Οικοδόμοι:Ομόφωνη απόφαση για κλιμάκωση μέτρων

Σε εξουσιοδότηση, σχεδόν ομόφωνα, κατόπιν μυστικής ψηφοφορίας, των Διοικητικών Συμβουλίων των Συντεχνιών Οικοδόμων, όπως προχωρήσουν στο εγγύς μέλλον σε κλιμάκωση των μέτρων, εάν δεν υπάρξει άμεση επίλυση της διαφοράς που έχει προκύψει, προχώρησαν σήμερα οι απεργιακές συνελεύσεις των εργαζομένων που πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις επαρχίες.imagew-6.aspx

Αυτό αναφέρεται σε σημερινή κοινή ανακοίνωση των Συντεχνιών Οικοδόμων ΠΕΟ, ΣΕΚ και ΔΕΟΚ, προσθέτοντας ότι «μέσα από τις απεργιακές συνελεύσεις, οι απεργοί οικοδόμοι έστειλαν μήνυμα ενότητας προς όλους τους εργαζόμενους της Κύπρου και τους ευχαριστούν για την αμέριστη συμπαράσταση στον δίκαιο αγώνα τους».

Αναφέρουν επίσης ότι οι εργαζόμενοι στην οικοδομική βιομηχανία, έχουν εκφράσει την αποφασιστικότητά τους μέσα από τις απεργιακές τους συνελεύσεις, ότι θα συνεχίσουν τον δίκαιο αγώνα τους, μέχρις ότου η ηγεσία της Ομοσπονδίας Εργολάβων Οικοδομών αλλάξει στάση και, επιτέλους, βάλει σε πράξη τις γραπτές της δεσμεύσεις.

«Η απαράδεκτη στάση που τήρησε η εργοδοτική πλευρά, απορρίπτοντας τα συμφωνηθέντα, δείχνει και την πραγματική της πρόθεση, που δεν είναι άλλη από τη διαιώνιση της κατάστασης που επικρατεί στην οικοδομική βιομηχανία, με τις πολλές παραβιάσεις της συλλογικής σύμβασης, και κατ’ επέκταση, των εργατικών νομοθεσιών», καταλήγουν οι συντεχνίες ΠΕΟ, ΣΕΚ και ΔΕΟΚ.

Η Ο.Σ.Ε.Ο.Κ. καταδικάζει

Η Ομοσπονδία Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (Ο.Σ.Ε.Ο.Κ.) καταδικάζει την απεργία που πραγματοποίησαν σήμερα οι Συντεχνίες Οικοδόμων ΠΕΟ, ΣΕΚ και ΔΕΟΚ και την χαρακτηρίζει άσκοπη και άκαιρη.

Ανακοίνωση της ΟΣΕΟΚ αναφέρει ότι μεσούσης της διαδικασίας για την ανανέωση της Συλλογικής Σύμβασης και παρά το γεγονός ότι η εργοδοτική πλευρά έχει υποβάλει πρόταση που προνοούσε αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων, οι συντεχνίες προχώρησαν στην απεργία και προσθέτει ότι οι οργανωμένοι εργολάβοι, δηλώνουν εκ νέου, για ακόμη μία φορά την ετοιμότητά τους για συνέχιση του διαλόγου, που θα οδηγήσει σε συμφωνία για την ανανέωση της Συλλογικής Σύμβασης στην Οικοδομική Βιομηχανία, η οποία θα επιφέρει την εργατική ειρήνη, θα διασφαλίσει τις απολαβές των εργαζομένων και θα οδηγήσει στο αναμενόμενο όφελος στην οικονομία του τόπου.

“Δηλώνεται όμως ταυτόχρονα”, προστίθεται, “ότι περαιτέρω διάλογος δεν μπορεί να αναπτυχθεί ενόσω θα υπάρχουν απειλές και αναταραχές, προειδοποιώντας παράλληλα για τα οδυνηρά συνεπακόλουθα από μία ενδεχόμενη οπισθοδρόμηση της κατασκευαστικής δραστηριότητας”.

Αναφέρει ότι η σημερινή απεργία στοίχισε σε όλους πολλά και συμπληρώνει “στους εργαζόμενους, στους εργοδότες και συνεργάτες τους καθώς και στην οικονομία του τόπου γενικότερα”.

“Δεν υπάρχουν περιθώρια επανάληψης παρόμοιων καταστάσεων. Με γνώμονα τα πιο πάνω, καλούμε τους εταίρους μας όπως προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ώστε να συμφωνηθεί η Συλλογική Σύμβαση για να προχωρήσουμε μπροστά και μόνο” καταλήγει η ανακοίνωση.