Αμεσο κίνδυνο διατρέχει η ζωή του ρώσου επιχειρηματία Γεβγκένι Καλίνιν αν η Ελλάδα τον εκδόσει στην Ουκρανία

Αμεσο κίνδυνο διατρέχει η ζωή του ρώσου επιχειρηματία Γεβγκένι Καλίνιν σε περίπτωση έκδοσής του στην Ουκρανία, προειδοποιεί ο δικηγόρος του, Ιωάννης Ραχιώτης.2475297

Η ζωή του ρώσου επιχειρηματία Γεβγκένι Καλίνιν που συνελήφθη πριν λίγες ημέρες στη χώρα μας κινδυνεύει εάν εκδοθεί στην Ουκρανία, προειδοποιεί ο δικηγόρος του, Ιωάννης Ραχιώτης.

Όπως εξηγεί, η ιδιότητα του ως Ρώσου πολίτη και οι επιχειρηματικές του δραστηριότητες θέτουν τη ζωή του σε κίνδυνο εάν η Ελλάδα τον εκδώσει στην Ουκρανία.

«Σε περίπτωση έκδοσης του κ Καλίνιν, η ζωή του θα βρεθεί σε άμεσο κίνδυνο ακόμη και μόνο λόγω της ιδιότητάς του ως Ρώσου πολίτη και περισσότερο επειδή εργάστηκε στη χώρα σε υψηλές θέσεις του ιδιωτικού τομέα επί των προηγούμενων δημοκρατικά εκλεγμένων κυβερνήσεων επειδή το σημερινό ουκρανικό καθεστώς έχει επιδοθεί σε διώξεις εναντίον των εκατομμυρίων πολιτών του Ρωσικής καταγωγής και πολύ περισσότερο κατά των Ρώσων πολιτών που εργάσθηκαν στη χώρα την περίοδο των δημοκρατικά εκλεγμένων προηγούμενων κυβερνήσεων, θεωρώντας τους συλλήβδην “εχθρούς”», σημείωσε, ο δικηγόρος του.

Ακόμη, έκανε έκκληση στον υπουργό Δικαιοσύνη να διατάξει ο ίδιος προσωπικά την άμεση απόλυση του από τις φυλακές μέχρι να υποβληθεί και να κριθεί το αίτημα έκδοσης.

«Ο Έλληνας Υπουργός Δικαιοσύνης έχει εξουσία (Αρθρο 445 παρ. 2 εδ. Τελευταίο, Κώδικα Ποινικής Δικονομίας) να διατάξει ο ίδιος προσωπικά την άμεση απόλυση του κρατούμενου από τις φυλακές μέχρι να υποβληθεί και να κριθεί το αίτημα έκδοσης», σημειώνει ο δικηγόρος.

Ο κ. Ραχιώτης αναφέρεται ακόμη στις συνθήκης σύλληψης του Καλίνιν στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος και ενώ ταξίδεψε στη χώρα μας για επαγγελματική συνάντηση.

Όπως αναφέρει η αιτιολογία για τη σύλληψή του ήταν το από την Ουκρανία αίτημα προς την Ιντερπόλ για έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης, ένα αίτημα που όπως διευκρινίζει δεν έχει εγκριθεί από το Γενικό Γραμματέα της Ιντερπόλ.

Στη συνέχεια, και παρά την παραπάνω ενημέρωση κρατήθηκε με εντολή της προϊσταμένης του τμήματος εκδόσεων της Εισαγγελίας Αθηνών Εισαγγελέως Εφετών κας Μαλούχου και την επόμενη ημέρα το πρωί ο Αντεισαγγελέας Εφετών κος Ζημιανίτης διέταξε τη φυλάκισή του μέχρι να στείλει η Ουκρανία αίτημα έκδοσης.

«Και οι δύο Εισαγγελείς που επιλήφθηκαν, καίτοι είχαν διακριτική ευχέρεια να τον αφήσουν ελεύθερο, έστω και με κάποιους όρους, αφού δεν υπήρχε ούτε «ερυθρά αγγελία», ούτε αίτημα έκδοσης, προτίμησαν να τον κρατήσουν αρχικά και στη συνέχεια να τον φυλακίσουν, για 40 ημέρες —το ανώτατο που επιτρέπεται».

Ο κ. Ραχιώτης εξηγεί πως ο Καλίνιν διώκεται με την κατηγορία σύστασης εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό τη φοροδιαφυγή και την αποφυγή πληρωμής δασμών και σημειώνει πως ως χρόνος τέλεσης των «εγκλημάτων» αναφέρεται η περίοδος 2011-2013, δηλαδή πριν το ακροδεξιό πραξικόπημα του 2014 που έφερε στην εξουσία το σημερινό Ουκρανικό καθεστώς.

