσικής ρητορικής έχει ξεκινήσει στη δύση από το 2016.

Την εποχή εκείνη, η Μόσχα κατηγορήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι παρενέβη στις προεδρικές της εκλογές.

Η Ευρώπη λίγο αργότερα υποστήριξε ότι η Ρωσία είχε επιχειρήσει να παρέμβει στο δημοψήφισμα για το Brexit του 2016 καθώς και την ψήφο ανεξαρτησίας της Καταλανίας το 2017.

Οι παραπάνω καταγγελίες δεν στηρίχθηκαν ποτέ με ουσιαστικές αποδείξεις.