Βρετανία: Εγκρίθηκε η αναβολή του Brexit με 412 ψήφους υπέρ και 202

 

imagew-3.aspxΥπέρ της αναβολής του Brexit με ψήφους 412 υπέρ και 202 κατά τάχθηκε η Βουλή των Κοινοτήτων.

Η πρόταση που εγκρίθηκε εξουσιοδοτεί τη βρετανική κυβέρνηση να ζητήσει παράταση της διαδικασίας του Άρθρου 50.

Ορίζει επίσης ότι αν η Βουλή επικυρώσει σε μία νέα ψηφοφορία έως την 20ή Μαρτίου τη συμφωνία του Brexit που έχει απορριφθεί σε δύο προηγούμενες ψηφοφορίες, τότε η Τερέζα Μέι θα ζητήσει μία παράταση έως την 30ή Ιουνίου, απλά και μόνο για να περάσει η σχετική νομοθεσία από το βρετανικό κοινοβούλιο.

Ενδεχόμενη τρίτη απόρριψη της συμφωνίας θα σημαίνει πιθανότητα μεγαλύτερης διάρκειας αναβολή και συμμετοχή της Βρετανίας στις Ευρωεκλογές.

Νωρίτερα απορρίφθηκε και η τρίτη τροπολογία των Βρετανών βουλευτών στη διαδικασία ψηφοφορίας στη Βουλή των Κοινοτήτων για την αναβολή του Brexit.

Επρόκειτο για τροπολογία του Εργατικού Κόμματος που όριζε ότι θα έπρεπε να εξασφαλιστεί κοινοβουλευτικός χρόνος μετά την αναβολή της εξόδου από την ΕΕ ώστε «να βρεθεί μία πλειοψηφία για μια διαφορετική προσέγγιση».

Η τέταρτη τροπολογία που απαγόρευε την επαναφορά της απορριφθείσας συμφωνίας του Brexit στη Βουλή αποσύρθηκε την τελευταία στιγμή.

Οι βουλευτές ψήφισαν στο τέλος επί της κύριας κυβερνητικής πρότασης για αναβολή του Brexit.

Η πρόταση συνδέει τους όρους του αιτήματος για αναβολή που θα υποβάλει στις Βρυξέλλες η Τερέζα Μέι με το αποτέλεσμα μιας τρίτης ψηφοφορίας επί της συμφωνίας του Brexit, η οποία έχει ήδη απορριφθεί δύο φορές.

Η τρίτη «ουσιώδης ψηφοφορία» θα διεξαχθεί το αργότερο την προσεχή Τετάρτη.