Παράλληλα, κάνει γνωστό πως ως αιτιολογία για την υποβολή του αιτήματος αναφέρεται ένταλμα Ουκρανού δικαστή για προσωρινή του κράτηση επειδή δεν εμφανίστηκε να εξετασθεί στην ανάκριση, που έγινε το 2017.

«Βέβαια τον κάλεσε ως κάτοικο…Κιέβου, καίτοι γνωρίζουν από τον τύπο και το διαδίκτυο ότι μετά το πραξικόπημα, έφυγε από την Ουκρανία και ζει και εργάζεται σε μεγάλη εταιρεία στη Μόσχα. Ουδέποτε υπέβαλαν στις Ρωσικές αρχές αίτημα για εξέτασή του ή για άλλη δικαστική συνδρομή καίτοι υπάρχει σχετική σύμβαση μεταξύ των δύο χωρών», υπογραμμίζει ο κ. Ραχιώτης.

Ο δικηγόρος του Καλίνιν, τέλος, επαναλαμβάνει πως αν τελικά υποβληθεί αίτημα έκδοσης από την Ουκρανία, να απορριφθεί από την ελληνική δικαιοσύνη ώστε «να γίνει σεβαστό το δικαίωμά του στη ζωή, καθώς και το κυριαρχικό δικαίωμα της χώρας του, και κάθε χώρας,να προστατεύει τους πολίτες της από άδικες καταδιώξεις».

Δριμύ κατηγορώ

Στο μεταξύ ,

Δριμύ κατηγορώ απευθύνει μέσα από τις φυλακές Κορυδαλλού, ο Ρώσος επιχειρηματίας Γεβγκένι Καλίνιν που συνελήφθη πριν από λίγες ημέρες από τις ελληνικές αρχές, κατόπιν αιτήματος της Ουκρανίας.

Ο 52χρονος επιχειρηματίας που είναι ειδικός στον τομέα της ενέργειας, καλεί τις ελληνικές αρχές να μην τον εκδώσουν στην Ουκρανία καθώς όχι μόνο δεν θα τύχει δίκαιης δίκης, αλλά απειλείται και η ίδια του η ζωή.

«Είναι προφανές ότι στην Ουκρανία δεν έχω καμία πιθανότητα για μια δίκαιη δίκη και επιπλέον η έκδοσή μου στο ουκρανικό καθεστώς συνεπάγεται 100% απειλή για τη ζωή μου. Με απλά λόγια είτε θα σκοτωθώ από την αστυνομία ή τους ακραίους ή ζητήσουν τεράστια αμοιβή για να “κλείσουν την υπόθεση”», αναφέρει ο Καλίνιν.

Ο Καλίνιν, αρνείται τις κατηγορίες που του αποδίδουν οι ουκρανικές αρχές και συνδέει τη σύλληψή του με πολιτικές σκοπιμότητες. Τονίζει επίσης, ότι δεν περίμενε ποτέ ότι οι ελληνικές αρχές θα έπαιρναν Ρώσους ως «ομήρους» προς όφελος της Ουκρανίας και μάλιστα με βάση ένα «μη εγκεκριμένο ένταλμα της Interpol».

«Ποτέ δεν είχα φανταστεί ότι η Σομαλία βρίσκεται τόσο κοντά. Ποτέ δεν πίστευα ότι οι ελληνικές αρχές θα έπαιρναν Ρώσους ως ομήρους προς όφελος της Ουκρανίας. Μπορώ να φανταστώ πόσο ενθουσιασμό και χειροκροτήματα προκάλεσε η είδηση της ομηρίας μου στα ουκρανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Μπορώ επίσης να φανταστώ πόση λάσπη έριξαν επάνω μου αποκαλώντας με “συνεργό του Κουρτσένκο” και “σύντροφο του Γιανούκοβιτς”», αναφέρει στην επιστολή του ο Καλίνιν.

Ο Ρώσος επιχειρηματίας, συνελήφθη την περασμένη Πέμπτη, μετά από αίτημα της Ουκρανίας ενώ βρισκόταν σε επαγγελματικό ταξίδι. Ο Εισαγγελέας Εφετών Αθηνών, αρμόδιος για θέματα έδοσης, διέταξε την προφυλάκισή του στις φυλακές Κορυδαλλού, έως ότου σταλεί στην Ελλάδα, το ουκρανικό αίτημα έκδοσής του. Κατηγορείται από τις Ουκρανικές αρχές για παραβίαση φορολογικών νόμων.

Ο δικηγόρος του, Γιάννης Ραχιώτης, δήλωσε στο Sputnik ότι η δίωξή του είναι πολιτικό θέμα.

«Ο Καλίνιν βρίσκεται στη λίστα του γνωστού ιστότοπου”Peacemaker”. Κατηγορείται για το γεγονός ότι εργάστηκε σε εταιρείες οι οποίες υποτίθεται ότι ελέγχονταν από υποστηρικτές του πρώην προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς», δήλωσε ο Ραχιώτης.

Πηγή: Sputnik