Ουκρανία:Πυρκαγιά στην αποκλεισμένη περιοχή Τσέρνομπιλ με ραδιενεργά υλικά

Πυρκαγιά στην αποκλεισμένη περιοχή του Τσέρνομπιλ απειλεί να προκαλέσει μόλυνση της ατμόσφαιρας, καθώς καίγονται ξύλα τα οποία είναι γεμάτα από ραδιενεργή ακτινοβολία.

 

Μια μεγάλη πυρκαγιά έχει ξεσπάσει στην αποκλεισμένη ζώνη του Τσέρνομπιλ — το σημείο της χειρότερης πυρηνικής καταστροφής στην ανθρώπινη ιστορία. Η πυρκαγιά έπληξε ένα δάσος περίπου 20 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο της καταστροφής.1274515

Η πυρκαγιά μέσα στη «νεκρή ζώνη» του Τσέρνομπιλ στη βόρεια Ουκρανία ξεκίνησε την Κυριακή, όταν ξηρό χορτάρι πήρε φωτιά, σύμφωνα με δήλωση της υπηρεσίας έκτακτης ανάγκης της Ουκρανίας. Η φλόγα έφτασε έπειτα σε ένα δάσος κοντά στο εγκαταλελειμμένο χωριό Μπίτσκι που βρίσκεται περίπου 24 χιλιόμετρα (15 μίλια) μακριά από τον κατεστραμμένο πυρηνικό αντιδραστήρα.

Σύμφωνα με το RT, περίπου 5 στρέμματα δάσους τυλίχτηκαν στις φλόγες. Τρία πυροσβεστικά οχήματα και 18 μέλη των ομάδων έκτακτης ανάγκης έχουν σταλεί για να αντιμετωπίσουν την πυρκαγιά, σύμφωνα με τη δήλωση της υπηρεσίας έκτακτης ανάγκης.

Η αποκλεισμένη ζώνη του Τσέρνομπιλ, μια περιοχή που έχει μολυνθεί πολύ από την καταστροφή, έχει επανειλημμένα γίνει μάρτυρας πυρκαγιών τα τελευταία χρόνια. Μια μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε εκεί τον Ιούνιο του 2018. Μια άλλη φωτιά, η οποία έκαψε 25 εκτάρια (60 στρέμματα) γης, την έπληξε το 2017.

Ενώ η καύση πιθανών ραδιενεργών ξύλων και θάμνων θα μπορούσε να απελευθερώσει κάποια επικίνδυνα αέρια στην ατμόσφαιρα, η δήλωση που εξέδωσαν οι αξιωματούχοι της Ουκρανίας δεν ανέφερε παρόμοιους κινδύνους για τώρα.

​Το Τσέρνομπιλ έγινε ο τόπος μιας από τις μεγαλύτερες πυρηνικές καταστροφές στην ιστορία, όταν ένας αντιδραστήρας εξερράγη κατά τη διάρκεια μιας δοκιμής συστήματος ασφαλείας στις 26 Απριλίου 1986, οδηγώντας σε μαζική μόλυνση της γύρω περιοχής και πέρα από αυτήν. Η καταστροφική έκρηξη απελευθέρωσε 400 φορές περισσότερο ραδιενεργό υλικό από ότι η ατομική βόμβα που έπεσε στη Χιροσίμα στο τέλος του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο σοβαρά κατεστραμμένος αντιδραστήρας σφραγίστηκε από μια προστατευτική «σαρκοφάγο» από χάλυβα και σκυρόδεμα, ενώ η κοντινή πόλη Πριπγιάτ με πληθυσμό 50.000 ατόμων εκκενώθηκε. Ένα ραδιενεργό σύννεφο κάλυψε ένα τεράστιο κομμάτι της Ευρώπης μετά την καταστροφή.

Σήμερα, το Πριπγιάτ είναι μια πόλη-φάντασμα, ενώ η μολυσμένη περιοχή των 30 χιλιομέτρων γύρω από τον αντιδραστήρα έχει μετατραπεί σε αποκλεισμένη ζώνη, η οποία εδώ και χρόνια έχει απαγορευθεί για οποιονδήποτε επισκέπτη.

Εντούτοις, στην περιοχή αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια έντονη βλάστηση, γεγονός που παρακολουθείται με ενδιαφέρον από τους επιστήμονες.