Σε 24ωρη απεργία κατέρχονται από το πρωί οι εργαζόμενοι στην οικοδομική βιομηχανία

Σε 24ωρη παγκύπρια προειδοποιητική απεργία κατέρχονται από το πρωί χιλιάδες εργαζόμενοι στην οικοδομική βιομηχανία, μέλη των συντεχνιών ΠΕΟ, ΣΕΚ και ΔΕΟΚ.Unknown

Στις 12.00 θα πραγματοποιήσουν απεργιακές συγκεντρώσεις στα επαρχιακά οικήματα των Συντεχνιών. Στις πόλεις Λευκωσία και Πάφο οι συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν στο οίκημα της ΠΕΟ, ενώ στις πόλεις Λεμεσό, Λάρνακα και Αμμόχωστο στο οίκημα της ΣΕΚ.

Οι τρεις συντεχνίες καταγγέλλουν την Ομοσπονδία Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών (ΟΣΕΟΚ)  ότι δεν σέβεται τα συμφωνηθέντα και τη Συλλογική Σύμβαση.

Συγκεκριμένα, οι συντεχνίες υποστηρίζουν ότι εργατική και εργοδοτική πλευρά, κατέληξαν σε συμφωνία τόσο για το Προσχέδιο Νόμου που αφορά τη νομοθετική ρύθμιση αριθμού βασικών όρων που περιέχονται στη Συλλογική Σύμβαση της Οικοδομικής Βιομηχανίας, όσο και για τη νέα Συλλογική Σύμβαση που θα ετίθετο σε εφαρμογή μετά την ψήφιση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων του σχετικού προσχεδίου Νόμου που είχε συμφωνηθεί.

Αναφέρουν ότι το Νομοσχέδιο προνοεί την καθολική εφαρμογή από όλους τους εργολάβους του ωραρίου των 38 ωρών, της μισθοδοσίας που προνοεί η Συλλογική Σύμβαση, το φιλοδώρημα, τις εορτές – αργίες και το Ταμείο Προνοίας και αναφέρουν ότι οι εργολάβοι, παρά το γεγονός ότι στην αρχή συμφώνησαν και υπέγραψαν, ύστερα άλλαξαν στάση και δε δέχονται τη συμφωνία.

Από την πλευρά της η Ομοσπονδία Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου καταδικάζει την εξαγγελία από μέρους των συντεχνιών οικοδόμων ΠΕΟ, ΣΕΚ και ΔΕΟΚ, 24ωρης απεργίας, σήμερα 13 Φεβρουαρίου, εν μέσω των διεργασιών συνομολόγησης Συλλογικής Σύμβασης, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Η ΟΣΕΟΚ προειδοποιεί για «οδυνηρά συνεπακόλουθα από μια ενδεχόμενη οπισθοδρόμηση της κατασκευαστικής δραστηριότητας» και καλεί τις συντεχνίες Οικοδόμων ΠΕΟ, ΣΕΚ και ΔΕΟΚ, να ματαιώσουν την εξαγγελθείσα απεργία και να συνεχίσουν με τους λοιπούς κοινωνικούς εταίρους τη διαπραγματευτική διαδικασία, με στόχο την κατάληξη σε συμφωνία για ανανέωση της Συλλογικής Σύμβασης της οικοδομικής βιομηχανίας.

Στήριξη και αλληλεγγύη από Κ.Ο. Κ.Κ.Ε. Κύπρου

Οι Κομματικές Οργανώσεις  του Κ.Κ.Ε Κύπρου με ανακοίνωση τους καλούν  τους εργαζόμενους από όλους τους κλάδους, ιδιαίτερα τους Έλληνες μετανάστες, να σταθούν στο πλευρό των εργαζομένων στην οικοδομική βιομηχανία και να στηρίξουν τις αγωνιστικές διεκδικήσεις τους.

Στην ανακοίνωση τονίζεται:

«Μετά το μνημόνιο, τις περικοπές στους μισθούς και ωφελήματα, την κατάργηση της Κυριακής Αργίας, της ΑΤΑ και πολλών άλλων, ζητούν τώρα από τους εργαζόμενους εκτός από τα βάρη της κρίσης τους, να αναλάβουν και τα βάρη της μεταμνημονιακής ανάπτυξης τους. Η ανάπτυξη της οικοδομικής βιομηχανίας, που πραγματικά καλπάζει στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια, έχει την σφραγίδα των θυσιών ακόμα και του αίματος των οικοδόμων.

Η εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης που είχε συμφωνηθεί ανάμεσα στις συντεχνίες των εργαζομένων και τους εργοδότες – εργολάβους, πρέπει άμεσα να εφαρμοστεί.

Οι εργαζόμενοι σε κάθε κλάδο δουλειάς, πρέπει σήμερα με την πάλη τους, να ανοίξουν το δρόμο για να αποκρούσουμε την επίθεση στα εργατικά – λαϊκά δικαιώματα, να διεκδικήσουμε αναπλήρωση των απωλειών που υποστήκαμε την περίοδο της κρίσης και ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας.

Οργανώνουμε την πάλη μας, σε κάθε τόπο δουλειάς !! Με επιτροπές αγώνα, με τις συντεχνίες μας, με  οργανωμένο, ταξικά προσανατολισμένο αγώνα, ενάντια στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, την ΕΕ και τις κυβερνήσεις που τους υπηρετούν, μπορούμε να βάλουμε φρένο στην αντεργατική επίθεση και να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας.

Μόνο με αγώνα και ταξική πάλη μπορούμε να ανοίξουμε δρόμο για ένα μέλλον όπου οι εργαζόμενοι θα απολαμβάνουμε τον πλούτο που παράγουμε

Αυτός είναι ο δρόμος για να προετοιμάσουμε τις νέες αναμετρήσεις.

Μόνο έτσι θα είναι νικηφόροι οι αγώνες μας !!»