Κατρούγκαλος: «Δεν υπήρξε καμιά πίεση από τη Ρωσία για τη συμφωνία των Πρεσπών»

2188765Την άποψη  του ότι στις επικείμενες εκλογές οι ψηφοφόροι δεν θα αποφασίσουν μόνο με γνώμονα την Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και το γεγονός ότι η Ελλάδα βγήκε από τα ευρωπαϊκά προγράμματα διάσωσης, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας , Γιώργος Κατρούγκαλος σε συνέντευξή του στην ηλεκτρονική έκδοση του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel.

Δεν υπήρξε καμία πίεση από τη Ρωσία

Ο κ. Κατρούγκαλος απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον ρόλο της Ρωσίας, των ΗΠΑ και της Τουρκίας στην υπόθεση της Συμφωνίας των Πρεσπών, είπε ότι αυτές οι τρεις χώρες έχουν συμφέροντα στην περιοχή και προσπαθούν να τα επιβάλλουν. Πρόσθεσε ότι η Ρωσία είναι αντίθετη στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και διευκρίνισε ότι στις συνομιλίες για τη Βόρεια Μακεδονία, «το θέμα ήταν τα δικά μας συμφέροντα».

«Δεν υπήρξε καμία πίεση από την Ρωσία. Έτσι κι αλλιώς, δεν επιτρέπουμε να μας πιέζουν», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε  ότι μετά την Συμφωνία των Πρεσπών, η διεθνής θέση της Ελλάδας έχει αναβαθμιστεί, ενώ η χώρα διαθέτει μεγαλύτερο διπλωματικό κεφάλαιο από ποτέ.

Χαρακτήρισε την Ελλάδα ως ένα κράτος που εξάγει σταθερότητα και πρόσθεσε ότι στόχος πλέον, είναι η οικοδόμηση στρατηγικής εταιρικής σχέσης όχι μόνο με την Βόρεια Μακεδονία, αλλά με ολόκληρη την περιοχή.

«Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια πρωτοποριακή συμφωνία — για την οποία πιστεύω ότι το Νόμπελ Ειρήνης θα ήταν μια κατάλληλη αναγνώριση», είπε ο κ. Κατρούγκαλος.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ — ΜΠΕ, ερωτηθείς για τον φόβο πολλών Ελλήνων ότι ο Μέγας Αλέξανδρος δεν θα θεωρείται πλέον Έλληνας και για το ότι σε βρετανικό κουίζ, σε ερώτηση σχετικά με την εθνικότητα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, η απάντηση «Έλληνας» θεωρείτο «λάθος», ο κ. Κατρούγκαλος απαντά κατηγορηματικά ότι «κανένας δεν πιστεύει ότι ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν Σλάβος» και προσθέτει χαρακτηριστικά:

«Λάθη γίνονται πάντα. Θυμάμαι το χολιγουντιανό μπλοκμπάστερ για τον Αλέξανδρο: Όταν έμπαινε στη μάχη, φώναζε: “Στην Ελλάδα!” Ακόμη και σε μια ταινία του Χόλιγουντ, η οποία αντικατοπτρίζει τις αντιλήψεις του μέσου ανθρώπου, είναι σαφές τι ήταν η Ελλάδα και τι ήταν η αρχαία Μακεδονία».

Ο υπουργός Εξωτερικών απέδωσε σε «αβλεψία» το πρόσφατο περιστατικό με το περίπτερο της Βόρειας Μακεδονίας στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού του Βερολίνου, το οποίο έφερε την επιγραφή «Μακεδονία» και άλλαξε έπειτα από διαμαρτυρίες. Όπως είπε η πρόθεση της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας να εφαρμόσει την Συμφωνία είναι προφανής και τυχόν παραβιάσεις της, είτε από αβλεψία είτε από συνήθεια, καταγράφονται άμεσα και εξαλείφονται.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το υψηλό ποσοστό των Ελλήνων οι οποίοι, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, απορρίπτουν την Συμφωνία των Πρεσπών, ο υπουργός σημειώνει ότι το ποσοστό έχει διακυμάνσεις από έρευνα σε έρευνα και κάνει λόγο για συναισθηματική αντίδραση, η οποία μπορεί να εξηγηθεί από το γεγονός ότι τα χρόνια της κρίσης πληγώθηκε η εθνική υπερηφάνεια μεγάλου μέρους του πληθυσμού.