Υπογράφηκε το συμβόλαιο για την ανέγερση του νέου αρχαιολογικού μουσείου

Η κατασκευή ς του Έργου ανέρχεται στα €83 εκατομμύρια μη περιλαμβανομένου του ΦΠΑ, και θα ανεγερθεί σε τρεις φάσεις 

Oρόσημο για τον πολιτισμό της Κύπρου χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα η Υπουργός Μεταφορών, Βασιλική Αναστασιάδου, καθώς μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης ένα μεγαλεπήβολο έργο, το οποίο θα στεγάσει τον ανεκτίμητο αρχαιολογικό πλούτο του τόπου μας, το νέο αρχαιολογικό μουσείο.imagew.aspx

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΤΠ, η κ. Αναστασιάδου είπε ότι σήμερα “κάνουμε ένα σημαντικότατο βήμα προς την υλοποίηση ενός ονείρου δεκαετιών. Στόχος μας είναι να αποκτήσει η χώρα μας ένα μουσείο αντάξιο των αρχαιοτήτων που διαθέτει. Ένα μουσείο, για το οποίο να αισθανόμαστε περήφανοι. Οι μουσειακοί χώροι, άλλωστε, είναι κτίρια που προστατεύουν τη μνήμη, διερμηνεύουν το παρελθόν και καλλιεργούν την παιδεία”.

Εξήγησε ότι το συμβόλαιο που υπογράφηκε σήμερα από τον Αναπληρωτή Διευθυντή του Τμήματος Δημοσίων Έργων, Σωκράτη Ζαπίτη και την Αρχιτέκτονα, Θεώνη Ξάνθη που κέρδισε το πρώτο βραβείο στον Διεθνή Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό, αφορά στη Μελέτη και Επίβλεψη της Α’ Φάσης του Νέου Κυπριακού Μουσείου.

Συνεχάρη την κ. Ξάνθη για την εξαιρετική δουλειά και τον εντυπωσιακό αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, ο οποίος της εξασφάλισε άλλωστε, το 1ο βραβείο στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό. “Είμαι βέβαιη ότι το αποτέλεσμα θα είναι εξίσου εντυπωσιακό”, είπε.880x495_370388

Η δημιουργία, ανέφερε, του νέου Μουσείου θα βασίζεται σε μία σύγχρονη καινοτόμα πρόταση. Μια πρόταση, όπως είπε, που θα αναδεικνύει ένα μοντέρνο, διαχρονικό, δημόσιο κτίριο-μνημείο, το οποίο θα αποτελεί σημείο αναφοράς, διαθέτοντας όλες τις απαραίτητες τεχνικές εγκαταστάσεις, που θα ανταποκρίνονται στη συντήρηση των ανεκτίμητων έργων της κυπριακής τέχνης

Το Μουσείο, πρόσθεσε, είναι διαχωρισμένο σε τρεις χωρικές και νοηματικές ενότητες και αναμένεται να αναβαθμίσει τον μουσειακό χάρτη της χώρας, διασώζοντας και διαδίδοντας την ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού του τόπου μας. “Πρόκειται για 3 όγκους οι οποίοι είναι ψηλά από το έδαφος και οι οποίοι ονομάζονται τόπος, θάλασσα και κόσμος. Θα διηγούνται τις συλλογές και τη χρονολογική εξέλιξη της ιστορίας της αρχαιολογίας”.

Το έργο θα κατασκευαστεί στο τεμάχιο του παλιού Νοσοκομείου Λευκωσίας, που περικλείεται από τις λεωφόρους Τζιαβαχαρλάλ Νεχρού και Χείλωνος και από τον ποταμό Πεδιαίο. Βρίσκεται κοντά στο υφιστάμενο Αρχαιολογικό Μουσείο και τη Βουλή των Αντιπροσώπων.Unknown-1

Το έργο, συνέχισε η Υπουργός, θα κατασκευαστεί σε δύο φάσεις, η πρώτη θα περιλαμβάνει τους μόνιμους και περιοδικούς εκθεσιακούς χώρους, εργαστήρια, αποθηκευτικούς χώρους για τις αρχαιότητες, γραφεία διοίκησης, εστιατόριο και καφετέρια, κατάστημα αναμνηστικών δώρων και διάφορους βοηθητικούς χώρους. Η δεύτερη φάση θα περιλαμβάνει Βιβλιοθήκη, Αίθουσα Διασκέψεων και τα γραφεία του Τμήματος Αρχαιοτήτων, πρόσθεσε.

Εξήγησε επίσης ότι το Συμβόλαιο που υπογράφηκε σήμερα περιλαμβάνει την ετοιμασία όλων των μελετών και την επίβλεψη της Α’ φάσης του έργου. “Για την κατασκευή  θα προκηρυχτεί διαγωνισμός τον Νοέμβριο του 2020. Το πρώτο στάδιο που θα περιλαμβάνει αποπεράτωση της εξωτερικής κατασκευής των κτηρίων και του περιβάλλοντος χώρου θα συμπληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2022. Το δεύτερο στάδιο που θα περιλαμβάνει τις εσωτερικές εργασίες συμπεριλαμβανομένων και όλων των Μουσειολογικών και Μουσειογραφικών κατασκευών, θα  αποπερατωθεί τον Ιούνιο του 2024. Στις υποχρεώσεις του Εργολάβου θα περιλαμβάνεται και η δωδεκαετής Συντήρηση του Έργου”.

Σημειώνεται τέλος ότι η εκτιμώμενη αξία του καθαρού ποσού της κατασκευής του Έργου ανέρχεται στα €83 εκατομμύρια μη περιλαμβανομένου του ΦΠΑ.