Η Ουάσιγκτον καλεί τον Μαδούρο να διαφύγει στην Κούβα ή τη Ρωσία

Με απύθμενος θράσος ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Βενεζουέλα Έλιοτ Άμπραμς κάλεσε τον Νικολάς Μαδούρο να εγκαταλείψει τη χώρα και να διαφύγει στην Κούβα ή τη Ρωσίατ βοηθώντας στη «διαδικασία μετάβασης προς τη δημοκρατία».2012854

«Νομίζω ότι είναι καλύτερο για τη μετάβαση προς τη δημοκρατία, να βρίσκεται εκτός της χώρας. Υπάρχει μία σειρά χωρών, οι οποίες πιστεύω ότι θα ήταν πρόθυμες να τον δεχθούν. Έχει φίλους σε μέρη, όπως η Κούβα και η Ρωσία. Και υπάρχουν ορισμένες άλλες χώρες, οι οποίες μας έχουν προσεγγίσει ιδιωτικά και μας έχουν δηλώσει πρόθυμες να πάρουν μέλη του τρέχοντος παράνομου καθεστώτος, αν αυτό βοηθάει στη μετάβαση» δήλωσε μεταξύ άλλων.

Ο ίδιος πάντως, απέφυγε να κατονομάσει αυτές τις χώρες, ενώ επανέλαβε ότι ο Μαδούρο θα πρέπει να «κάνει στην άκρη», διευκολύνοντας τον αυτοανακηρυχθέντα προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουάιδο.

«Το “τέλος παιχνιδιού” γι’ αυτόν θα πρέπει να αφορά την εγκατάλειψη της εξουσίας. Όσο πιο σύντομα γίνει αυτό, τόσο το καλύτερο» έσπευσε να προσθέσει.

Μία εβδομάδα νωρίτερα, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον, είχε εκφράσει την ελπίδα ο Μαδούρο να συνταξιοδοτηθεί και να ζήσει σε μία «όμορφη παραλία, κάπου μακριά από τη Βενεζουέλα».

Χρηματοδότηση από ΗΠΑ

 Εξάλλου, τη  δημιουργία ειδικού αμερικανικού fund, μέσω του οποίου θα χρηματοδοτείται η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας, προαναγγέλλει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο τον βουλευτή της αντιπολίτευσης, Κάρλος Παπαρόνι.

Κατά τον ίδιο, το συγκεκριμένο fund θα εδρεύει στις ΗΠΑ και θα αντλεί χρηματικά ποσά από τα κέρδη της αμερικανικής θυγατρικής της PDVSA, Citgo.

Ο Παπαρόνι αρνήθηκε να δώσει στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για το μελλοντικό αυτό fund, προσθέτοντας ωστόσο, ότι η ίδρυσή του — κατά πάσα πιθανότητα — θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα.

Η Citgo αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες διύλισης στις ΗΠΑ, αλλά και το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο της Βενεζουέλας στο εξωτερικό. Ιδρύθηκε εν μέσω της διαμάχης μεταξύ του Καράκας και της Ουάσιγκτον.

Η επικείμενη δημιουργία αυτού του fund, το οποίο θα χρηματοδοτήσει την αντιπολίτευση της Βενεζουέλας, επέρχεται στον απόηχο των εκκλήσεων της Ουάσιγκτον για την παραίτηση του Νικολάς Μαδούρο και την αναγνώριση του αυτοανακηρυγμένου προσωρινού προέδρου, Χουάν Γκουάιδο.

Σε μία κίνηση άσκησης πίεσης προς τον Μαδούρο, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία PDVSA και «πάγωσαν» τα περιουσιακά στοιχεία που διαθέτει στο εξωτερικό.  Παραχώρησε μάλιστα, τον έλεγχο ορισμένων εξ αυτών (σ.σ. των περιουσιακών στοιχείων) στον Γκουάιδο και τους συνεργάτες του.

​Υπενθυμίζεται ότι ο νόμιμα εκλεγμένος πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, έχει κατηγορήσει τον Λευκό Οίκο ως ενορχηστρωτή του πραξικοπήματος, εξαπολύοντας μύδρους εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ.

ΗΠΑ, Καναδάς, Ισραήλ και πάνω από 12 χώρες της αμερικανικής ηπείρου έχουν ήδη αναγνωρίσει τον Γκουάιδο ως προσωρινό πρόεδρο. Το ίδιο έχουν πράξει και οι περισσότερες χώρες της Ε.Ε., παρά την ηχηρή αντίδραση της Ιταλίας.

Στον αντίποδα, την εξουσία του Μαδούρο εξακολουθούν να αναγνωρίζουν οι Ρωσία, Κίνα, Ιράν, Τουρκία και ορισμένες άλλες χώρες.